IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 19.05.03, 16:52
czy znacie jakies fajne przepisy na tarte? moze byc na slodko lub z
warzywkami.
pozdrv i czekam...
B.
Obserwuj wątek
    • masia27 Re: tarta 19.05.03, 18:24
      Przykładowe tarty na słono:
      1. z cukinią i serem pleśniowym
      2. z cebulą
      3. ze szpinakiem i serem feta lub ricotta
      4. z tuńczykiem i pieczarkami

      na słodko:
      1. z gruszkami i kremem waniliowym
      2. z dowolnymi owocami i bezą
    • Gość: Monika Tarta z porem i boczkiem IP: *.kra.cdp.pl / *.kra.cdp.pl 12.10.03, 15:40
      TARTA Z POREM I BOCZKIEM

      Składniki:
      · 200 g mąki
      · 100 g schłodzonego masła
      · 100 g osączonego twarogu
      · 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      · 750 g porów
      · 100 g przerośniętego boczku
      · kiełbasa
      · 1 łyżka oleju
      · 2 łyżki bułki tartej
      · 3 jaja
      · 200 ml śmietany
      · 100 g startego ementalera
      · sól, pieprz, gałka muszkatołowa

      1. Z mąki, posiekanego masła, rozgniecionego twarogu, 1/2 łyżeczki soli i
      proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Zawinąć w folie i chłodzić ok. 30 min.
      2. Por oczyścić, dokładnie umyć, pokroić w plasterki grubości 50 cm. Boczek
      pokroić w kostkę i wytopić na rozgrzanym oleju. Dodać kiełbasę i podsmażyć.
      Dodać por, dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 10 min. Wyłożyć na sito i
      osączyć.
      3. Formę do tart (Ø26 cm) natłuścić. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę,
      wyklejając wysoki brzeg. Spód gęsto ponakłuwać widelcem i posypać bułką tartą.
      Piekarnik rozgrzać do 180 oC.
      4. Na ciasto wyłożyć por. Jaja wymieszać ze śmietaną i serem. Doprawić solą,
      pieprzem, gałką, zalać masę warzywną. Placek piec ok. 35 min. Podawać zaraz po
      upieczeniu.
      Por można zastąpić taką samą ilością cebuli.

    • Gość: Monika Tarta z kiszona kapustą IP: *.kra.cdp.pl / *.kra.cdp.pl 12.10.03, 15:41
      TARTA Z KISZONA KAPUSTA

      Składniki:
      · 60 dag ziemniaków
      · 140 g mąki
      · 25 g margaryny
      · sól, pieprz, gałka muszkatołowa
      · bułka tarta
      · 20 dag boczku wędzonego
      · 30 dag kapusty kiszonej
      · 250 g śmietany
      · żółtko
      · 100 g żółtego sera (parmezan)
      · szczypiorek

      1. Ziemniaki ugotować. Połowę pokroić w plastry, połowę przecisnąć przez praskę
      2. Do ubitych ziemniaków dodać mąkę, margarynę, sól, pieprz, gałkę
      muszkatołową. Zagnieść gładkie ciasto i wylepić nim okrągłą formę posmarowaną
      tłuszczem i posypaną bułką tartą. Wstawić na chwilę do lodówki.
      3. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na chrupiące skwarki
      4. Odciśniętą i pokrojoną kapustę włożyć na patelnię, posolić, popieprzyć.
      Smażyć 5-7 minut, dodać boczek, smażyć. Przestudzić, dodać śmietanę i żółtko.
      5. Spód piec w temperaturze 220oC przez 15 minut. Wyjąć, włożyć kapustę. Na
      kapuście ułożyć plastry ziemniaków, posypać tartym żółtym serem. Zapiekać 15
      min.
      6. Przed podaniem posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.



    • Gość: Monika Tarta z grzybami IP: *.kra.cdp.pl / *.kra.cdp.pl 12.10.03, 15:43
      TARTA Z GRZYBAMI

      Ciasto:
      · 25 dag mąki
      · 1/2 kostki masła
      · 3 łyżki wody
      · szczypta soli
      Farsz:
      · grzyby (pieczarki, kurki, pogdrzybki)
      · śmietana
      · jajko
      · gałka muszkatołowa (opcjonalnie)


      1. Wszystkie składniki ugnieść wyłożyć na brytfannę, ponakłuwać widelcem i
      podpiec.
      2. Grzyby usmażyć, zaprawić śmietaną i jajkiem, przyprawić gałką muszkatołową
      3. Wyłożyć na podpieczoną tartę i piec jeszcze 15-20 minut w 180 st.






Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka