02.06.03, 13:08
Witam,

czy ktoś zna przepis na dobre founde? będę wdzięczna

G.
Obserwuj wątek
    • Gość: bruno Re: Founde IP: 217.11.133.* 02.06.03, 14:25
      Serowe? Bo pod pojęciem "fondue" kryje się wiele różnych "maczanych" potraw.
      Jeśli serowe :
      Garnek do fondue natrzyj ząbkiem czosnku, wsyp starte sery (gruyer, edamski,
      gouda), dodaj kieliszek kirschu (biała wiśniówka) i powoli rozgrzewaj (ja
      najpierw ustawiam na kuchence, a potem dopiero na palniku). Jak się mieszanka
      serów rozpuści i zacznie bulgotać, można zacząć jeść.
      Fondue z polędwicy: W garnku rozgrzany olej, małe kawałki mięsa na widelcu
      osmaża się w nim. Do tego różne ostre sosy, dipy i przyprawy.

      Fondue truskawkowe. Świeże truskawki macza się w gorącej, płynnej czekoladzie.
      No, jedzonko niczego sobie...
        • hania_76 Re: Founde 02.06.03, 19:32
          margheritka napisała:

          > dzięki bruno,
          >
          > chodziło mi o serowe founde. czy możesz polecić jakieś gatunki sera ogólnie
          > dostępne?
          >
          > G

          Polecam (z doświadczenia) goudę albo ementalera. Można dodać np. gruyere,
          raclette. Jeżeli chodzi o wina, to w wersji b. ekonomicznej dodaję Sophię
          Blanc de Blancs a w wersji mniej ekonomicznej, wino, które później zostanie
          wypite jako towarzystwo do fondue. Pełna dowolność, ale polecam wina wytrawne.
          Do niektórych rodzajów fondue dodaje się wina czerwonego albo cydru. Dobrze
          jest też dosmaczyć fondue serowe kirschem (czasem używam domowej nalewki
          wiśniowej, ale broń Boże słodkiej "Nalewki Babuni"! To już lepiej łyżkę wódki
          wlać). Można dodać posiekanej cebulki, doprawić masę serową łyżką musztardy -
          pełna dowolność.

          Smacznego!
        • Gość: bruno Re: errata do Founde IP: 217.11.133.* 03.06.03, 09:23
          w domu sprawdziłem szwajcarsko-francuską książkę kucharską. Do garnka (po
          natarciu czosnkiem) wlewa się 1/2 l białego wytrawnego wina, a dopiero na to
          gorące wino sypie się starte sery. Ma ich być ok. 1 kg i najlepiej mieszanych
          gatunków. Kirsch (w Polsce raczej nie występuje) albo wódkę dodaje się dla
          wytrawności i lżejszej konsystencji masy serowej. Reszta tak samo.
    • Gość: prostaczek Re: Founde IP: *.ki.net.pl 03.06.03, 01:34
      margheritka napisała:

      > Witam,
      >
      > czy ktoś zna przepis na dobre founde? będę wdzięczna

      Co prawda prosisz o serowe ..., ale przepis już masz.

      Ja napisze o FOUNDE CHINUA. Jadlem takie w Genewie pare lat temu.

      - grzyby MUN, suszone po około 3 dag na biesiadnika
      - polędwica wołowa po około 20/30 dag na osobę
      - pieprz, sól, imbir
      - ryż
      - kilka różnych dipów (w/g smaku)
      - sałatki można kilka rodzajów

      Grzyby moczymy. Wraz z naparem wlewamy do garnka do fondue i doprawiamy,
      dolewamy wodętak żeby wypadło około 03 litra na osobę i dolewamy jeszcze 05 l
      na parowanie. Plędwicę kroimy na cieniutkie plastry i dodatkowo rozbijamy, lub
      rozwałkowujemy ile się tylko da, bez porozrywania na kawałeczki. Na stół
      podajemy rozłożone na tacach czy pólmiskach. Plastry miesa nawija się na
      dwuzębne widelce o bardzo długich zębach i wkłada do gotujących się grzybów.
      Takie cieniutkie plastry gotują się jakieś 3 do 5 minut, zależnie od siły
      palnika i stopnia rozbicia. Z dipami, sałatkami ... zjadamy, popijając czerwone
      wytrawne wino. Można z góry obliczyć czas gotowania ..., ilość wina i rozmów
      przy stole ... Bardzo rozmowne danie ...

      Jak cała polędwica bedzie ugotowana, podajemy na stół miseczki, ryż i przez
      gęste sitko naleway ten rosołek. To jest ten rozkoszny koniec uczty jaką
      zaczęliśmy około 18, a finiszujemy tak bliżej pólnocy ....

      Miłej zabawy, wszystkim co się skuszą.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka