Dodaj do ulubionych

Jagnięcina po raz kolejny

18.05.07, 09:33
1,20 kg schabu jagnięcego - czekam na propozycje :) (oczywiście przepisów ;)

PS Aha, pieczeń odpada z powodu "chwilowego" (od lat trzech,haha) braku
piekarnika :(

--
Egipt 2004
Zdjęcia
Cairo Story
Obserwuj wątek
      • corrina_f1 Re: Jagnięcina po raz kolejny 18.05.07, 10:32
        Niech będzie comber, to chyba to samo.No raczej klimaty śródziemnomorskie
        chętniej, albo arabskie.
        Z innej beczki, zastanawiam się czy to mięso nadawałoby się na curry (np
        tajskie) ?
        Wygooglowałam jedynie jakiś przepis na schab jagnięcy pieczony w chlebie z
        kuchnia.tv ale to zdecydowanie nie to, co bym chciała...

        --
        Egipt 2004
        Zdjęcia
        Cairo Story
          • corrina_f1 Re: na curry, owszem 18.05.07, 10:41
            Senin, a podrzucisz coś ? Dla mnie co prawda indyjskie opcje curry są troche za
            ostre, wolę właśnie ten kwaskowato-kokosowy smak tajski, ale chętnie
            wypróbowałabym coś nowego, może da się jakoś łagodniej ?
            W sumie na 2 osoby sporo tego mięcha, więc mogę zrobić i curry i to, co mam
            nadzieje, podeśle bagatella :)

            --
            Egipt 2004
            Zdjęcia
            Cairo Story
            • Gość: senin Re: na curry, owszem IP: *.bpb.bigpond.com 18.05.07, 11:30
              kwaskowe? lagodne? no to zrob tak:

              Lamb pasanda:

              mieso pokrojone w plastry zamarynuj w mieszance jogurtu z czosnkiem (ok pol
              kilo jogurtu + 5 zabkow czosnku) + sol -- dwie godziny wystarczy,



              zeszklij spora drobnoposiekana cebule na oleju/ghee dodaj rozdrobniony imbir
              (lyzke lub dwie)

              dodaj 2-3 lyzki dobrego proszku lub pasty curry

              wrzuc mieso z marynata
              dodaj posiekanego pomidora
              1 plaska lyzke cukru
              3-4 straczki kardamonu
              doprowadz do wrzenia
              dus pod przykryciem ok 30 minut - podawaj z ryzem i salatka z pomidorow lub z
              ogorkow itd


              pare uwag:

              jako ze comber to comber - 20 minut duszenia wystarczy

              pasta curry:- )ja moge polecic Patak lub sharwood lub jakies oryginalne
              indyjskie (nie przejmuj sie ostroscia - jogurt i sol wszystko zlagodza, nie
              dawaj mniej niz 2 lyzki, bo przy tej ilosci miesa wyjdzie bleee ;)

              marynowanie: najlepiej przez noc, ale ja zwykle marynuje przez czas krojania
              cebuli i imbiru ;)) - zawsze jest znakomita
              • corrina_f1 Re: na curry, owszem 18.05.07, 11:35
                Senin, przepis wygląda wyśmienicie !! Zdecydowanie spróbuję :)
                Mam właśnie spore pudło jakiejś pasty z Kuchni Świata (nie pamiętam producenta
                ale zwykle własnie tej używamy, teraz mam żółtą, z tym że to jest tajska) i
                chyba większość składników włącznie z ghee.
                Mam tylko pytanie co do kardamonu - chodzi o całe strączki ? Mam tylko ziarna,
                czy to będzie ok ?


                Bagatelli też dziękuję, przepis wygląda równie smakowicie i na pewno również do
                wypróbowania.
                --
                Egipt 2004
                Zdjęcia
                Cairo Story
                • Gość: senin tajskiej nie uzywaj - zadnej - tak sie nie da :))) IP: *.bpb.bigpond.com 18.05.07, 11:52
                  bo tajska to trawa cytrynowa, blachan, cebula, chilli, imbir i pare innych
                  skladnikow

                  a indyjska to zupelnie inne polaczenia przypraw - kmin, kurkuma, kolendra
                  mielona (to zupelnie co innego niz zielona) pieprz, byc moze kozieradka, galka
                  muszkatolowa, kardamon, cynamon, gozdziki... no jednym slowem ta cala
                  korzennosc indyjska - swiezy imbir i cebula tez tam sa - ale polaczenie sie
                  liczy

                  kup jakakolwiek paste indyjska


                  ("Mae ploy" -panang, czrwona, zielona itd to pasty tajskie)

                  hindusi nigdy swoich mieszanek nie okreslaja kolorami - raczej regionami lub
                  specyficznie do potrawy : vindaloo, korma itd

                  do tej potrawy nawet nazwyklejsza mieszanka z supermarketu bedzie dobra - byle
                  hinduska

                  wg mojej filozofii kuchennej - potrawa, to nie tylko sposob obrobki ale, PRZEDE
                  WSZYSTKIM, ODPOWIEDNIE PRZYPRAWY

                  dlatego zazwyczaj nawet nie czytam przepisow ktore zalecaja : to, tamto i
                  siamto oraz "ulubione przyprawy" - Odpowiednia rownowaga skladnikow i przypraw
                  to sprawa kluczowa w kuchni
                  • corrina_f1 Re: tajskiej nie uzywaj - zadnej - tak sie nie da 18.05.07, 11:57
                    Zgadzam się z Tobą że potrawa to przedewszystkim odpowiednie przyprawy :)
                    I za zwyczaj, jeśli tylko mam taką możliwość, używam tych przywiezionych z
                    Grecji/Krajów arabskich itp. Bardzo rzadko korzystam z polskich np Kamis itp
                    Niedawno odkryłam na Nowogrodzkiej (W-wa) sklep pod oficjalną nazwą Przyprawy
                    Świata. W rzeczywistości jest to mały hinduski barek, gdzie 2 kucharzy Hindusów
                    serwuje (miejmy nadzieję oryginalne) potrawy na szybko. Niestety są tam tylko 2
                    stoliki i raczej trzeba się nastawiać na zakup na wynos. Mają tam jednak
                    również sklepik, nie tylko przyprawy ale i cała masa innych towarów z różnych
                    stron świata, których za zwyczaj nie uświadczy się nawet w lepszych
                    delikatesach (np kozieradka).
                    Szkoda że akurat dziś nie dam rady tam podjechać, ale może w weekend się uda,
                    na pewno mają tam curry indyjskie :)
                    --
                    Egipt 2004
                    Zdjęcia
                    Cairo Story
                • Gość: senin ziarna kardamonu OK :) IP: *.bpb.bigpond.com 18.05.07, 12:01
                  kuchnia tejska wcale nie jest lagodniejsza od indyjskiej, zaryzykowala bym
                  stwierdzenie, ze jest ostrzejsza (o tej prawdziwej mowie)

                  ale jesli juz sie uprzesz na stosowanie tej tajskiej pasty to dodaj kolendry 2,
                  troche kminu1, fennel 1, kurkuma 1, cynamon laske, gozdziki 2-3, anyzu cwierc
                  gwiazdki, galki muszkatolowej .25

                  ale lepiej kup indyjska mieszanke - jak za ostra, sypnij soli troche wiecej,
                  lub dodaj jogurtu
    • bagatella Wiosenny Navarin 18.05.07, 10:32
      poniewaz wiosna i pelno nowalijek wiec moze takie tradycyjne danie francuskie z
      duza iloscia wlasnie nowalijek? pisac? bo przepis dosc dlugi jest
      --
      Roman G. jest jak gazeta, wszystko wie
      i ukazuje sie codziennie:)
        • bagatella Re: Wiosenny Navarin 18.05.07, 10:59
          no to postaram sie aby bylo krotko i tresciwie:)
          jagniecine, w calosci lub duze kawalki, obsmazyc ze wszystkich stron w 2
          lyzkach oliwy. powstaly tluszcz wylac, dodac 100 gr masla i dodac cebule w
          piorka, podsmazyc delikatnie, dodac 1 lyzke koncentratu/przecieru pomidorowego
          i troche maki i zamieszac porzadnie, i wlac szklanke bialego wina. dodac
          bouquet garni(galazka tymianku, liscie laurowe, pietruszka galazki), 2 zabki
          czosnku i opcjonalnie rozmaryn. dusic pod przykryciem ok 1godz, dolewac plynu
          jesli potrzeba, moze byc woda lub jakis bulion. w tym czasie mlode, male
          ziemniaczki, ok 1kg, mlode marchewki, kalarepki, fasolke szparagowa i groszek
          zielony, tak po 200 gr kazdego, obgotowac al dente i zostawic do wystygniecia.
          6 pomidorow obrac ze skorki i pokroic w kostke. po godzinie, sos przefiltrowac
          przez sitko i spowrotem do gara, dodac do miesa pomidory, marchewke i
          kalarepki, dusic jeszcze 10min, po czym dodac fasolke i groszek i jeszcze
          nastepne 10min dusic. ziemniaki podsmazyc na masle i tez do gara z miesem lub
          osobno juz na talerzu, tutaj sa dwie szkoly wiec wybierz sama.
          na koncu posypac suto natka pietruszki i jeszcze doprwaic sos jesli zajdzie
          potrzeba, smacznego
          uff, dlugie to sie zrobilo
          --
          Roman G. jest jak gazeta, wszystko wie
          i ukazuje sie codziennie:)
          • bagatella Re: Wiosenny Navarin 18.05.07, 11:34
            ups, zauwazylam co dopiero ile masz tej jagnieciny, ilosc jarzyn mozesz
            spokojnie zredukowac o polowe, bo ten moj przepis to na 2kg miesa:)
            --
            Roman G. jest jak gazeta, wszystko wie
            i ukazuje sie codziennie:)
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka