Dodaj do ulubionych

po czym poznać dojrzałe awokado?

IP: *.bielsko.dialog.net.pl 28.04.07, 20:17
cześć wszystkim!
po czym w sklepie poznać, czy awokado jest dojrzałe, czy też jeszcze nie?
osobiście uwielbiam gdy miąższ jest tak miękki, że można rozsmarować go nowżem
na kromce, a już wielokrotnie musiałem wyrzuć awokado twarde i przez to...
... niesmaczne.
pozdrawiam,
o.
Edytor zaawansowany
  • 28.04.07, 21:30
    Niestety trzeba obmacywac. Dojrzale awokado ustepuje lekko pod naciskiem palca,
    ale nie jest obite i zbyt miekkie. Jesli jednak kupisz twarde, to mozesz
    je 'dojrzec' sam, czujnie sprawdzajac kazdej doby, czy to aby nie juz.
  • 28.04.07, 23:05
    Najlepiej jest "dojrzewac" awokado umieszczajac je w papierowej torebce razem z
    jablkiem, lub bananem. Wkladanie awokada do lodowki z kolei zwalnia proces
    dojrzewania.
    --
    Mathilde: You love your plant, don't you?
    Léon : It's my best friend. Always happy, no questions. It's like me, you see?
    No roots.
  • Gość: pinkink IP: *.oc.oc.cox.net 29.04.07, 00:10
    Wielka szkoda, ze wywaliles awokado.
    Awokado dojrzewa po zerwaniu. Mozna /a nawet trzeba/ je trzymac tak dlugo, az
    zmieknie. Ale do tego musi byc w skorupie, nieotwarte. Po otwarciu owocu /tak,
    tak, to jest owoc i rosnie na drzewie)))/proces dojrzewania zostaje przewrwany.
    Otwarte awokado juz nie zmieknie.

    Ja z reguly kupuje twardsze, wsadzam czesc do lodowki a te do przeznaczone do
    szybkiego zjedzenia-do szafki.
    Jest taki test na dojrzalosc awokado. Trzeba je przeciac dookola wzdluz,
    uderzyc ostrzem noza w pestke i probowac przekrecic.
    Jesli pestka latwo daje sie poruszyc-awokado jest w sam raz do zrobienia
    guacamole.)))

    Istnieje tez inny sposob: miazsz nacisnietego awokado powinien wylazic przez
    dziurke po ogonku, po jego wezszej stronie.
    Ale dla mnie takie jest za miekkie .
  • 28.06.07, 00:52
    Ja ostatnio kupilam awokado, potrzebne mi bylo do salatki i okazalo sie twarde i
    niesmaczne.
    Ile dojrzewa takie awokado, jak sie je zabierze do domu i bedzie przechowywac z
    bananem w papierowej torebce?! :) W sklepie, byly same twarde :(
    A moze tak na slonce z nim!?
    --
    Piękne imię jest gwiazdą zawieszoną na skroni.

    Jadwiga DEOTYMA Łuszczewska
  • 28.06.07, 00:59
    Trzeba było zostawić na parę dni żeby zmiękło a nie wyrzucać! Ja poznaję po dotyku, jest lekko miękkie, ale nie przejrzałe. No i ważne żeby skórka nie miała plamek.
    --
    Pracuj u podstaw - zaminuj fundamenty systemu.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.