Dodaj do ulubionych

karpatka - przepis :)

28.02.07, 12:05
normalnie ostatnio wzielam sie za gotowanie i pieczenie. chcialabym zrobic
karpatke. Czy moge prosic o jakis sprawdzony pzrepis??
--
"Podwładny powinien przed obliczem przełożonego mieć wygląd lichy i durnowaty
tak, aby swym pojmowaniem istoty sprawy nie peszył przełożonego" Ukaz Cara
Rosji Piotra I z dnia 09.12.1708r.
Edytor zaawansowany
  • Gość: fajeren IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.07, 14:59
    Sprawdziłem, nie podano w przepisie ilości wody!!!!!!! Czego więc masz do mnie
    pretensje. Do siebie miej ,że felerne przepisy proponujesz. Przekazałem BARDZO
    ISTOTNĄ INFORMACJĘ.
  • yavorius 28.02.07, 15:00
    Gdybyś zechciał doczytać komentarze internautów, to wiedziałbyś, ile tej wody
    trzeba.

    Guzik przekazałeś, guzik z pętelką.
    --
    Niektórzy mówią, że jest ptysiem telefonistą i że Boguś
    mu nie wystarcza. My jednak wiemy, że zwą go Yavorius.
  • Gość: marta IP: *.ztpnet.pl 28.02.07, 20:55
    Składniki:
    Ciasto:
    - 1 szkl. wody,
    - 0,5 kostki masła,
    - 1 szklanka mąki,
    - 1 łyżka proszku do pieczenia,
    - 5 jajek.

    Krem:
    - 1 l mleka,
    - 1,5 szkl. cukru,
    - 4 łyżki mąki pszennej,
    - 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
    - 2 żółtka,
    - 2 kostki masła,
    - 1 zapach waniliowy.

    Jak przyrządzić?
    Ciasto:
    1. Wodę zagotować z masłem. Do wrzątku wsypać mąkę, wymieszać, ostudzić.

    2. Po ostudzeniu dodawać jajka cały czas mieszając. Dodać proszek do pieczenia.

    3. Ciasto wyłożyć do 2 takich samych blach (by powstała góra i spód karpatki)
    wysmarowanych tłuszczem. Piec 15-20 min. w 190 stopniach. Nie otwierać
    piekarnika bo ciasto opadnie.

    Krem:
    1. Mąkę rozrobić z częścią mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać do
    niego mąkę rozrobioną w mleku. Ostudzić.

    2. Dodać masło, żółtka i zapach, zmiksować. Na jeden placek upieczonego ciasta
    wyłożyć krem i równo rozsmarować, przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki.
    Wierzch posypać cukrem pudrem.

    Za <nutellą>. Według tego przepisu robię to ciasto od lat.
  • rasgeea 01.03.07, 09:11
    dziękuję Wam za przpeisy:) Mam pzreogromną nadzieję, że się mi uda:) Choć już
    trzęsę portkami :D a czy do kremu nie daje sie budyniu? hmmm
    --
    "Podwładny powinien przed obliczem przełożonego mieć wygląd lichy i durnowaty
    tak, aby swym pojmowaniem istoty sprawy nie peszył przełożonego" Ukaz Cara
    Rosji Piotra I z dnia 09.12.1708r.
  • basiasss 01.03.07, 11:55
    Moja droga, a mleko i mąka ziamniaczana? :D
  • Gość: Gośka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 21:02
    Mam, 4 przepisy na Karpatkę i choć należe do osób nie najgorzej radzących sobie
    w kuchni,z karpatką zawsze miałam problem.Kiedyś,kupiłam to ciasto w
    kartoniku, i choć nie lubię tzw. gotowców to karpatka wychodzi
    idealnie ,właśnie z kartonika.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka