IP: *.bc.hsia.telus.net 19.05.03, 22:56
Poszukuje dobrego przepisu na "karpatke", prosze o pomoc...Dziekuje.
Edytor zaawansowany
  • Gość: Linn IP: *.dialup.tiscali.it 20.05.03, 07:38
    Na www.mniammniam.pl znajdziesz ich kilka.
  • Gość: ewcia77 IP: 213.192.80.* 20.05.03, 12:40
    Składniki:
    Ciasto:
    - 1 szklanka wody,
    - 1/2 kostki margaryny,
    - 1 szklanka mąki pszennej,
    - 5 jaj.

    Krem:
    - 25 dag masła roślinnego,
    - 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
    - dwie łyżk cukru.

    Jak przyrządzić?
    Ciasto:
    Rozpuścić margarynę w garnku,następnie dodać wodę idoprowadzic do wrzenia.
    Dodać mąke i dokladnie wmieszać aż powstanie jednolita masa. Ugotowane ciasto
    ostudzić,nastepnie dodać jaja i ubijać na puszystą masę. Ciasto podzielić na
    dwie części i rozlożyc na dwóch blachach. Piec około 50 minut w temperaturze
    180 stopni Celsjusza.

    Przygotowanie kremu:
    Budyn ugotować wg przepisu na opakowaniu + 2 łyżki cukru i ostudzić. Masło
    rozetrzec i po chwili dodawać budyń. Krem jest juz gotowy.

  • Gość: mmm IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.03, 15:33
    całkiem niezłe kremy do karpatek w proszku produkuje Delecta, Dr.Otteker - te
    dwie firmy mam sprawdzone, na opakowaniach kremu są przepisy na ciasto - też
    wypróbowane. nie kupuj raczej kremu + ciasto (bo to ciasto w proszku to
    poprostu ... mąka). ja do ciasta dodaję zawsze trochę proszku do pieczenia i
    wstawiam do bardzo gorącego piekarnika - wtedy wyrastają piekne "karpaty"
    smacznego
  • rafojata 20.05.03, 21:24
    Ja osobiście polecam Ci gotowy zestaw Delecty, natomiast Dr. Oetker to kicha:(:
    (:( zepsułam sobie nim ostatnie świąteczne słodkie menu.
    Ciasto Dr. Oetkera jest za gęste, i zanim jedną połowę upieczesz, to z drugiej
    zrobi się glina, a z piekarnika wyciągniesz coś w rodzaju opłatka, a krem
    uważaj bo może się zważyć. Delecta podaje aby dodawać masło do budyniu, a
    Oetker na odwrót i tym właśnie sposobem mi się krem oważył.
    Natomiast Delecta zapewni Ci iście Karpackie góry i doliny, sama ją jutro
    robię, na swoje urodzinki.

    Pozdrówki:)
  • Gość: g IP: *.bc.hsia.telus.net 21.05.03, 08:36
  • Gość: glodomor IP: *.bc.hsia.telus.net 21.05.03, 08:49
    Dziekuje slicznie za odpowiedzi. Niestety nie jestem entuzjastka "ciast w proszku", wole dobry,
    sprawdzony przepis. Zreszta tu gdzie mieszkam trudno byloby mi dostac takie gotowce. Nie,
    nie , jestem zdecydowana zwolenniczka prawdziwego, swojskiego wypieku. Bede niedlugo
    piekla :)
    A Tobie rafojata- wszystkiego dobrego z okazji Urodzin.
    Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
  • Gość: Monika IP: 80.51.255.* 29.08.03, 16:08
    Podbijam stary wątek i polecam inny "niebudyniowy" krem, bardzo smaczny.
    1/2 litra mleka
    1/2 szklanki cukru
    1/ torebki cukru wanilowego
    2-3 żółtka
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    kostka masła

    Odlać trochę mleka a resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do zimnego
    mleka dodać mąkę ziemniaczaną i pszenna oraz zółtka, zmiksować na gładko i
    potem delikatnie wlać do gotującego się mleka. Po zgęstnieniu masy, wystudzić
    ją i zmiksować z masłem.
    Cały sekret dobrej masy do karpatki to te żółtka i masło zamiast maragaryny:-)
    Ja uwielbiam karpatkę i właśnie się za nią zabieram:-)
  • Gość: Ewa IP: 81.15.148.* 17.12.03, 16:52
    Jaki jest doskonały przepis na ciasto karpatkowe i sposób jego pieczenia,aby
    ciasto pod spodem po upieczeniu nie było takie gumowe. Czy na nastepny dzień po
    przełożeniu masą,ciasto robi się takie troche mokre?.Pragnę zaznaczyć,że
    posiadam przepis na krem karpatkowy,zaś z dobrym ciastem mam problem.
  • Gość: wini3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.03, 18:17
    Krem Moniki to ten właśnie karpatkowy . Ciasto z wcześniejszego przepisu to to!
    Bez proszków i sody. Ważne- nagrzany piekarnik i nie zaglądać przez pierwsze 20
    minut. Niestety ciasto odrobinę mięknie pod kremem. Ale spód może być z
    francuskiego, a jedna warstwa masy to bita, utrwalona śmietana. Kto pamięta
    napoleonki i kremówki z budki pod Hawaną w Krynicy? To tak dla przypomnienia
    ciężkich czasów o których w wątku bruno.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka