Dodaj do ulubionych

Ile soli do mielonego??

01.03.07, 09:22
Zawsze mam problem ile soli mam dac do mielonego, zeby bylo dobre. Zawsze boje
sie, ze przesole i zawsze wychodzi mi malo slone.
Moze ktos ma sprawdzona miarke?? Np na pol kilo mielonego??
--
Misio
Edytor zaawansowany
  • Gość: zaduman IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 09:39
    Metoda tutaj, to działanie "na oko":) Skoro wiesz ile dajesz i jest niesłone, to
    zwiększaj dawkę.
    Sól bywa różna, mięso różne, różne przyprawy.
  • ba_nita 01.03.07, 09:43
    stronę to nie działa.
    --
    " Mówić trzeba prosto, a myśleć w sposób skomplikowany - nie na odwrót " Franz
    Josef Strauss
  • ba_nita 01.03.07, 09:52
    Zresztą - pytanie od rzeczy. Jeden lubi bardziej dosolone dania, ktoś inny
    mniej. Moja siostra z uporem maniaka soli wszystko zanim jeszcze spróbuje i jest
    zadowolona.
    --
    " Mówić trzeba prosto, a myśleć w sposób skomplikowany - nie na odwrót " Franz
    Josef Strauss
  • marianka.m 01.03.07, 09:55
    Ja robię zawsze kotlety z pół kg mielonego i zawsze dodaję łyżeczkę od herbaty
    (ktoś polecał łyżkę stołową - byłyby słone jak ki pierun). Lubię rzeczy
    posolone, ale nie przesolone. Kiedy dodawałam czubatą łyżeczkę od herbaty już
    wychodziły za słone. Teraz zawsze łyżeczka i jest OK. Spróbuj. :)

  • asiekok 01.03.07, 11:30
    Sprobuje :)
    Dzieki za pomoc

    --
    Misio
  • lustroo 01.03.07, 11:35
    Boisz się spróbować surowe mięso? :) Ja tam albo próbuję albo sypię na oko.
    Ogólnie używam mało soli, mój połówek więcej. Jak on coś gotuje to jest dla
    mnie za słone, a jak ja, to on sobie dosala :) Hmm, mielonych, to ja jeszcze mu
    nie zaserwowałam :)
    --
    Jezdem żdżęźliwa, a co ;)
  • mama_wojtka 01.03.07, 13:00
    A ja kiedys slyszalam, ze do mielonego miesa na mielone kotlety to sie daje tyle soli, zeby jak sie
    sprobuje mieso na surowo bylo lekko niedosolone. To wtedy po usmazeniu beda juz dobre. Ja sie do tej
    zasady stosuje i wychodza ok.
    Oczywiscie jak na moje potrzeby solenia potraw.
    Ale jakos nikt sie nie skarzyl.
    Magda
  • ampolion 01.03.07, 14:29
    Ja tam odliczam 1231 ziarenek (drobnej!) soli i jest akurat jak ja to lubię.
    --
    "Mądrej głowie dość dwie słowie".
    Przepisy kulinarne są dłuższe.
  • lustroo 01.03.07, 14:30
    Oj, to bierzesz 1 ziarenko za dużo, dla mnie za słone ;) ;P
    --
    Jezdem żdżęźliwa, a co ;)
  • maialina1 01.03.07, 15:55
    Ja mam sprawdzona miarke: mieszam, mieszam, a potem biorem kawalek miesa do
    reki i liżę. Oczywiscie nie zjadam bo surowe, a po liźnięciu potrafię poznać
    czy już jest dostatecznie slone.
  • ampolion 01.03.07, 21:02
    A co po tym lizaniu? Bo przecież w ślinie też jest sód i jeśli dodasz to co
    lizałaś do mięsa to podniesiesz stopień słoności.
    --
    "Mądrej głowie dość dwie słowie".
    Przepisy kulinarne są dłuższe.
  • maialina1 01.03.07, 22:00
    Nie sądzę zeby ta "sol" z lizania miala mi przesolic mieso. W kazdym badz razie
    obaw nie ma, bo to polizane trafia do kosza.
  • Gość: marek IP: *.pools.arcor-ip.net 06.04.13, 17:10
    na kilogram soli daje sie 21 gram soli i ok.3 gramy pieprzu.
  • renebenay 01.03.07, 19:01
    Mozna dac ziola ale nie sol bo kazdy sam powinien sobie dosolic.
  • Gość: a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 20:51
    bez miarki- próbuję
  • Gość: marek IP: *.pools.arcor-ip.net 06.04.13, 17:16
    Na 1kg.mielonego dodaje zawsze 21gram soli i 2do 3 gram pieprzu w zaleznosci od rodzaju pieprzu.
  • Gość: gosc IP: *.dynamic.chello.pl 06.04.13, 17:23
    chyba żeby kogoś otruć,1 łyżeczka soli to 6 g,ponad 3 łyżeczki na kilo mięsa,musisz być "świetnym" kucharzem;)
  • bene_gesserit 06.04.13, 20:22
    Fajnie, ze wyciągasz wątek sprzed wielu lat, zeby napisać kompletną bzdurę. W celó?
    --
    śpiewali kiepsko, ale bronili swego prawa do fałszowania
  • budzik11 06.04.13, 20:20
    Jak nie wiesz, czy dobrze doprawione a nie chcesz próbować surowego, to usmaż malutkiego kotlecika na spróbowanie. Zresztą surowe smakuje inaczej niż po usmażeniu.
    Ja solę na oko, zawsze trafiam :-) Zresztą kuchnia to nie apteka, nie mam żadnych receptur, nie przeliczam gramów soli na gramy mięsa.
  • referee 07.04.13, 13:34
    Z solą dobrze jest nie przesadzać. Nie jest ogólnie zdrowa ale smakowy aspekt ma. Wszystko kwestia gustu
  • adstr 03.04.19, 13:15
    Według "Technologii sporządzania posiłków " Czernego 20g soli na 1kg masy mięsnej.
    Jest to stara książka. Uważam, że zgodnie z dzisiejszym trendem do ograniczania soli można dać 15g, za to więcej pieprzu, żeby kotlety nie były jałowe.
  • lilianne 12.04.19, 12:13
    ja zawsze sypie na oko stopniowo i za kazdym razem probuje mieso czy juz starczy

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka