po czym poznać dojrzałe awokado? Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • cześć wszystkim!
    po czym w sklepie poznać, czy awokado jest dojrzałe, czy też jeszcze nie?
    osobiście uwielbiam gdy miąższ jest tak miękki, że można rozsmarować go nowżem
    na kromce, a już wielokrotnie musiałem wyrzuć awokado twarde i przez to...
    ... niesmaczne.
    pozdrawiam,
    o.
    • Niestety trzeba obmacywac. Dojrzale awokado ustepuje lekko pod naciskiem palca,
      ale nie jest obite i zbyt miekkie. Jesli jednak kupisz twarde, to mozesz
      je 'dojrzec' sam, czujnie sprawdzajac kazdej doby, czy to aby nie juz.
      • Najlepiej jest "dojrzewac" awokado umieszczajac je w papierowej torebce razem z
        jablkiem, lub bananem. Wkladanie awokada do lodowki z kolei zwalnia proces
        dojrzewania.
        --
        Mathilde: You love your plant, don't you?
        Léon : It's my best friend. Always happy, no questions. It's like me, you see?
        No roots.
        • Gość: pinkink IP: *.oc.oc.cox.net 29.04.07, 00:10
          Wielka szkoda, ze wywaliles awokado.
          Awokado dojrzewa po zerwaniu. Mozna /a nawet trzeba/ je trzymac tak dlugo, az
          zmieknie. Ale do tego musi byc w skorupie, nieotwarte. Po otwarciu owocu /tak,
          tak, to jest owoc i rosnie na drzewie)))/proces dojrzewania zostaje przewrwany.
          Otwarte awokado juz nie zmieknie.

          Ja z reguly kupuje twardsze, wsadzam czesc do lodowki a te do przeznaczone do
          szybkiego zjedzenia-do szafki.
          Jest taki test na dojrzalosc awokado. Trzeba je przeciac dookola wzdluz,
          uderzyc ostrzem noza w pestke i probowac przekrecic.
          Jesli pestka latwo daje sie poruszyc-awokado jest w sam raz do zrobienia
          guacamole.)))

          Istnieje tez inny sposob: miazsz nacisnietego awokado powinien wylazic przez
          dziurke po ogonku, po jego wezszej stronie.
          Ale dla mnie takie jest za miekkie .
    • Ja ostatnio kupilam awokado, potrzebne mi bylo do salatki i okazalo sie twarde i
      niesmaczne.
      Ile dojrzewa takie awokado, jak sie je zabierze do domu i bedzie przechowywac z
      bananem w papierowej torebce?! :) W sklepie, byly same twarde :(
      A moze tak na slonce z nim!?
      --
      Piękne imię jest gwiazdą zawieszoną na skroni.

      Jadwiga DEOTYMA Łuszczewska
    • Trzeba było zostawić na parę dni żeby zmiękło a nie wyrzucać! Ja poznaję po dotyku, jest lekko miękkie, ale nie przejrzałe. No i ważne żeby skórka nie miała plamek.
      --
      Pracuj u podstaw - zaminuj fundamenty systemu.

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Zadaj pytanie na Forum

Za darmo

Na każdy temat

Tysiącom użytkowników

Zapytaj

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.