Dodaj do ulubionych

zupa szczawiowa inaczej?:)

17.04.07, 18:34
Przynioslo mi dziecie mnostwo szczawiu z laki:)Normalna zupe to wiem jak
zrobic:)Ale moze ktos ma bardziej szalony przepis?Pozdrawiam slonecznie:)
--
la donna e mobile :)

no i jeszcze Pinezka
Obserwuj wątek
    • jacek1f szczawiowa ozna mieszac z powodzeniem z innym "kwa 17.04.07, 18:42
      skiem" - i tak łączona z barszczem czerwonym jest fajna - tylko nieładna :-)

      Z kapusniakiem - tzn z kwaskiem spod kapusty i z ziemniaczkami wchodzi milo.

      Zaprawiona kokosowym mlekiem z imbirem i chilli - tylko ciut z cukrem - pyszna.

      I klasycznie, ale inaczej troszke - nie z jajem twardym ale po chińsku - na
      gorącą szczawiową lejesz rozmącone żółtka - i robia sie takie fajne "włosy
      jajeczne".

      O1
    • ampolion Re: zupa szczawiowa inaczej?:) 17.04.07, 19:37
      Może zbyt kwaśno, ale jeśli szpinak można na surówkę, to może, może i szczaw?
      Zwłaszca takie młode listki i niezbyt dużo i z czymś jeszcze...
      --
      "Mądrej głowie dość dwie słowie".
      Przepisy kulinarne są dłuższe.
    • momas Re: zupa szczawiowa inaczej?:) 18.04.07, 09:50
      Z mojej komputerowej książki kucharskiej, czyli przepisy z różnych stron
      internetowych:

      SOS SZCZAWIOWY
      10 dag szczawiu, zoltko jajka ugotowanego na twardo, 1 szkl. majonezu, 2 lyzki
      gestej smietany,lyzka kaparow, lyzka masla, lyzeczka posiekanego koperku,
      zmiazdzony zabek czosnku, sol, pieprz, cukier

      Szczaw sparzyc, odcedzic, rozdrobnic mikserem, podsmazyc na roztopionym masle
      (tak jak na zupe ), zestawic z ognia, dokladnie wymieszac z roztartym zoltkiem
      i wystudzic. Majonez polaczyc ze smietana, kaparami, czosnkiem i koperkiem, na
      koniec dodac wystudzony szczaw, doprawic sola,pieprzem i cukrem.

      ROLADKI FASZEROWANE SZCZAWIEM
      4 filety z piersi kurczaka, 10 dag szczawiu, 2 lyzki tlustego sera twarogowego,
      lyzka tartej bulki,lyzka posiekanych wloskich orzechow, zoltko, posiekany zabek
      czosnku, 3 lyzki maki pszennej,1/2 szkl. bialego wytr. wina, lyzeczka masla,
      szczypta estragonu, sol, pieprz, pol lyzeczki jarzynki, 3 lyzki maki pszennej,
      3 lyzki oleju

      Filety dosc cienko porozbijac (najlepiej przez folie), oproszyc sola i
      pieprzem. Szczaw oczyscic z ogonkow i posiekac. Twarog rozgniesc widelcem,
      dodac szczaw, bulke, zoltko, orzechy, czosnek, estragon, sol i pieprz do smaku,
      wszystko dokladnie wymieszac. Farsz ulozyc na filetach, ciasno zwinac, spiac
      wykalaczkami (lub obwiazac bawelniana nicia), obtoczyc w mace i obsmazyc na
      rozgrzanym oleju, podlac winem, przyprawic jarzynka i pieprzem. Dusic ok. 30
      min. Pod przykryciem na malym ogniu. Pod koniec zagescic zasmazka z maki i
      masla.
      CHŁODNIK SZCZAWIOWY 1
      -15 dkg liści szczawiu, 1 świeży ogórek, 1 szkl. śmietany 12%, 1 1/2 l
      zsiadłego mleka (lub
      kefiru), 1 pęczek koperku, 1 pęczek szczypiorku, 3 jajka, sól, pieprz

      Szczaw umyć, usunąć łodyżki, liście posiekać i wrzucić do niewielkiej ilości
      wrzątku, gotować 5 min., odstawic, ostudzić. Ogórek obrać, zetrzeć na tarce,
      koperek i szczypiorek posiekać. Przygotowane składniki wraz ze śmietaną dodać
      do zsiadłego mleka (kefiru), doprawić pieprzem i solą i zmiksować (lub ubić
      trzepaczką). Wstawić do lodówki na 2 -3 godz. Jajka ugotować na twardo,
      ostudzic, pokroić w plasterki i przed podaniem dodać do chłodnika. Podawać z
      młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.

      CHŁODNIK SZCZAWIOWY 2
      ok.10-15 dag szczawiu,
      1 pęczek szczypiorku, parę listków mięty,
      2 jaja,
      kefir, albo kwaśne mleko+śmietana - proporcje wg upodobania, razem ok.4
      szklanek,
      do smaku sól, ew.czosnek, szczypta cukru.
      Szczaw parzę, wszystko siekam, jajka w kostkę, zostawiam na trochę, by się
      smaki "przegryzły w lodówce,

      CHŁODNIK SZCZAWIOWY NA SERWATCE
      20 dkg szczawiu,
      3 szkl. serwatki,
      1 szkl. śmietany,
      3 łyżki mąki,
      3 - 4 jaja,
      łyżka masła,
      koperek,
      sól.
      Serwatkę zagotować, po czym zagęścić ją mąką, rozmieszaną ze śmietaną. Po
      zagotowaniu odstawić. Szczaw opłukać i drobno posiekać, krótko poddusić go we
      własnym soku z niewielką ilością masła. Ostudzić. Wymieszać ostudzoną i
      zaprawioną serwatkę ze szczawiem, osolić do smaku, dodać posiekany koperek.
      Ugotować na twardo po jaju na osobę, pokrajać, wrzucić do chłodnika. Chłodnik
      ten można podawać do ziemniaków lub zalewać nim gorące jeszcze ziemniaki.
      Podobnie przyrządzano chłodnik z serwatki z kwasem buraczanym lub sokiem z
      kiszonych ogórków. Z jaj wówczas rezygnowano, a ziemniaki kraszono słoniną.




      --
      Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka