Dodaj do ulubionych

babka niedrożdżowa

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.07, 09:45
szukam sprawdzonego przepisu na taką właśnie a chodzi mi w szczególności o to
żeby była bardzo puszysta, kremowa i wilgotna.
Edytor zaawansowany
  • kika2705 23.03.07, 12:04
    dla mnie słowa puszysta i wilgotna trochę sie wykluczają
    ja robiłam kiedyś babkę z ajerkoniakiem przepis był w dodatku do GW sprzed roku,
    musisz sobie sama poszukać, jak również b. wilgotna jest babka cytrynowa robiona
    z przepisu na cisto cytrynowe jest w Galerii Potraw
  • Gość: evro44 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.07, 12:12
    dzięki za sugestie , wiem że przepisów jest mnóstwo ale liczę na takie już
    przepracowane.Zerknę na tę z ajerkoniakiem.
  • ingapol 23.03.07, 17:10
    1 szkl mąki pszennej, 1 szkl mąki ziemniaczanej, 1 szkl cukru, 4 jajka, kostka
    masła lub margaryny, 2 pąłskie łyżeczki proszku do pieczenia, aromat

    Ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i zapach. Gdy mamy
    jednolita masę przesiewamy przez sito obie mąki z proszkiem i nadal ucieramy. Na
    koniec dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy.
    Przelewamy do formy. Pieczemy w temp 180 st ok 45-50 min.

    Mozna kombinowac z tą babka na różne sposoby. Dodajemy zapach cytrynowy- mamy
    babkę cytrynowa, pomarańczowy- babkę pomarańczową. Można tez do połowy masy
    dodac dużą łyżkę kakao do drugiej częśći łyżkę mąki- lejemy najpierw ciemną a
    później jasną masę- mamy babkę marmurkową. Można dodać rodzynki, wiórki
    kokosowe, zrobić lukier, czekoladę czy posypać cukrem pudrem.
    Moim zdaniem tajemnicą dobrej babki jest mieszanka dwóch mąk.
    --
    moje słoneczko będzie za...
    jesteśmy ze sobą
  • Gość: evro44 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.07, 12:20
    serdecznie dzięki! O take mi chodziło :)
  • iskial1 27.03.07, 18:06
    Witaj przepis to 7 duzych jaj: szklanka mąki krupczatki, szk. mąki
    ziemniaczanej; szklanka cukru; dwa cukru waniliowe;i mały proszek do pieczenia
    200 gr masła . wykonanie Białka ubić na sztywno dodac szczypte soli , cukier i
    cukier waniliowy miksowac , dodać wszystkie żółtka miksować aż się połaczy ok 1
    min. wyłaczyć mikser dodać obie mąki z proszkiem lekko wmieszac najlepiej
    szpatułką drewnianną lub łyżką delikatnie na koniec wlac gorące roztopine masło
    i tez wmieszac piec pierwsze 15 min w tem 160 stopni nastepne 35 w temp. 180
    stopni .Powinna siedzieć jeszcze po wyłaczeniu piekarnika 15 min w piecu.
    Dodatki to cześc wymieszana surowego ciasta z kakao wtedy jest łaciata lub
    całość na blaszkę wysoką 25x35 i dodać pokrajane w plasterki jabłka ok 6 szt i
    jest pyszny placek z jabłkami ciasto długo zachowuje świeżość . Pozdr .:)))
  • Gość: Barbara IP: *.wyszkow.tnp.pl 27.03.07, 18:22
    do Iskial 1 jak ciasto wyłączę i jest jeszcze w piecu, to drzwiczki piekarnika
    muszą być uchylone cz zamknięte czekam na odpowiedż, bo to jest ważne.
    Z góry dziękuję.
  • Gość: evro44 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.07, 10:24
    opowiem po świętach jak wyszły te babeczki
  • iskial1 29.03.07, 18:36
    Drzwiczki musza byc zamknięte z piekarnika ;babka musi siedziec 15 min po
    wyłaczeniu piekarnika i ostygnąć w formie pozdr.:))))

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka