Dodaj do ulubionych

jak dobre zagescic zupe pomidorowa?

IP: *.bb.online.no 01.03.07, 16:52
chcialabym aby wyszla mi taka dosc gesta pomidorowka, jak ja zagescic?
zazwyczaj dawala smietane z maka i wywarem zupy, ale rzadka byla raczej nie
taka kremowa:( i zeby maki nie bylo czu. macie jakis pomysl?
Edytor zaawansowany
  • mazur39 01.03.07, 17:15
    i pomidory.
  • Gość: lena IP: *.bb.online.no 01.03.07, 17:19
    zupa na rosole z wczoraj jest i wloszczyzny juz w nim nie ma:)mam marchewke i
    ziola typu bazylia swieza i pietruszka...
  • Gość: lena IP: *.bb.online.no 01.03.07, 17:22
    tzn jeszcze marchewke mam:)
  • nimeska 01.03.07, 17:41
    mozna uzyc maki ziemniaczanej, choc zagęszczana warzywami jest smaczniejsza i
    zdrowsza

    --
    Je ne vous oublie pas, non, jamais
    Vous êtes au creux de moi
    Dans ma vie, dans tout ce que je fais
  • Gość: Morfinka IP: 212.182.106.* 01.03.07, 17:56
    Mam genialny, bardzo zdrowy patent :) Wsypuję na koniec gotowania trochę /1-2
    łyżki/ mielonego siemienia lnianego /do kupienia w aptece,tanie/. Zupa wygląda
    jak by była zabielona, jest gęsta, troszkę śluzowata, ma ładny kolor.Na dodatek
    zawiera teraz dużo błonnika i jest rewelacyjna na żołądek.Polecam!
  • Gość: g IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 18:16
    1. odparować
    2. ugotować w niej ryż, brrrr...
    3. mąkę zjeść na deser w postaci budyniu:)
    A właściwie dlaczego wszystkie zupy zupy muszą być gęste?
    Lycha mąki do zupy to tylko pozory "pożywności"
  • Gość: lena IP: *.bb.online.no 01.03.07, 18:26
    dzieki za podpowiedzi:) a zupe chce gesta, bo mi sie taka bardziej podoba i juz,
    taka rzadka jak woda mnie nie pzrekonuje,a tym bardziej mego lubego;) i nie
    chodzi o pozywnosc, czy oszczednosc.
  • dorota.be 01.03.07, 18:34
    Ugotowany na mieciutko duży ziemniak ,zmiksowany i dodany do zupy załatwi
    kazdej zupie gęstośc.Nie wiem ile jej masz,dlatego piszę o jednym.
  • renebenay 01.03.07, 18:55
    Jak wszystko sie policzy to taka zupa jest ze zlota.
  • fettinia 01.03.07, 18:36
    jesli lubisz z ryzem-to czasem tak sie zgesci,ze lyzka stoi:)Najpierw w wywarze
    gotuje ryz,dodaje reszte(przyprawy,pomidory lub przecier) zagotowuje dodaje
    smietane i odstawiam na pol godziny:)
    --
    la donna e mobile :)

    no i jeszcze Pinezka
  • Gość: kuchcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 19:16
    ja wrzucam ugotowany makaron i chwilkę podgotowuję razem.od razu robi się
    gęściejsza,
  • mazur39 01.03.07, 19:39
    wówczas też mamy zupę-krem. Trzeba oczywiście potem przyprawić.
  • Gość: ania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 19:21
    zmiksuj marchew(kilka), zarzuć roztartym z wodą i mąką żółtkiem
  • Gość: a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 19:23
    no i polecam przeciery własnej roboty(solidnie zagęszczone)
  • e._ 01.03.07, 19:36
    Kiedyś, w rozpaczy z powodu braku czegokolwiek innego, zagęszczałam puree
    ziemniaczanym z torebki, takim w proszku. Wyszło świetnie i pysznie!
    --
    Wielki apetyt na życie! Dzień po dniu!
  • wiedzma30 01.03.07, 20:09
    Nie wyobrazam sobie jak w ogole mozna zagszczac zupe maka. I po co?!

    Ja do pomidorowej daje bardzo duzo pomidorow i wlasnie od nich jest gesta.
    Maka?! brrrrr!
  • Gość: dalloway IP: *.devs.futuro.pl 01.03.07, 20:16
    No właśnie. Moja to też prawie krem, bo jest w niej dużo pomidorów (w zimie
    pelati, albo passata z kartonika, na pewno nie koncentrat). Rzadka to dla mnie
    pokolorowana woda, nie znoszę. Ale w życiu nie zagęszczałam niczym poza samymi
    pomidorami. Mój mąż dodaje łychę śmietany - dla smaku, troszkę gęstnieje. Ja nie
    lubię ze śmietaną.
  • Gość: Klara IP: *.adsl.alicedsl.de 02.03.07, 09:42
    Tez robie pomidorowa z samych pomidorow w puszce, miksuje dodaje czosnek kostke
    rosolowa i slotka smietane.
  • Gość: negest IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 01.03.07, 21:42
    Jak zrobisz na koncentracie i pomidorach z puszki albo na świeżych pomidorach,
    będzie wystarczająco gęsta.

    Co chcesz osiągnąć przez zagęszczenie? Żeby wam brzuchy urosły większe? To wlej
    wiadro zasmażki i gotowe.
  • Gość: kuchcik IP: *.olsztyn.mm.pl 02.03.07, 09:56
    wrzuć do zupy ryż lub makaron, jak wolisz, niech sie w niej gotują, albo dodaj
    więcej mąki. Rozprowadź ją w zimnej wodzie dość rzadko, przecedź przez sitko
    aby nie było grudek, wlej do zupy mieszając i zagotuj.Mozesz też zrobić
    zasmożkę i dodać do zupy. Ja daje ok. 3-4 łyżek mąki na 3 litry zupy)
  • scoutek 27.11.13, 10:25
    po co mąka? lepiej serek topiony rozpuścić i też jest super:)

    --
    z każdym dniem mojego życia nieuchronnie rośnie liczba tych, którzy mogą mnie pocałować w d.....
    moviemovie.blox.pl
  • Gość: zadumana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 10:32
    A dlaczego polska pomidorowa ma być gęsta? A rosół? Też ma być gęsty?
    Dla mnie domaganie się gęstej pomidorowej sugeruje, że pytający wzdycha do
    jakiejś pomidorowej ze wspomnień. Stołówka? Może przedszkole? Jednym słowem
    dzieło, jakiegoś kucharza-cwaniaka, który próbował zamaskować niedostatki
    smakowe po prostu mąką.

    Można próbować dać sporo ryżu.
    Można też dać dużo pomidorów, zmierzając do zupy krem, ale z mojego
    doświadczenia wynika, że trzeba uważać na za duże stężenie pomidorów, bo zupa na
    koncentracie smaczna nie jest. Ale z żywych pomidorów szansa jest większa. Tylko
    że, jak to przy zupie krem, trzeba dać dużo tego co daje nazwę zupie. A dobra
    pomidorowa, to nie koncentratowa.
  • Gość: MoNaPaJu IP: *.actus-info.pl 27.11.13, 10:22
    A ja zastanawiam sie jak zalosne jest polskie speczenstwo, ile w nim zgryzoty, krytyki i Bog jeden wie jeszcze czego... Dziewczyna zadala proste pytanie"czym zagescic zupe pomidorowa " a nie " jakie jest Wasze zdanie na ten temat". To po cholere ta nagonka , achy i ochy... jak mamy wewnetrzna ochote pojechania po kims to zacznijmy od siebie... Milego dnia :)
  • Gość: gość IP: *.dynamic.chello.pl 27.11.13, 10:34
    to i tak lepsze niż wywleczenie wątku po 6 latach żeby sobie popłakać jacy to INNI są żałośni;)
  • mmagi 27.11.13, 16:41

    --
    "Przedkładaj wiele małych przyjemności nad niewiele wielkich"
  • maggi9 27.11.13, 10:40
    Ja po prostu miksuję pomidorową razem ze wszystkimi warzywami na jakich gotowałam wywar. Tzn gotuję marchewkę, selera, pora, korzeń pietruszki, małą cebulę, paprykę i do tego dużego ziemniaka. Jak jest miękkie dodaję ze 2 puszki pomidorów (a w sezonie świeze) i małe opakowanie koncentratu. Gotuję jeszcze trochę a na koniec miksuję. Jest gęsta i bez mąki - nie lubię.

  • mhr2 27.11.13, 14:14
    co komu smakuje nie:)

    --
    "wer wind sät wird sturm ernten"
  • wanda43 27.11.13, 14:54
    Bardzo prosty sposob na pomidorowke! Litrowy sloik pomidorow przetartych wlasnej produkcji, mniej wiecej tyle samo wody, zagotowac, dodac 2 kostki bulionowe, ze 2 łyżki smietany, zagotowac i gotowe. Do tego ryz, makaron albo lane kluseczki i.... pychota. Nawet maluchom smakuje :)
    --
    Polska - państwo policyjno-prokuratorskie, państwo bezprawia i niesprawiedliwości. Zasada Dzierżyńskiego wiecznie żywa - dajcie mi człowieka, a paragraf na niego znajdę!
  • mhr2 27.11.13, 15:22
    wanda43 napisała:

    > , mniej wiecej tyle samo wody,

    ja z woda jestem na nie do tej zupy:)

    --
    "wer wind sät wird sturm ernten"
  • Gość: xxxy IP: *.toya.net.pl 27.11.13, 21:04
    Czy Ty gotujesz pomidorową na mleku? Bo woda jest be .Pierwsze słysze cos takiego.
  • Gość: gość IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.11.13, 14:10
    Gość portalu: xxxy napisał(a):

    > Czy Ty gotujesz pomidorową na mleku?

    kto cie wyslal?
  • mamagnoma 28.11.13, 23:07
    Robie pomidorowe na 2 sposoby
    1. W klimacie włoskim: dusze pomidory bez skrórki w ilosciach ogromnych. Woda odparowuje. Przecieram, zeby sie pozbyc nasion. Doprawiam małą ilością bulionu. Ma być krem.
    2. Po polsku. Więc z łazankami. Baza to dużo wywaru, który doprawiam a tym samym zagęszczam przetartymi pomidorami. Daje szczypte cukru dla złamania smaku.
    Smietany w pomidorowej raczej nie uzywam, chyba, ze zńikome ilosci.
  • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 28.11.13, 23:40
    odparowanie, in. zredukowanie, skrócenie itd.
    Lepiej stać przy garnku i obserwować.
    Ciekawe zajęcie, koty lubią obserwować pralkę, my mieszamy zupę ;)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka