Dodaj do ulubionych

tzatziki - do czego używacie?

06.03.07, 13:13
Uwielbiam tzatziki ale nie za bardzo wiem, z czym je komponować. Ostatnio użyłam ich do smażonego w głębokim tłuszczu bakłażana panierowanego w mące. Oczywiście, nie obejdzie się bez sosu tzatziki kebab. Ale co poza tym?
Edytor zaawansowany
  • maialina1 06.03.07, 13:21
    Tzatziki podaję przed oiadem / kolacją, z grissini zazwyczaj, albo z tymi
    kukurydzianymi czipsami meksykanskimi (chyba one są meksykanskie).
  • jacek1f 06.03.07, 13:26
    oliwek, do maczania frytek - smazonek ziemniaczanych, patates,
    do maczania wszelkich warzyw - jak najzwyklejszy dip.
    Do mięs pieczonych - macza sie w nich - wtedy podajemy na talerzu - paidakia
    (kotleciki jagniece), ale tez keftedes - mielone kuleczki wszelkie...
    Ryby pieczone i z grilla - do maczania.
    Kalamarakia - pierscionki - maczamy.
    Duze krewety - maczamy.

    itp itd:-)
  • Gość: zołza IP: *.skranetcan.pl 06.03.07, 13:25
    Do wszystkiego, co z rusztu - warzywa, mięsa, kiełbasy. Do kanapek z żółtym
    serem i wędliną też, ale jesteśmy uzależnieni od czosnku.
  • Gość: x IP: *.olsztyn.mm.pl 06.03.07, 13:28
  • i_love_coffee 06.03.07, 13:47
    Aż zakręciło mi się w głowie od tych wszystkich propozycji :). Zrobię ich listę i metodycznie będę wypróbowywać. Dziękuję serdecznie za odzew.
  • Gość: evro44 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.07, 13:50
    poprostu jako sos do sałatek na bazie lodowej,pekińskiej do ziemniaków lub w
    mundurkach,pieczonych zamiast gzika, do skrzydełek z grila
  • Gość: lu IP: *.acn.waw.pl 06.03.07, 13:49
    Robie sama tzatziki, bo to latwizna a o niebo lepsze niz gotowe, kupne.
    Najlepiej pasuja do baraniny, swietne ze wszystkim miesami z grilla, mozna
    smarowac kanapki, pasuja do kurczaka z rozna.
  • e._ 06.03.07, 14:55
    I jeszcze super do pasztetu na zimno.
    --
    Wielki apetyt na życie! Dzień po dniu!
  • Gość: Dorna IP: *.lublin.enterpol.pl 06.03.07, 15:45
    I do bułki z wędliną.
  • ampolion 06.03.07, 23:48
    Do jajek na twardo.
    --
    "Mądrej głowie dość dwie słowie".
    Przepisy kulinarne są dłuższe.
  • monia0074 06.03.07, 17:47
    ja uwielbiam tzatziki same w sobie- dlatego, aby czuć smak w pełni, jem albo
    same (po prostu z miseczki:) albo robię placuszki- mąka+ woda (nic więcej)
    smażone no oleju lub maśle, albo na sucho w piekarniku. Dla mnie to ukochane
    danie:)
  • jacek1f 06.03.07, 17:51
  • marghe_72 06.03.07, 21:49
    do mięsa (drób, wołowina..)
    do ziemniaków pieczonych
    do chrupiącego pieczywa
    itp
    --
    Literówki to moja specjalność :)
  • magdaksp 07.03.07, 00:00
    chociażby do kanapek
    --
    "5-1!!!to Polonia ukochana lalalalala..."
  • gabi_43 07.03.07, 21:24

    Do placków ziemniaczanych
  • nowika12 08.03.07, 12:11
    do pizzy
  • aw25 08.03.07, 13:11
    Ja uwielbiam go łączyć z grillowanym mięsem albo kiełbaską. uważam że się
    swietnie komponuje. Już sie nie m ogę doczekać aż zrobię grilla, a pogoda
    ostatnio sprzyja.
  • Gość: Martunia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.07, 13:34
    prosze o przepis na tzatziki???
  • jacek1f 08.03.07, 13:49
    grecja.home.pl/kuchnia/przepisy.htm
    kazdy robi inaczej.
    Zalezy od ogorkow:-)
    i od jogurtu - najlepiej gezty grecki miec, ale na bieluchu serku robia ludzie,
    na Bałkańskim...
    albo zwykly naturalny mozna na sitku odcisnac, zeby zgestnial.

    Potrenuj sobie rozne moce czosnkowe i gestosc ogorkowa...

    pozdrawiam
  • Gość: też lubię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.07, 15:33
    W tesco na stoiskach z jogurtami naturalnymi można kupić za ok. 2 zł duży,
    gęsty jogurt bałkański. Bardzo dobry do sosów
  • Gość: marghe_72 IP: *.acn.waw.pl 09.03.07, 01:11
    pojawiły sie inne jogurty w greckim stylu, poszukam ..
    są ok do tzatziki

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka