Dodaj do ulubionych

Dziczyzna-pasożyty

13.05.03, 07:30
Witam!

Moje pytania padło na forum "weterynaria", ale spróbuję jeszcze i tu :))
Dostałam mrożoną wątróbkę z dzika z polowania. Czy można ją jeść bez
obawy,że znajdą sie w niej jakieś pasożyty, albo inne niespodzianki?
Jak sie to przyrządza- tak jak zwykłą wątróbkę ?
Edytor zaawansowany
  • Gość: tangerines IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.05.03, 19:31
    Dzik niestety może być nosicielem pasożytów, bezpieczniejszym mięsem jest
    sarnina. Zapytaj osoby od której dostałaś mięso czy było badane. Od dziecka mam
    kontakt z dziczyzną i przyznam, że nigdy nie jadłam wątroby z dzika. Zazwyczaj
    je się mięso a podroby przerabia na pasztet czy coś innego.
  • jkobuu 16.05.03, 07:43
    Dzięki za odpowiedź! Znalazłam też wczesniej info na forum www.lowiecki.pl.
    Pisali,że może być tasiemiec a postaci bąbli i zazwyczaj ogląda sie watróbkę
    czy ich nie ma, podobno mozna jeśc bez badania. Włośnia nie ma w wątrobie,bo
    to nie jest mięsień. Ja jednak wolę nie ryzykować i chyba wyrzucę
    sprezentowaną wątróbkę..

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka