Dodaj do ulubionych

Boeuf Stroganow - jak podawć?

13.04.07, 00:00
hej, jeżeli chodzi o gotowanie jestem hmm.. torchę zielona (ale się uczę ;-))
dlatego proszę o pomoc. Mam w niedzielę małą rodzinną imprezkę. Nie zamierzam
podawać wystawnego obiadu, ale coś ciepłego by pasowało. Pomyślałam że boeuf
Strogonow będzie w sam raz... Znalazłam na forum taki przepis:
kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,51400,2971068.html.
Wydaje się być wykonalny - nawet dla mnie - mam tylko taki problem... na
końcu jest napisane, że można go podawać z ziemniakami, ryżem itp.
Podpowiedzcie, proszę, jak go podać jak np. gulsz z ziemniakami polać?,
wymieszać? w miseczce, czy na talerzu? nie mam zielonego pojęcia. Bedę
wdzięczna za wszelkie pomysły.
Edytor zaawansowany
  • marghe_72 13.04.07, 00:32
    sam gulasz w kokilkach
    ziemniaki oddzielnie, możesz włozyć do filizanki, ubic i zrobic coś na kształt
    babki z piasku

    albo ową "babke z piasku" otocz wianuszkiem z gulaszu
    --
    Literówki to moja specjalność :)
  • kwiatek_leona 13.04.07, 00:33
    Ja bym do tego ugotowala taki plaski szeroki makaron jajeczny. Po odcedzeniu
    kladziesz porcje makaronu na zwyklym plaskim talerzu i na to Strogonowa (bez
    mieszania).
  • cat-lover 13.04.07, 00:54
    moja mama zawsze podawala w kokilkach, a do tego osobno chleb.

    W Stanach zawsze podaja na talerzu i z makaronem (szerokie wstazki).
  • Gość: dalloway IP: *.devs.futuro.pl 13.04.07, 08:28
    Na makaron w życiu bym nie wpadła, ale widać co kraj to obyczaj
    Klasycznie jest w kokilkach z bagietką obok, bo to raczej danie przekąskowe niż
    obiadowe
    Z ryżem u mnie nikt nie lubi, za to są fani tłuczonych ziemniaków i drobnej
    kaszki jaglanej
    Ja i tak głosuje za bagietką
    Ten przepis z gazety to jest na lekko oszukanego stragnowa, bo prawdziwy jest z
    polędwicy
    nie porywaj się jednak na polędwicę, bo nie można jej odgrzewać (twardnieje), a
    trudno przy gościach stać nad garem
  • aniam123 13.04.07, 09:42
    dzięki wszystkim za rady, o polędwicy wiem - "odrobiłam wcześniej zadanie" i
    poczytałam co pisaliście wcześniej na forum - żeby nikt mi nie mówił, że google
    ukradli ;-)). Może ktoś jeszcze się dopisze...
  • parkside_street 13.04.07, 10:40
    ja zwykle podaje z kluseczkami kladzionymi - to znaczy ciasto troche gesciejsze
    niz na kluski lane szybko odcinam lyzka i wrzucam do garnka z wrzatkiem -
    gotowane jak najkrocej - pasuje swietnie, a kluski mozna przygotowac wczesniej
    i podgrzac wkladajac sitko do miski z goraca woda
  • Gość: dalloway IP: *.devs.futuro.pl 13.04.07, 10:55
    o kluseczkach zapomniałam, a to fajne
    ale zapomniałam, bo dla mojego męża każde kluseczki nawet najszlachetniejsze są
    "z baru mlecznego" i z osłem upartym nie pogadasz
    dla gości chyba bym nie zaryzykował, bo znam dobrych paru kluskofobów - chyba
    jakoś modnie jest nie lubić kluch
  • bagatella 13.04.07, 10:55
    ja juz rozne kompozycje przetestowalam, jesli traktowalam strogonowa jako
    danie, nawet czasami z frytkami(tak tak) podaje i musze przyznac, ze nawet
    fajnie smakuje:)
    ale chyba najbardziej lubie z kasza gryczana, dziwny kontrast ale efekt jest
    jak najbardziej pozytywny nawet dla wybrednych.
    jesli jako przystawka to w kokilkach z chlebem/bagietka jak juz dziewczyny
    napisaly wczesniej
    --
    Roman G. jest jak gazeta, wszystko wie
    i ukazuje sie codziennie:)
  • Gość: wiata IP: *.chello.pl 13.04.07, 13:23
    Jak Strogonow, to najlepsza bagitka, ew. tego typu chrupiaca swieża biała bułeczka. Ja stawiam rondel z gotową potrawą na podgrzewaczu na stole (takim do herbaty), podaję miseczki i pieczywo. Je się łyżką.Każdy nakłada sobie porcje. Ważne, żeby potrawa była naprawdę ciepła. No i konieczne czerwone wino.....
    Najlepszy jest jednak z polędwicy.Warto się potrudzić, bo efekt końcowy podbija serca i żołądki....
  • roseanne 13.04.07, 14:43
    podaje w miceczkach, kokilki sie to tez nazywa, do tego biale pieczywo
    inny zestaw mi nie pasuje smakowo, ani wizualnie
    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • krzysztof_wandelt 13.04.07, 15:00
    www.kuron.com.pl/przepisy/art362.html--
    w latach wczesnej komuny jadłem pasjami Boeuf Stroganow w Malinowej (Grand-
    Orbis) a potem w SPATiFie z frytkami... ale wowczas frytki to był rarytas
    nieosiągalny w domu... pożniej z NRD zaczęto przywozić krajaczki do frytek...
    smakowało mnie szalenie :)
    --
    moje :) przy sm@ki bis
    rodzynek
  • kwiatek_leona 13.04.07, 17:45
    O rany, Malinowa! Czy ona jeszcze isnieje?! W latach 70tych wydawala mi sie
    szczytem luksusu a kiedy odwiedzilam ja po latach, uswiadomilam sobie, ze
    to "Zaklete Rewiry" :)))

    --
    Mathilde: You love your plant, don't you?
    Léon : It's my best friend. Always happy, no questions. It's like me, you see?
    No roots.
  • krzysztof_wandelt 13.04.07, 18:50
    teraz robimy rodzinne imprezy w mniejszych lokalikach, ale tego samego
    rodzinnego klanu :) gdzie się zamawia bardziej wyszukane dania :)
    ale Boeuf Stroganow wspominam z setymentem
    w domu robiłem do czasu az polędwica wołowa oszalała - a w domu podawałem
    oczywiście z bułką paryską, a własciwie bułką wrocławską bo tak się nazywała,
    w nagrzanych ceramicznych bułgaskich czarkach do wina :)))))))))))
    --
    moje :) przy sm@ki bis
    rodzynek
  • scoutek 14.04.07, 00:48
    jak chcialam podac stroganowa, to dwa dni wczesniej zamowilam w piekarni takie
    male specjalne chlebki, z ktorych zrobilam miseczki z pokrywka
    w tym podalam
    zabawa byla swietna a i zaskoczenie dla gosci
    --
    z kazdym dniem mojego zycia nieuchronnie rosnie liczba tych, ktorzy moga mnie
    pocalowac w d.....
  • marghe_72 13.04.07, 15:01
    a po co ten link do strony Kuronia?
    --
    Literówki to moja specjalność :)
  • krzysztof_wandelt 13.04.07, 15:09
    koniec świata :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
    --
    moje :) przy sm@ki bis
    rodzynek
  • mazur39 13.04.07, 17:21
    w google jest sporo przepisów
  • u.burtowska 18.04.07, 17:16
    tylko wydrążone chlebki . Zagryzasz pokrywką.
  • euxu 01.12.18, 10:08
    Ratuuuuunkuuuuuu !!!! Gdzie wPolsce Ryż ! Bef Strogonow podajemy tylko i wyłącznie z pieczywem tak jak flaczki . A kartofle ???? Chyba już ryż lepiej pasuje. Ale to tak jak z pierogami ruskimi . Są ukraińskie a nie ruskie i nie z kartoflami tylko ser z kasza w farszu. Pozdrawiam
  • krysia20000 03.12.18, 12:21
    Tylkoiwyłączny specjalista od spraw wschodnich się znalazł, który nie odróżnia Rosji od Rusi.

    Ukraińskie = ruskie, spóźniony o 11 lat zbłąkany miszczu od zasad serwowania skrobii do mięsnych dań.

    Da się zjeść strogonowa z ziemniakami, nie otrujesz się. Z makaronem także.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.