• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

smażenie wątróbki drobiowej Dodaj do ulubionych

  • 02.03.07, 14:05
    co robić, żeby wąróbka nie pryskała w czasie smażenia ?
    /po umyciu osączam z wody na sitku/.
    Dzięki za radę.
    Zaawansowany formularz
    • 02.03.07, 14:08
      Możesz jeszcze użyć ręcznika kuchennego papierowego. Albo takiego sitka -
      pkrywki na patelnie: wtedy pryska, ale nie brudzi wszystkiego dookola. A tak
      wogóle, to wątróbka powinna być cała, jak najmniej uszkodzona...
      --
      Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
    • Gość: zołza IP: *.skranetcan.pl 02.03.07, 14:20
      No niestety, obtaczam w mące przed smażeniem, a i tak pryska. Pokrywka-sitko
      nieodzowna, żeby oszczędzić sobie roboty z myciem wszystkiego.
    • 02.03.07, 14:55
      uloz jeszcze na chwile na recznikach papierowych


      --
      Inny Swiat - Zespół Aspergera
    • 02.03.07, 15:31
      ja przykrywam pokrywka, ale lekko ja uchylam
    • 02.03.07, 15:33
      najpierw podsmazam cebule i jablka dodaje watrobke i doprawiam i nigdy nie pryska:)
      --
      la donna e mobile :)

      no i jeszcze Pinezka
      • 02.03.07, 15:37
        A jabłka podsmażane śą na masełku (mniam, mniam, mniam....)????
        Plus odrobina majeranku...
        mmmmm....
        --
        Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
        • 02.03.07, 15:48
          oczywiscie mniam mniam-wlasnie sie watrobka moczy w mleku:)
          --
          la donna e mobile :)

          no i jeszcze Pinezka
          • 02.03.07, 15:55
            :)))

            A w wersji dla dorosłych parę kropli cidru lub calvadosu.... (ja wolę
            calvados :))) )
            --
            Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
            • 02.03.07, 16:09
              aa to musze sprobowac-bo u mnie i tak wersja dla doroslych bo smarki nie rusza:)
              --
              la donna e mobile :)

              no i jeszcze Pinezka
            • 02.03.07, 17:01
              z calvadosem nie probowalam jeszcze

              ja to na osobne patelnie robie
              na jednej cebulka + sol, potem jablka i majeranek
              na drugiej sama watrobka
              lacze dopiero na talerzu i na to obficie pieprzem
              --
              Inny Swiat - Zespół Aspergera
              • Gość: aida11 IP: *.adsl.inetia.pl 02.03.07, 17:23
                Serdeczne dzięki wszystkim.
    • Gość: jj IP: *.cplus.com.pl 04.03.07, 12:11
      Po połączeniu wątróbki, podsmażonej cebulki, jabłka na patelni, proponuję dolać
      100 ml czerwonego wina. Poddusić pod przykryciem kilka minut i odkryć aby
      odparowało. Jak sos się już zredukuje to palce lizać.
      • Gość: kometa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.07, 16:12
        aaaaaaaaa
        to dodam wina ;)
        • 04.03.07, 16:17
    • 05.03.07, 12:46
      Zawsze miałam ten problem, wątróbka pryskała, aż do sufitu. Ale znajoma
      poradziła mi, aby przekrajać wątróbkę na mniejsze kawałki (takie na jeden kęs).
      Smażę na maśle z dodatkiem oleju, bez obtaczania w mące, tylko sama wątróbka i
      tłuszcz,oczywiscie doprawiam dopiero po usmażeniu. Porada sprawdziła się, po
      pokrojeniu na kawałki wątróbka przestała "strzelać"!!!
    • 05.03.07, 12:51
      Mnie kiedyś podpowiedziano powypywanie patelni solą.
      Przeważnie działa tylko trzeba pamiętać, zeby mniej solić mięso, które będzie
      smażone.
      --
      Wielki apetyt na życie! Dzień po dniu!
      • 05.03.07, 12:54
        ale watrobki nie powinno sie solic wczesniej,bo bedzie twarda:)
        --
        la donna e mobile :)

        no i jeszcze Pinezka
        • 05.03.07, 13:01
          To może dziwne, ale kiedy jest smażona w "solonym" tłuszczu, wychodzi dobrze. A
          ja ten patent stosuję do wielu smażeń, na przykład do grzybów.
          --
          Wielki apetyt na życie! Dzień po dniu!
          • 05.03.07, 13:06
            jak patent to sprobuje:)
            ps-zajrzyj do wizytowki:)
            --
            la donna e mobile :)

            no i jeszcze Pinezka
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.