IP: 213.33.69.* 19.05.03, 13:53
Cieplo coraz bardziej, zjadloby sie chlodnik. Poratujcie przepisem.

dzieki
Obserwuj wątek
    • kasia.lomanczyk Re: Chlodnik? 19.05.03, 17:11
      Wlasnie ostatnio robilam niezly chlodnik z botwinki.
      Potrzebne Ci beda:
      peczek botwinki
      litr kefiru albo mleka acidofilnego naturalnego
      kilka rzodkiewek
      kawalek ogorka salatkowego
      peczek koperku
      3 jajka na twardo

      Botwinke pokroic i ugotowac w niewielkiej ilosci wody (razem z tymi mini
      buraczkami co sa na jej koncu), ostudzic nie odcedzajac wody (jakby wyszla
      blada, dosypac odrobinke kwasku cytrynowego albo dodac ze 2 lyzki koncentratu
      barszczu). Dodac kefir i pokrojone w kostke skladniki, wsypac koperek,
      wymieszac, doprawic sola i pieprzem.
      • Gość: Karuzelowy Re: Chlodnik? IP: *.smsnet.pl / 192.168.1.* 20.05.03, 03:33




        > peczek botwinki
        > litr kefiru albo mleka acidofilnego naturalnego
        > kilka rzodkiewek
        > kawalek ogorka salatkowego
        > peczek koperku
        > 3 jajka na twardo
        >
        > Botwinke pokroic i ugotowac w niewielkiej ilosci wody (razem z tymi mini
        > buraczkami co sa na jej koncu), ostudzic nie odcedzajac wody (jakby wyszla
        > blada, dosypac odrobinke kwasku cytrynowego albo dodac ze 2 lyzki koncentratu
        > barszczu). Dodac kefir i pokrojone w kostke skladniki, wsypac koperek,
        > wymieszac, doprawic sola i pieprzem.


        .... CZOSNEK! konieczny! choć jeden ząbek utarty do gotowego chłodnika.
        bardzo dobry jest ch. na maślance.
        a najlepszy podawany z ugotowanymi młodymi ziemniakami podanymi na osobnym
        talerzu , okraszonymi skwarkami.
      • anlenki Re: Chlodnik? 20.05.03, 10:16
        Ja zamias kefiru dają jogurt Bakomy. I dodaję ogórki małosolne, albo nrmalne
        kiszone pokrojone w cienkie paseczki.I duzoe koperku.
        Poza tym jadlam bardzo dobry delikatny chłodnik z melonem.Bazą była chyba
        śmietana zmieszana z jogurtem, odrobine posłodzone i do tego starty melon,na
        tarce o grubych oczkach.
    • rosanne Re: Chlodnik? 29.05.03, 09:16
      Bułgarski chłodnik z ogórkiem i dymką
      Składniki:
      2 ogórki węże, 8 ząbków czosnku, 4 młode cebulki, 4 szklanki naturalnego
      niesłodzonego jogurtu, 100 g posiekanych orzechów włoskich, 3 łyżki oliwy,
      skórka z 1 cytryny, posiekany koperek.
      Ogórki myjemy, kroimy na pół, odkrawamy kilka plasterków ze środka i odkładamy
      je na bok, resztę kroimy w kostkę. Cebulki kroimy w talarki. Ząbki czosnku
      przekrawamy wzdłuż na pół, pozbawiamy rdzenia, rozcieramy i łączymy z ogórkiem
      i cebulką. Solimy. Jogurt mieszamy z 2 szklankami przegotowanej i przestudzonej
      wody i oliwą. Polewamy nim ogórki. Dodajemy orzechy i koperek, mieszamy. Na
      zakończenie dekorujemy plasterkami ogórka i skórką z cytryny.
      wypróbowane osobiście - rewelacja!!!
    • Gość: Annette Re: Chlodnik? IP: *.de.ibm.com 29.05.03, 10:05
      Chłodnik pomidorowy (bardzo prosty i niesamowicie pyszny):
      sok pomidorowy, kefir, czosnek (zmiażdzony) lub szczypiorek lub koperek (wedle
      uznania), sól, pieprz.
      Składniki wymieszać, oziębić, podawać z groszkiem ptysiowym.

