Dodaj do ulubionych

kajmak z mleka w puszce ale...help!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.07, 16:06
otóz pomylilam sie w sklepie i zamiast slodzonego wzielam nieslodzone.

czy mozna je jakos na kajmak wykorzystac ( np po ugotowaniu przemiksowac z
cukrem)?

z gory dziekuje za odpowiedz;)))
Edytor zaawansowany
  • 11.03.07, 16:51
    Nie, nie wiadomo ile ys nie gotowala, nie da sie.
    --
    "Legenda głosi, że urodził się w labiryncie i wyszedł z niego natychmiast drogą
    dedukcji."
  • 11.03.07, 16:53
    moze lepiej tradycyjnie w garnku dosypujac cukier?Ja sie zawsze boje tego
    gotowania puszki:)Niestety przy garze trzeba stac i mieszac:)
    --
    la donna e mobile :)

    no i jeszcze Pinezka
  • Gość: xxx IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.07, 17:20
    do kawki będzie wyśmienite
  • 11.03.07, 20:57
    możesz ewentualnie zrobić osobno karmel z cukru i dodać do ugotowanego mleczka
  • 12.03.07, 00:14
    Mozesz gotowac na wolnym ogniu mleko wraz z cukrem. Proporcje z grubsza 1:2 dla
    mleka. W ciagu pol godziny zrobi sie geste (proba kropli na zimnym talerzyku),
    ale bedzie blade, w kolorze kremowym, nie ciemne jak kajmak.
    --
    ceci n'est pas une pipe
  • Gość: ... IP: *.lubin.dialog.net.pl 12.03.07, 00:38
    Kiedys w pospiechu chwycilam w markecie dwie puszki mleka nie patrzac czy
    slodzone, w domu buch do gara, gotowalam tyle ile trzeba po ostudzeniu otwieram
    i niespodzianka, owszem ciemniejsze ale nadal rzadkie. Pozno juz bylo wiec do
    gara wlalam sypnelam cukru i po zagotowaniu wlalam rozrobiona make ziemniaczana
    tyle aby mleko zgestnialo. Ale to bylo wyjscie awaryjne bo pozno bylo i nie bylo
    juz czasu na gotowanie slodzonego.Ale jesli masz czas to kup slodzone a to zuzyj
    do kawy.
  • Gość: g IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 09:09
    kupiłam gotowy w Kauflandzie.
    Jeszcze niestety nie otworzony, pewnie na święta trafi się okazja do
    wykorzystania
    Wtedy dam znać czy smaczny:)
  • Gość: g IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 09:17
    wygrzebałam puszkę.
    nazywa się toto masa... karmelowa? ..."Rududu"(gotowane skondensowane mleko
    słodzone)-coś mi się baranek jakiś z wierszyka z młodości kojarzy, ale na
    nalepce jest miś:)))
    400g/litewskie, ile dałam nie pamiętam, niedrogo w kazdym razie.
    Wrzucam tę info. bo sama nienawidzę gotować kajmaku, może sie komuś przyda
  • Gość: en IP: *.chello.pl 12.03.07, 20:06
    Rududu byl chyba koziolkiem. Czy ktos pamieta? Bo teraz mnie meczy...
    Kajmak zawsze robie ze smietanki kremowki (2 szklanki) i cukru (tez 2
    szklanki), dodaje laske wanilii w polowie gotowania. Trzeba mieszac i uwazac,
    zeby sie nie przypalilo, ale przynajmniej nie grozi wybuchem i jest jednak
    lepszy niz tez z mleka.
  • Gość: g IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 22:16
    masz rację :) koziołkiem, a nawet koziołeczkiem.
    kawałek z netu "...miał majteczki na szeleczkach koziołeczek Rududu..."
  • 12.03.07, 19:54
    raczej nie może przelej do garnka i dosyp cukru i gotuj tradycyjnie
  • Gość: miła IP: *.gprspla.plusgsm.pl 12.03.07, 21:36
    a może wiecie czy można gotować puszkę otwartą?

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.