Dodaj do ulubionych

śledzie w śmietanie-jak zrobić?

IP: *.stella.net.pl 05.04.07, 15:21
Jadłem kiedyś pyszne śledzie w śmietanie,były to po prostu kawałki śledzia i
cebula zalane śmietaną w słoiku, czy ktoś mi podpowie jak je zrobić?
I z jakich śledzie marynowanych w oleju, czy matijasów?
Edytor zaawansowany
  • yavorius 05.04.07, 15:29
    google.pl
    Wpisz: "śledzie w śmietanie"

    Wyskoczy Ci przynajmniej 100 przepisów, wybierz jeden i przeczytaj go.
    Jeśli mimo wszystko będziesz miał trudności kliknij w jedną z tych trzech
    czerwonych linijek poniżej:

    kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=6095
    kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=500
    pychotka.pl/pychotka/content/view/2478/55/
    Powodzenia, dasz radę, trzymamy kciuki, mały Krzysiu!
    --
    Niektórzy mówią, że jest pokemonem i że na każdy temat zawsze reaguje równie
    debilnym, co beztreściwym rechotem. My jednak wiemy, że zwą go Yavorius.
  • Gość: ulka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 01:38
    kliknęłam na przypadkowy link i zniechęciłam się, gdyż w przepisie były
    sledzie - bez określenia, o jakie bohaterowi chodzi. A tu jest klucz, bo moga
    być konserwowane na przerózne sposoby ( róznież w solance).
    Do Krzysia- uzyj marynowanych śledzi, ok pół kg np ( nie masz wprawy, solone
    możesz wymoczyc zbyt krótko i bedą wstretne w smaku ),
    skrój drobno 2 cebule, kilka ogórków marynowanych i kiszonych, pieczarki ze
    słoika. Cebulke lekko posól i odstaw na pół godz. Ogórki i pieczarki odsącz na
    sitku. Połacz ze smietaną, taka normalną, może być kubek 18% cebule, ogórki i
    pieczarki, dopraw pieprzem, ewent, sokiem z cytryny, szczypta cukru. Zalej tym
    sosem pokrojone w szersze paski sledzie, odstaw na kilka godzin. Nie ma tu sie
    co nie udać, przepis prosty i niezawodny. Powodzenia !
  • aniutek 06.04.07, 03:37
    ja zrobilabym ze sledzi matjasow, cebula w piorka sparzona w zakwaszonej 50/50 wodzie z octem
    zielem ang, lisciem ( cukrem?) starte kwasne jablko potraktowane sokiem z cytryny aby nie sciemnialo,
    smietana + lyzka musztardy + cukier + pieprz ukladac warstwami na polmisku ( ostatnia smietana)
    galazka kopru do deko. chleb, maslo, mrozona wodka :)
    ale ja wole sledzie w oliwie :)
    --
    Change one person's mind.
    Change the world.
    Zuza i Lukasz
  • Gość: Hanna IP: 74.213.70.* 06.04.07, 05:05
    bardzo prosty przepis:
    sledzie solone( matiasy bede super), nie marynowane, cebula, jablko, 2-3
    ogorki kiszone, gesta smietana
    Sledzie kroisz na male kawalki(max 2 cm), szatkujesz cebule, jabko i ogorki .
    Mieszasz wszystko, lekko pieprzysz, zalewasz gesta smietana, jeszcze raz
    mieszasz.
    Jak widzisz, nie soli sie, wystarczy soli ze sledzi.
    Wkladasz do lodowki na godzinke czy dwie, by sie "przegryzlo".
    Sa wspaniale z ziemniakami w mundurkach.Na prawde szybkie w przygotowaniu.
  • chicarica 06.04.07, 09:21
    Ja robię najprostsze możliwe, tzw. "po japońsku" (oczywiście z Japonią nie ma to
    nic wspólnego).
    Zwykłe śledzie z tacki (w oleju, np. Lisnera) kroję na kawałki, posypuję
    posiekaną cebulką i jabłkiem krojonym w kostkę, polewam śmietaną 12% kwaśną,
    oprószam świeżo zmielonym pieprzem. Odstawiam na godzinę do lodówki, serwuję z
    ziemniakami.
    --
    Uwielbiam dzieci. Zwłaszcza płci męskiej, między 18 a 40 rokiem życia.
    Forum Avon

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka