Dodaj do ulubionych

gołąbki z kaszą manną

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.07, 12:16
Czy ktoś zna przepis na gołąbki z kaszą manną? Podobno są to "gołąbki po
białostocku".
Edytor zaawansowany
  • Gość: ania IP: *.leon.com.pl 03.03.07, 14:48
    W galerii był niedawno taki przepis, zobacz, może o to chodzi. Jeszcze nie
    robiłam, ale zamierzam, bo apetycznie wyglądają. Link:
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,57834891.html
  • Gość: maciejkaa9 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.07, 16:50
    kobietki, to jednak nie to ..:-(
    One bardzo przypominały tradycyjne gołąbki, były raczej z nie z drobiu i nie
    przypominały kotlecików ani pulpecików, wyglądały jak gołąbki.
  • mania_j 03.03.07, 17:31
    Ja znam taki przepis na golabki z kasza manna. Wygladac beda jak golabki jak je
    uformujesz w taki ksztalt tak jakby rulonikow.
    Oto przepis:

    0,5 kg miesa mielonego
    0,70 dkg kapusty bialej
    2 cale jajka
    1 duza cebula
    1 szkl kaszy mannej
    sol, pieprz, papryka do smaku, troche majeranku

    Sos
    4 szkl wody
    0,5 duzego sloika przecieru pomidorowego
    2 kostki rosolowe

    Kapuste posiekac, cebule pokroic w kostke i przyrumiec. Wszystkie skladniki
    wymieszac i formowac golabki, obtoczyc w mace i zrumienic na tluszczu. Ulozyc w
    rondlu i zalac sosem, dusik ok 40 minut.

    Pozdrawiam Marzena
  • sathi1983 03.03.07, 18:30
    Ja uwielbiam takie gołąbki, chyba bardziej niz z ryżem.
    A robie je tak samo, podam ci przepis na farsz:
    Na patelni podsmażam cebulkę w kostkę, do tego dodaję ząbek czosnku i pieczarki
    też w kostkę.
    wyrabiam mielone mięso, dodaję sól, pieprz,
    następnie woreczek ugotowanej kaszy, cebulkę pieczatki, dodaję posiekany koperek.
    wszystko dokładnie mieszam i ładuję w liście kapusty.

    no a dalej juz jak lubisz: gotowane w sosie, smazone na patelni, duszone,
    zapiekane pod beszamelem....
    --
    BABSKIE PODZIEMIE - ZAPRASZAMY:)
  • kocia_noga 03.03.07, 19:51
    A w ogóle co za problem? Ja robię gołąbki z ryżem, z ryżem mieszanym z kaszą
    (dowolną),z samą kaszą-jęczmienną, pęcakiem,grysikiem,jaglaną, gryczaną,a nawet
    dałam kiedyś kukurydzianej, jak mi zabrakło ryzu.Do tego tez dodaję rozmaite
    mięso,z grzybami, bez,albo same grzybki.Zawijam takoż a to w pekińska, a to
    włoską, a to klasycznie- w białą.Zachęcam do eksperymentów.
    W sumie jest to dla mnie klasyczna potrawa "na winie",czyli "porządki w
    spiżarce".Wszystkie wersje sa smaczne,taki już gołąbków urok.
    --
    sygnaturki chwilowo brak
  • maciejkaa9 03.03.07, 21:47
    Dziękuję wszystkim; rzeczywiście mogłam zdobyć się na odrobinę fantazji, której
    chyba nie tylko w kuchni mam za mało.
    To o co mi najprawdopodobniej chodziło (okaże się po wypróbowaniu) to przepis mani.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka