Dodaj do ulubionych

pytanie-ciasto francuskie

13.03.07, 12:52
Kupiłam właśnie ciasto francuskie i chcialabym zrobić jakieś ciasteczka na
słodko czy coś ale nie wiem jaki zrobić farsz. Tak sobie myślę o nadzieniu
serowym tzn. z twarogu albo z jabłek. Mogłoby być? Jak Wy robicie? Nigdy
niczego nie piekłam z ciasta francuskiego? Trzeba je rozwałkować jeszcze czy
wystarczy takie jakei jest? Ile to trzymać w piekarniku i jaka temperatura?
Edytor zaawansowany
  • katyy31 13.03.07, 12:57
    A z ugotowanym budyniem też mogło by być?
  • jacek1f 13.03.07, 13:32
    tak, warto rozwałkowac troszke.
    Tak, warto rozmrazac w lodoce, lub z lodowki walkowac - nie moze odtajac za
    bardzo.

    Mozesz zzawijac kazde nadzienie, albo klasc na wierzch.

    180-200 st - od 15 do 20 minut.

    Nie, budyn nie, bo poplynie, ale mozesz na wierzch na upieczoen klasc...
    Tak, mozesz zapiec jablka na nim - jka tarta ci wyjdzie...

    Mozesz klasc na prostokatach klazde owoce, posypac cukrem i piec z lekko
    zawinietymi brzegami..

    Tak, w wyszukiwarce jest wiecej - setki postow o francuzie.
  • Gość: katyy31 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.07, 13:46
    A z nadzieniem z twarogu z odrobiną cukru, mogło by być? Bo jakoś na nadzienie
    serowe mam smak. Budyń odpada, nawet jeśli ugotuje go w bardzo małej ilości
    mleka?
  • jacek1f 13.03.07, 13:54
  • Gość: annamarta6 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.07, 13:38
    ja kupuje w biedronce lub lidlu
    takie niemrozone
    nadziewan na slodko lub na ostro np ser feta plus odrobina plesniowego
    -pyyychaaaaaaaa
    temp 200 stopni w piekarniku elektr z termoobiegiem
  • momas 13.03.07, 14:08
    z budyniem i owszem - ale takim, własnej roboty.
    To jest rzpis na krem z babeczek śmietankowych, które sie piecze z budyniem
    właśnie.
    Nadzienie:
    1 szklanka mleka
    3 jaja całe
    1/2 szklanki cukru
    3 płaskie łyżeczki mąki
    cukier waniliowy lub zapach
    Mąkę rozprowadzić zimnym mlekiem-wrzucić resztę składników-dobrze zmiksować-
    postawić na małym ogniu i mieszając zagotować


    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • Gość: ala IP: *.pr.radom.net 13.03.07, 21:09
    z kawałkami jabłek. Były przepyszne.Nikt nie wierzył,ze zrobilam je sama.
    Ciasto kupilam a Biedronce i nie wałkowalam,
    Teraz tez kupilam , ale innej firmy i te są grube i na pewno trzeba rozwalkowac
  • komarka 13.03.07, 21:26
    Też robię najczęściej z jabłkami, ale karmelizowanymi, bo kawałki surowych
    wychodzą za twarde. Ale oczywiście jak ktoś lubi to też mogą być surowe :)
    Jeżeli z twarogiem, to najlepiej z takim jak na nadzienie do naleśników (czyli
    roztarty twaróg, cukier, cukier waniliowy, żółtko, odrobinę śmietanki,
    ewentualnie cynamon). Dobre są też ciasta francuskie z Nutellą :)
    --
    Milka
    Komarka Foto Blog
    Life is too important to be taken seriously (O.Wilde)
  • Gość: ala IP: *.pr.radom.net 13.03.07, 21:38
    ale szara reneta szybko sie rozsmaży
  • Gość: qd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.07, 10:26
    POdstawa: ciastka nie za duze, najwygodniej sie robi z kwadratow, gdize
    nadzienie kladziesz na srodek, a dwa rogi nakladasz do srodka.
    Nadzieniem moze byc wszystko, od kawałka jabłka poprzez dżem i kleks twarogu aż
    do wszystiego co ci fantazja podpowie.
    Warto posmarowac ciasteczka jajkiem rozbitym na gladko z woda lub mlekiem -
    pędzelkiem.
    Ciasto francuskie lubi wysoką temperature, wowczas swietnie rośnie i sie
    listkuje , ok 250 stopni i na wystarczy 15 minut.
  • trufla3 14.03.07, 23:53
    ja bardzo duzo ciasta francuskiego robie z miesem,kapusta
    kiszona,grzybami.Zawsze wyszlo ale trzeba odsaczyc nadmiar wody z masy,jaka
    chcemy upiec.
    .....
    Trufla i jej kuchnia

  • katyy31 15.03.07, 14:51
    Zrobilam! Pycha! Zrobiłam z nadzieniem serowym. Pyszniutkie. Tylko nie
    wiedzilam jak je tam kroić i zamykać i wyszły takie dziwolągi. Ale jadalne! I
    to nawet bardzo! Na wirch pomazałam je lukrem. A to nadzienie nie musi być
    całkowicie "zamknięte"?
  • Gość: scareltt.o-hara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 17:33
    Ja ciasto francuskie pokroiłam w kwadraciki, a do środka dałam kosteczki
    zrobione z brzoskwiń z puszki. Zlepiałam je w sposób "Każdy róg zwijam do środka
    i razem zlepiam" - wychodzą jakby kwadraciki z dziurkami. Upieczone posypałam
    cukrem pudrem, pyszne, polecam.
  • Gość: obcy IP: *.omi.pl 15.03.07, 21:02
    Zrobiłam z powidłami i posypałam cukrem pudrem ,pyszne .

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka