Dodaj do ulubionych

Białe masło?!

06.03.07, 15:02
Zauważyłam, że w kablówce mam nowy program "Kuchnia". No i dzisiaj tam jedna
pani zapewniała, że prawdziwe, wiejskie masło, takie robione ze śmietany,
ubijane, nigdy w życiu nie jest żółte, tylko białe!
A ja mam działkę na wsi mazowieckiej, kupujemy u miejscowych masło, nieraz
sami pomagamy wyrabiać w - jak to nazywają - kierzance - i choć wlewali samą
śmietanę, nigdy nie było białe! Koloru mocno-śmietanowego z odcieniem
zdecydowanie żółtawym!
No czy ja mam halucynacje?!
--
Wielki apetyt na życie! Dzień po dniu!
Edytor zaawansowany
  • kocia_noga 06.03.07, 15:06
    Kolor masła zalezy od tego, co je krowa.Często barwi się masło,np sokiem z
    marchwi,żeby ładniej wyglądało,ale białe jest równie dobre.Widać krowa tych
    państwa żywiła się pokarmem zawierającym większe ilości żółtego barwnika i
    tyle.Podobnie ma się z barwą zółtek w jajku-panie od których kupuje wiejskie
    jajka czasem móeia,że zółtka będa śliczne, bo dawały kurom kukurydzę.
    --
    sygnaturki chwilowo brak
  • e._ 06.03.07, 16:14
    Czyli normalne masło bez żadnej marchwi wcale nie jest białe!
    --
    Wielki apetyt na życie! Dzień po dniu!
  • kocia_noga 06.03.07, 19:45
    e._ napisała:

    > Czyli normalne masło bez żadnej marchwi wcale nie jest białe!


    No nie,może być białe,ale nie musi.Kolor zalezy od tego co zjada krowa.
    --
    sygnaturki chwilowo brak
  • maialina1 06.03.07, 16:51
    Moja babcia robila cale zycie wlasnorecznie maslo i nigdy ono nie bylo biale!!
    Moze bylo troche jasniejsze zimą, kiedy krowy nie wychodzily na pastwisko, ale
    jestem pewna na 100% ze zawsze jednak bylo żólte.
  • Gość: miki IP: *.kolonianet.pl 06.03.07, 20:01
    Żółte, czasem jasnożółte
  • em_es 07.03.07, 08:14
    > Zauważyłam, że w kablówce mam nowy program "Kuchnia". No i dzisiaj tam jedna
    > pani zapewniała, że prawdziwe, wiejskie masło, takie robione ze śmietany,
    > ubijane, nigdy w życiu nie jest żółte, tylko białe!

    bzdury ta pani opowiada, w moim domu przez wiele lat robiło się masło ze
    śmietany (pochodzącej z mleka od własnej krowy), w życiu nie wyszło białe,
    zawsze żółte, niekoniecznie mocno, ale dokładnie tak jak piszesz E.: Koloru
    mocno-śmietanowego z odcieniem zdecydowanie żółtawym
    --
    emes
  • Gość: Mariuszzzz IP: *.play-internet.pl 31.10.16, 07:49
    Jak porównasz masło robione samemu do sklepowego to rzeczywiście wypada blado...

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.