Jak zagęścić bita śmietanę żelatyną?

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • IP: 212.182.106.*

    Witam! Jestem początkująca "kucharką" i w przepisie na 3 bit mam: ubić
    śmietanę 30% z żelatyną....ile żelatyny? jak ją rozpuścić/w jakiej ilości wody
    i o jakiej temperaturze?/ czy trzeba schłodzić zanim się doda do ubitej
    smietanki? Jak to technicznie wyglądą?Pomocy..plisss
    • IP: *.tpnet.pl

      Gość: q 17.05.07, 20:57 Odpowiedz
      Smietane ubic osobno. Zelatyne zalac wrzatkiem, tak zeby nic nie wystawalo.
      Mieszac az sie rozpusci, powstanie cos tak gestego jak kisiel. Poczekac chwilke
      az nieco ostygnie, ale nie za dlugo, bo zacznie sie scinac. Dodawac powoli do
      ubitej smietany caly czas miksujac. Warto uwazac, zeby nie przedobrzyc z
      ubijaniem smietany, tak zeby nie zaczelo sie z niej robic maslo.
      • IP: 212.182.106.*

        Gość: morfeuszka 17.05.07, 21:12 Odpowiedz
        A jaką ilość żelatyny dodać do 0,5 l smietanki? Rozumiem że mam wsypac żelatyne
        do szklanki i zalać wrzątkiem tylko tak by woda przykryła żelatynowy proszek?
        • 17.05.07, 21:35 Odpowiedz
          Przeczytaj dokladnie to, co na zelatynie napisane.
          Wiele rodzajow zelatyny nalezy najpierw namoczyc w zimnej wodzie, zeby spuchla,
          a dopiero potem rozpuscic (nie gotujac, bo sie rozżelatynuje!!). Na opakowaniu
          powinno byc napisane, na ile litrow plynu (w tym wypadku smietany) zelatyna ma
          wystarczyc. Jesli to ma byc krem albo deser, rozsadnie bedzie dodac zelatyny
          ok. 15% wiecej, bedzie lepiej trzymac (ale nie wiecej, bo śmietana zrobi sie
          gumiasta i niesmaczna).

          Czyli tak: namocz zelatyne w niewielkiej ilosci wody (ale tak, zeby nie
          uformowala sie 'w meduze' ale zeby struktura przypominala kaszke, czyli tej
          wody troche musi byc). Dodaj namoczona (moczenie ok. 15-20 minut) do goracej
          wody i mieszajac ostudz (nie gotuj!), az bedzie letnia. Do letniej dodaj pare
          lyzek ubitej smietany (ubijaj bardzo zimna), zamieszaj i takie cos dodaj do
          reszty smietany, najlepiej przy chodzacym mikserze. Proste, tak naprawde.
          --
          -So, we’re the last feminists? Feminism dies with my generation?
          -It is to be hoped for, dear.

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.