• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

kajmak z mleka w puszce ale...help! Dodaj do ulubionych

  • IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.07, 16:06
    otóz pomylilam sie w sklepie i zamiast slodzonego wzielam nieslodzone.

    czy mozna je jakos na kajmak wykorzystac ( np po ugotowaniu przemiksowac z
    cukrem)?

    z gory dziekuje za odpowiedz;)))
    Zaawansowany formularz
    • 11.03.07, 16:51
      Nie, nie wiadomo ile ys nie gotowala, nie da sie.
      --
      "Legenda głosi, że urodził się w labiryncie i wyszedł z niego natychmiast drogą
      dedukcji."
      • 11.03.07, 16:53
        moze lepiej tradycyjnie w garnku dosypujac cukier?Ja sie zawsze boje tego
        gotowania puszki:)Niestety przy garze trzeba stac i mieszac:)
        --
        la donna e mobile :)

        no i jeszcze Pinezka
    • Gość: xxx IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.07, 17:20
      do kawki będzie wyśmienite
    • 11.03.07, 20:57
      możesz ewentualnie zrobić osobno karmel z cukru i dodać do ugotowanego mleczka
    • 12.03.07, 00:14
      Mozesz gotowac na wolnym ogniu mleko wraz z cukrem. Proporcje z grubsza 1:2 dla
      mleka. W ciagu pol godziny zrobi sie geste (proba kropli na zimnym talerzyku),
      ale bedzie blade, w kolorze kremowym, nie ciemne jak kajmak.
      --
      ceci n'est pas une pipe
      • Gość: ... IP: *.lubin.dialog.net.pl 12.03.07, 00:38
        Kiedys w pospiechu chwycilam w markecie dwie puszki mleka nie patrzac czy
        slodzone, w domu buch do gara, gotowalam tyle ile trzeba po ostudzeniu otwieram
        i niespodzianka, owszem ciemniejsze ale nadal rzadkie. Pozno juz bylo wiec do
        gara wlalam sypnelam cukru i po zagotowaniu wlalam rozrobiona make ziemniaczana
        tyle aby mleko zgestnialo. Ale to bylo wyjscie awaryjne bo pozno bylo i nie bylo
        juz czasu na gotowanie slodzonego.Ale jesli masz czas to kup slodzone a to zuzyj
        do kawy.
    • Gość: g IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 09:09
      kupiłam gotowy w Kauflandzie.
      Jeszcze niestety nie otworzony, pewnie na święta trafi się okazja do
      wykorzystania
      Wtedy dam znać czy smaczny:)
      • Gość: g IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 09:17
        wygrzebałam puszkę.
        nazywa się toto masa... karmelowa? ..."Rududu"(gotowane skondensowane mleko
        słodzone)-coś mi się baranek jakiś z wierszyka z młodości kojarzy, ale na
        nalepce jest miś:)))
        400g/litewskie, ile dałam nie pamiętam, niedrogo w kazdym razie.
        Wrzucam tę info. bo sama nienawidzę gotować kajmaku, może sie komuś przyda
        • Gość: en IP: *.chello.pl 12.03.07, 20:06
          Rududu byl chyba koziolkiem. Czy ktos pamieta? Bo teraz mnie meczy...
          Kajmak zawsze robie ze smietanki kremowki (2 szklanki) i cukru (tez 2
          szklanki), dodaje laske wanilii w polowie gotowania. Trzeba mieszac i uwazac,
          zeby sie nie przypalilo, ale przynajmniej nie grozi wybuchem i jest jednak
          lepszy niz tez z mleka.
          • Gość: g IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 22:16
            masz rację :) koziołkiem, a nawet koziołeczkiem.
            kawałek z netu "...miał majteczki na szeleczkach koziołeczek Rududu..."
    • 12.03.07, 19:54
      raczej nie może przelej do garnka i dosyp cukru i gotuj tradycyjnie
      • Gość: miła IP: *.gprspla.plusgsm.pl 12.03.07, 21:36
        a może wiecie czy można gotować puszkę otwartą?
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.