Dodaj do ulubionych

Biała kiełbasa - jak długo gotować...

IP: *.legnica.um.gov.pl 06.04.07, 17:19
... by była zdatna do spożycia? :)
1. surowa
2. parzona
Edytor zaawansowany
  • Gość: marbor1 IP: *.npgo.pl 06.04.07, 17:26
    Surową gotuję ok. 30 minut. Parzonej - nie wiem bo nie kupuję.
  • 06.04.07, 17:27
    - albo w smaku na żur - 20 minut, żeby oddała jak najwięcej;
    - albo parzysz sama, zeby była miękka - 10 minut maks;
    - albo po 15 minutach jest na wędlinę - na zimno potem doskonała w plasterkach;
    - albo 5 minut parzysz i do pieczenia super...

    Zawsze przekłuwasz w kilku miescach. I im dłużej gotujesz, tym będzie bardziej
    zbita i twarda.


  • 06.04.07, 18:47
    znaczy jak mam okazję kupić dobrą, w sprawdzonym miejscu (np u sąsiada po
    świniobiciu ;) ), to kupuję, ale od razu zaparzam tak z 10 min, tak jak piszesz
    (nadmiar później mrożę), a potem gotuję na niej smak na żur, tak z 15 minut

    jak nie mam dostępu do sprawdzonego miejsca, to wolę kupić zaparzaną, jakoś tak
    mi się to 'bezpieczniejsze' wydaje, choć zapewne to irracjonalne, bo tak samo
    można trafić na paskudną surową jak zaparzaną ;)

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.