Dodaj do ulubionych

Ile kurkumy mam dodać do ciasta

04.04.07, 11:41
na babkę drożdżową, żeby była śliczna ale też jadalna???
(będę piekła jedną babkę w normalnej babkowej formie, dla jasności)


--
W kostnicy powiedzieli że jeszcze leżysz w szpitalu
Edytor zaawansowany
  • ba_nita 04.04.07, 11:43
    Chociaż lepiej byłoby dodać szafran, nawet ten "fałszywy".
    --
    Discussion: a method of confirming others in their errors.
  • nisar 04.04.07, 11:46
    A czemu lepszy? Coś mi się schrzani tą kurkumą???????


    --
    W kostnicy powiedzieli że jeszcze leżysz w szpitalu
  • linn_linn 04.04.07, 11:48
    Kurkume mozna ostatecznie dac do risotto / zamiast szafranu /, do babki nie.
  • linn_linn 04.04.07, 11:49
    A jesli uda Ci sie dostac jajka z pomaranczowymi zoltkami, to i szafran
    niepotrzebny. Ja do ciast kupuje wlasnie takie.
  • momas 04.04.07, 11:59
    Eeee, no nie bądz taka kategoryczna Linn. Kurkumę można dodać i do ciasta.
    Grunt by nie przedobrzyć, bo można zmienic smak. Ja, w ostateczności, gdy mi
    szafran wyjdzie, dodaję szczyptę kurkumy do ciasta. I jest dobrze.
    Ale fakt, szafran lepszy - troszeczkę namoczyć w spirytusie i piękny kolor
    wychodzi. Zresztą od dawna na Wielkanoc podawało się baby szafranowe.
    A co do jajek - no fakt dobrzebyłoby kupić zółte, ale w PL różnnie to bywa.
    Zywność fałszowana jest na potęgę.. Zółte jaja pewne są, gdy kupuje się od kur
    wolnożyjących (tzw "szczęśliwych") Ale czy ze względu na klimat w PL, one już
    nisą te żółte jaja? Co prawda, zimę łagodną mieliśmy....
    A inne - niestety, dodaje sie do karmy różnych świństw...
    Cóż .. Piszę to polskiej rzeczywistości...
    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • linn_linn 04.04.07, 12:23
    No nie wiem, ja kurkume wyczuje zawsze. Co do jaj, podobno co czwarty kurczak
    europejski ma salmonelle. Wesolo nie jest.
    Sa specjalne gatunki kur, ktore skladaja takie jajka. We Wloszech gallina
    livornese, czyli kura z Livorno:www.inseparabile.com/livornes.htm
    Dobrze, ze mi przypomnieliscie: moge je kupic tylko jutro. Tzw. chlop z
    jajami / :))) / sprzedaje je raz w tygodniu.
  • momas 04.04.07, 12:30
    Może i my w końcu doczekamy, ze będzie można kupić jaja od kur określonego
    gatunku....Na razie - jeśli ktoś jest mieszczuchem i nie ma bliskich kontaktów
    ze wsią... mission impossible.... Co tu gadać - kiedyś Jarek Zielona Pietruszka
    opisywał swoje uwagi ze sklepu z niby dobrą, swojską żywnością. Szara polska
    rzeczywistość.
    No, ale nasz kapitalizm wciąż się oswaja - nie ma co porównywać z Włochami,
    Francją, Niemcami... :(
    Jenak jestem optymistką i wierzę, ze doczekam lepszych czasów :))

    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • momas 04.04.07, 11:59
    i Jeszcze edno Nisar - naprawdę nie dostałaś szafranu? Jeszcze rano w dwóch
    sklepach widziałam (Centrum, Wola....)
    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • ba_nita 04.04.07, 11:48

    --
    Discussion: a method of confirming others in their errors.
  • babe007 04.04.07, 12:48
    No chyba żartujesz! Nie wiem jak jest ze smakiem kurkumy, ale wiem że szafran
    ma dosyć intensywny smak. Potwierdzą to Ci, którzy kiedykolwiek jedli
    lussekatter (bułeczki szfranowe) bez których nie obejdzie się szwedzki Dzień
    Świętej Łucji (Lucia dagen - 13 grudnia). Ja ten smak uwielbiam, ale są tacy,
    których odrzuca...
  • ba_nita 04.04.07, 12:58
    Sztuka kulinarna : Szafran barwi potrawy na żółto. Zbyt duża ilość szafranu
    sprawia, że potrawa staje się gorzka. Szafran najczęściej stosuje się do
    przyprawiania ryżu, owoców morza, zup i ciast.Dobrze komponuje się z bazylią i
    oregano. W Polsce sławne były ongiś tzw. "baby szafranowe", czyli drożdżowe
    puszyste ciasta zabarwione na żółto szafranem.
    pl.wikipedia.org/wiki/Szafran
    Wolałbym przesadzić z kurkumą niż z szafranem. Wspomnianym bułeczkom nie szafran
    nadaje smak.
    www.cincin.cc/index.php?showtopic=17437
    Przepis mocno podobny do polskiej baby szafranowej:
    kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,23309967,P_KOBIETA_PRZEPISY.html
    --
    Discussion: a method of confirming others in their errors.
  • babe007 04.04.07, 13:36
    >Wspomnianym bułeczkom nie szafran nadaje smak.

    A co nadaje smak lussekater (jeżeli nie szafran)?

    Za wikipedią

    "Przyprawa służy do nadawania smaku, zapachu i barwy sosom, zupom i potrawom z
    ryżu. Zbyt duża ilość szafranu sprawia, że potrawa staje się gorzka. Szafran
    zawiera gorycz pikrokrocynę, szafranowe olejki lotne (do 2%) oraz żółty barwnik
    krocynę."

    I jeszcze jedno

    "Szafran z La Manchy, słynący ze swej barwy, smaku i aromatu osiąga cenę nawet
    925$ za kilogram, zaś szafran z innych krajów, takich jak Iran i Grecja
    kosztuje nie więcej niż 220 - 295$. Znaczna różnica w cenach kusi oszustów, aby
    sprzedawać gorsze odmiany jako szafran hiszpański."

    Być może to co trafia do naszych sklepów jest tą pośledniejszą (a co za tym
    idzie mniej aromatyczną) odmianą szafranu? To co kupowałam w sklepach w Szwecji
    (maleńkie torebeczki 1gram - ze względu na wysoką - w stosunku do objętości -
    cenę sprzedawane w kasie a nie leżące na półce) było sproszkowane,
    ciemnopomarańczowe i bardzo aromatyczne!
  • ba_nita 04.04.07, 13:39
    NIGDY nie kupuję szafranu w innej formie niż w słupkach. Sproszkowany pachnie mi
    podróbą.
    --
    Discussion: a method of confirming others in their errors.
  • babe007 04.04.07, 13:50
    Firma sprawdzona. Największy dystrybutor przypraw w Skandynawii. Z historią
    sięgającą początku XX w. Nie sądzę, żeby się brał za podrabianie przypraw. Aaaa
    i jeszcze jedno, tak jak u nas mówi się o pewnych kuchennych zapachach jako
    kojarzących się ze Świętami, tak w Szwecji jest to zapach szafranu (od
    wspomnianych wcześniej bułeczek szafranowych).

    Pozdrawiam (upierając sie przy swoim - bo sprawdzonym organoleptycznie ;-) )
  • babe007 04.04.07, 13:41
    ... torebeczki były po 0,5 g. ;-)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka