Dodaj do ulubionych

smażenie wątróbki drobiowej

02.03.07, 14:05
co robić, żeby wąróbka nie pryskała w czasie smażenia ?
/po umyciu osączam z wody na sitku/.
Dzięki za radę.
Edytor zaawansowany
  • 02.03.07, 14:08
    Możesz jeszcze użyć ręcznika kuchennego papierowego. Albo takiego sitka -
    pkrywki na patelnie: wtedy pryska, ale nie brudzi wszystkiego dookola. A tak
    wogóle, to wątróbka powinna być cała, jak najmniej uszkodzona...
    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • Gość: zołza IP: *.skranetcan.pl 02.03.07, 14:20
    No niestety, obtaczam w mące przed smażeniem, a i tak pryska. Pokrywka-sitko
    nieodzowna, żeby oszczędzić sobie roboty z myciem wszystkiego.
  • 02.03.07, 15:31
    ja przykrywam pokrywka, ale lekko ja uchylam
  • 02.03.07, 15:33
    najpierw podsmazam cebule i jablka dodaje watrobke i doprawiam i nigdy nie pryska:)
    --
    la donna e mobile :)

    no i jeszcze Pinezka
  • 02.03.07, 15:37
    A jabłka podsmażane śą na masełku (mniam, mniam, mniam....)????
    Plus odrobina majeranku...
    mmmmm....
    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • 02.03.07, 15:48
    oczywiscie mniam mniam-wlasnie sie watrobka moczy w mleku:)
    --
    la donna e mobile :)

    no i jeszcze Pinezka
  • 02.03.07, 15:55
    :)))

    A w wersji dla dorosłych parę kropli cidru lub calvadosu.... (ja wolę
    calvados :))) )
    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • 02.03.07, 16:09
    aa to musze sprobowac-bo u mnie i tak wersja dla doroslych bo smarki nie rusza:)
    --
    la donna e mobile :)

    no i jeszcze Pinezka
  • 02.03.07, 17:01
    z calvadosem nie probowalam jeszcze

    ja to na osobne patelnie robie
    na jednej cebulka + sol, potem jablka i majeranek
    na drugiej sama watrobka
    lacze dopiero na talerzu i na to obficie pieprzem
    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • Gość: aida11 IP: *.adsl.inetia.pl 02.03.07, 17:23
    Serdeczne dzięki wszystkim.
  • Gość: jj IP: *.cplus.com.pl 04.03.07, 12:11
    Po połączeniu wątróbki, podsmażonej cebulki, jabłka na patelni, proponuję dolać
    100 ml czerwonego wina. Poddusić pod przykryciem kilka minut i odkryć aby
    odparowało. Jak sos się już zredukuje to palce lizać.
  • Gość: kometa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.07, 16:12
    aaaaaaaaa
    to dodam wina ;)
  • 04.03.07, 16:17
  • 05.03.07, 12:46
    Zawsze miałam ten problem, wątróbka pryskała, aż do sufitu. Ale znajoma
    poradziła mi, aby przekrajać wątróbkę na mniejsze kawałki (takie na jeden kęs).
    Smażę na maśle z dodatkiem oleju, bez obtaczania w mące, tylko sama wątróbka i
    tłuszcz,oczywiscie doprawiam dopiero po usmażeniu. Porada sprawdziła się, po
    pokrojeniu na kawałki wątróbka przestała "strzelać"!!!
  • 05.03.07, 12:51
    Mnie kiedyś podpowiedziano powypywanie patelni solą.
    Przeważnie działa tylko trzeba pamiętać, zeby mniej solić mięso, które będzie
    smażone.
    --
    Wielki apetyt na życie! Dzień po dniu!
  • 05.03.07, 12:54
    ale watrobki nie powinno sie solic wczesniej,bo bedzie twarda:)
    --
    la donna e mobile :)

    no i jeszcze Pinezka
  • 05.03.07, 13:01
    To może dziwne, ale kiedy jest smażona w "solonym" tłuszczu, wychodzi dobrze. A
    ja ten patent stosuję do wielu smażeń, na przykład do grzybów.
    --
    Wielki apetyt na życie! Dzień po dniu!
  • 05.03.07, 13:06
    jak patent to sprobuje:)
    ps-zajrzyj do wizytowki:)
    --
    la donna e mobile :)

    no i jeszcze Pinezka

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.