      Chłodnik z ogórków masolnych
      przygotowanie bez schładzania - 30 min. dla 4 osób
      300 g ogórków małosolnych
      500 ml kwasu z ogórków
      ząbek czosnku
      szklanka śmietany
      szklanka zsiadłego mleka
      3 łyżki posiekanego koperku
      2 łyżki posiekanego szczypiorku
      cukier, sól
      Ogórki obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, zalać kwasem z ogórków,
      gotować kilka minut.
      Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub rozgnieść, dodać do wywaru
      ogórkowego, wywar ostudzić.
      Zsiadłe mleko połączyć ze śmietaną, dokładnie wymieszać.
      Wlać do schłodzonego wywaru.
      Dodać koperek i szczypiorek.
      Chłodnik przyprawić do smaku solą i cukrem.
      (Źródło: 0)"Moje Gotowanie"

      Tarator (chłodnik bułgarski)
      1,5 l zsiadłego albo mleka albo jogurtu i kefiru
      2 łyżki oliwy albo oleju (najlepiej pół na pół słonecznikowego)
      6-8 orzechów włoskich
      2 małe świeże ogórki (dowolnie)
      2 ząbki czosnku
      200 ml śmietanki
      garść koperku (dowolnie)
      Ogórki obrać, przekroić wzdłuż na pół, łyżeczką usunąć miąższ z pestkami,
      pokroić w półplasterki. W wazie utrzeć czosnek z solą, dodać oliwę, dobrze
      zmieszać, dodać łyżkę przegotowanej wody, zmieszać trzepaczką, dodać zsiadłe
      mleko lub jogurt i kefir (ewentualnie śmietankę czy orzechy - sparzone, obrane
      ze skórek i posiekane), roztrzepać, dodać pieprz i koperek. Wstawić do lodówki.
      Wszystkie należy przygotować kilka godzin przed podaniem, żeby miały czas
      się "przegryźć".

      A.
    • hania_76 Re: Chlodnik? 29.05.03, 10:09
      Najprostszy: młode buraczki razem z liśćmi, ogórki małosolne albo świeże,
      rzodkiewkę, szczypiorek i koperek posiekać dość drobno. Zalać jogurtem
      naturalnym (można wymieszać z kefirem). Doprawić wyciśniętym czosnkiem (1, max
      2 ząbki), pieprzem i solą i odstawić w zamkniętym naczyniu na parę godzin do
      lodówki. Zaglądać od czasu do czasu i mieszać. Przed podaniem chłodniku można
      też schłodzić miseczki, w które będzie nalewany.
        • hania_76 Re: Chlodnik? 29.05.03, 16:55
          Gość portalu: maniek napisał(a):

          > czylli bez gotowania burackow.... ?
          > hmmm... ciekawie sie zapowiada :)
          > moze se zrobie z rana, do lodowki i po pracy jak znalazl :) na te upaly... :)
          >
          > pozdrowka
          > maniek

          Bez gotowania - możliwe tylko póki są młode buraczki. Pycha!
          • marcepanna I MILCZKIEM ZWAWO LITEWSKI CHLODZIEC JEDLI 14.06.03, 14:50
            i tym mickiewiczowskim akcentem podciagam do gory watek

            chetnie bym wyprobowala chlodnik hidszpanski, gaspaczczo chyba
            ponadto nasze staropolskie chlodniki na bazie gotowanego mleka i owocow gl
            jezyn i poziomek tzw Zupy nic, ktore potem sie schladza. Wiem ze sa takie

            Aniutek a jakie chlodniki jada sie w NYC????

            pozdrawiam
            marcee

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka