Dodaj do ulubionych

masa do torta

IP: *.stella.net.pl 04.03.07, 11:21
Potrzebuję zrobić masę do torta,smaczną, a jednocześnie na tyle sztywną,żeby
mozna było wyciskać z niej wzorki,których musze dużo uczynić.
Ostatnio zrobiłam masę budyniową, ale wyszła mi za rzadka, do przełożenia
tortu byłą ok, ,ale wzorki sie rozpływały.
w wyszukiwarce znalazłam sporo przepisów,ale potrzebuję porady, które nadają
się do wzorków.
dzięki i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • mirabelka200377 Re: masa do torta 04.03.07, 11:37
      to zależy jakie te wzorki ja robie mase na margarynie:
      natort z 6 jajek:
      2 kostki margaryny
      3 jajka
      niecała szklanka cukru

      margaryne ucieram na puch mikserem
      jajka razem z cukrem ubijam na parze do baiłośći i puki cukier sie nie
      rozpuści, jak ostygną po łyżce dodaje do margaryny i ubijam to mikserem
      ja do części zawsze daje kakao
      --
      src="<a
      href="b1.lilypie.com/bG0sp2.png""
      target="_blank">b1.lilypie.com/bG0sp2.png"</a> alt="Lilypie 1st Birthday
      Ticker" border="0" width="400" height="80" /></a>
    • Gość: dalloway Re: masa do torta IP: *.devs.futuro.pl 04.03.07, 12:23
      Jasne, że do tortU!!!!!!!!

      Ja używam na zmianę 3:

      jajka z cukrem ubite na parze na bardzo gęsty kogiel mogiel, przestudzone,
      ukręcone z masłem - krem klasyczny

      bita smietana ubita na sztywno i wymieszana z rozpuszczoną wystudzoną białą
      czekoladą (2 tabliczki na 500 ml)

      bita smietana na sztywno wymieszana z serkiem mascarpone (pół na pół) -
      uwielbiany przez dzieci, szczególnie w tortach owocowych, ja osobiście nie
      przepadam. robi się błyskawicznie, nie sposób spieprzyć.

      do każdego mozna dodać alkohol i/lub dodatki smakowo-kolorystyczne
    • Gość: Aga Eee tam... IP: *.172.103-84.rev.gaoland.net 06.03.07, 03:16
      Po prostu mamy dość niegramatyczności na forach, tym bardziej, że zadziwiająco
      często pojawia się ona w tytułach postów. Jak się widzi podobny błąd po raz 125
      to nie dziw się, że czytającego trafia i czasem zbyt emocjonalnie odpowie. I
      może lepiej tak niż "taktownie" pomijać milczeniem, bo mam wrażenie, że toto się
      rozprzestrzenia i niedługo wszyscy będą "używać calgon" :>
      I zauważ, że faktycznie masz problem, bo w treści posta odmieniłaś ten tort
      prawidłowo.
      • ania1022 Re: Maslo i tylko maslo 08.03.07, 18:44
        Dajcie spokuj z ta margaryna. W koncu tort robi sie raz lub dwa razy do roku i
        ma to byc cas dobrego. Maslo i jeszcze raz maslo do masy a nie margaryna.

        Maslana mase robie tak:
        Gatuje pol szkanki wody ze szkalnaka cukru az sie rozpusci. Studze, dodaje duzo
        soku z cytryny i kieliszek alkoholu. Moze byc jakis zapach i bez alkoholu.
        Ucieram mikserem maslo na puch. Przestudzoy syrop dolewam stopniow do masla
        ciagle ubijajac mikserm. Teraz mozna podzielic na dwie porcje i do jednej
        dosypac kakao a druga zostawic biala. Mozna uzyskiwac kolor jaki sie chce
        barwiac naturalnie sokiem z marchwi lub buraka albo sztucznymi barwnikami
        spozywczymi.
        Spokojnie mozna taka masa dekorowac torty.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka