Dodaj do ulubionych

Puszysty biszkopt

05.04.07, 13:21
Poszukuję przepisu na puszysty biszkopt. Robiłam już z kilku przepisów, z
mąką zwykłą, ziemniaczaną i zawsze wychodzi mi zbity i suchy, nawet
nasączenie nieiwele pomaga. Piękę w temp.180 więc chyba ok?
Edytor zaawansowany
  • Gość: drzewko IP: *.chomiczowka.waw.pl 05.04.07, 13:58
    30 g maki, 30g cukru pudru, 1 jajko. takie proporcje. Dla pewności moizna dac troszeczkę proszku do pieczenia.
    Oddzielasz białko od żółtka (przy czym do zółtko nie może Ci się rozlać do białka, bo inaczej kaplica, zółtko ucierasz do białości z większością cukru pudru(resztę zostawiasz do "zestalenia" piany z białek).Ubijasz na sztywno pianę z białek (wazne aby mieszadła też były czyste, zestalasz je wspomnianą resztką cukru pudru, mieszając już delikatnie.
    Łączysz pianę , masę żółtkową i mąkę(możesz dać szczyptę soli. Wylewasz do wysmarowanej blachy i pieczesz . Moim zdaniem wkładasz do piekarnika nagrzanego do 100stopni, zwiekszasz temp. do 140, po 15 min do 160 i po 15 min do 180. Dzięki temu zawarte w cieście pecheżyki poowietrza będą się roższerzaći ciasto bedzie rosło. Jak dasz wysoką temp. od początku to ciasto to białko szybko się zetnie na wierzchu i ciasto nie wyrośnie. czas pieczenia w zalezności od wielkości ok 35-45min. Pozdr.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka