Dodaj do ulubionych

znów o mazurkach

02.04.07, 22:46
mam zamiar uiec pieerwszego w zyciu mazurka. Jakoś tten zwykły kajmak z mleka
w puszce wylany na ciasto i polany polewą wydaje mi się zbyt banalny. Czy
mogłabym na kajmak położyć zmielone bakalie i na górę jakiś krem np budyniowy
lub karpatkowy a na to dopiero polewa i ozdoby. Czy nie urozmaici to trochę
smaku? A może zepsuje co sądzicie? w swięta mam urodziny bedziee trochę gości
i chciałabym zrobić coś extra
--
Pozdrawiam Dorota i Mateuszek
Edytor zaawansowany
  • Gość: en IP: *.chello.pl 03.04.07, 00:31
    Zepsuje. Jak chcesz, to posmaruj ciasto kwasnym dzemem (na forum ponizej sa
    propzycje), posyp bakaliami i daj kajmak. Mazurek powinien byc plaski i
    niekremowy. Poza tym mazurki sa rozne, nie musi byc z kajmakiem. Kajmakowy
    dobry jest bardzo, ale wszyscy gotuja teraz mleko w puszkach i pewnie gosci nie
    zaskoczysz.
  • nimeska 03.04.07, 09:08
    jak chcesz coś nie banalnego to zrób inny niż z kajmakiem moze z czekolada lub
    marcepanem ?
    albo w takim smaku jaki lubisz najbardziej, plus ładną dekoracja to juz polowa
    sukcesu.

    --
    ♀Schudnij w Ziutkowie ♀
  • momas 03.04.07, 11:21
    spód z ciasta kruchego. Masy:
    I
    Masa czekoladowa:rozpuscic maslo (3/4 kostki), cukier (lyzka), 2 lyski wody i
    kakao (2 kopiaste lyzki-musi byc dobre, czarne, np. holenderskie), tak by
    cukier nie zgrzypial, ale niedopuszczajac do zagotowania - wtedy masa straci
    polysk!. Masa jest malo slodka, mocno czekoladowa. Wymieszac z pokrojonymi w
    paski sliwkami kalifornijskimi.Wylac na spod z kruchego ciasta. Udekorowac
    migdalami
    II
    zmielić orzechy włoskie, dodać cukier puder i śmietanę 18stkę. Gotować
    mieszając aż zgęsnieje. Włożyć na spod kruchy, udekorować czekoladą.
    III bakaliowy.
    spod posmarować kwaskowatym dżemem (najlepiej, wg mnie z czarnej porzeczki).
    Rodzynki, orzechy włoskie, skorkę pomarańczową najlepiej domową wraz z
    syropem),wymieszać i wyłożyć na spod z dzemem.
    Wykonać polewę. og 5-7 dkg masła stopić, dodać starte na wiórki migdały i żótko
    ubite z cukrem pudrem,sokiem z cytryny, i łyżką byłki tartej. Wylać na bakalie,
    udekorowąć skórką pomarańczową i migdałami. Zapiec ok 15 min w piekarniku w
    temp 180 stopni. ( no chyba, ze wcześniej polewa zacznie sie rumienić - wtedy
    wyjąć!


    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • hania55 04.04.07, 09:03
    Kajmak ma tak intensywny smak, że nie radzę dodatkowej masy ładować, zwłaszcza
    budyniowej :( Chyba, że, jak forumowiczka z innego wątku, pod masę kajmakową
    włożysz jakąś kwaśną konfiturę. Wierzch można udekorować migdałami, rodzynkami.


    --
    "(...) a proszę powiedzieć sama, pani też chyba wcale nie jest taka znowu
    ładna, pewnie też pani w tej kwestii nie było w życiu łatwo, no właśnie, więc
    trochę tu też może pani wykorzystać autobiografizm, zamieścić parę przemyśleń
    własnych."

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka