Dodaj do ulubionych

Karpatka - Ratunku!!!

IP: *.pools.arcor-ip.net 28.05.07, 21:38
Mam tu przepis na ciasto karpatkowe - ćwierć litra wody, 125g margaryny, 4
jajka i szklanka maki. Jak w przepisie zagotowałam wodę z margaryna, dodałam
make ciągle mieszając. Gdy masa ostygła (czyli po ok. 2 godzinach) dodałam 4
jajka no i klops. Miksuje ponad 10 minut na najwyższych obrotach i wciąż są
grudki, choć ciasto powinno stać się jednolite po 5 minutach miksowania. Nawet
nie wiem co to za grudki, maka się chyba dobrze wymieszała w garnku, tak na
oko. Na margarynę tez mi to nie wygląda.
Co teraz? Miksować aż do skutku? Jakos od 5 minut nic się nie dzieje - grudki
nie znikają ani trochę. Wrzucić ciasto do piekarnika? Boje się ze wyjdzie
zakalec.

Ciasto ma być prezentem na jutro do biura :(

Proszę o pomoc i z góry dziękuję.
Edytor zaawansowany
  • bene_gesserit 28.05.07, 22:14
    Jesli grudek jest malo, wyjdzie ciasto z grudkami. Jesli ci sie chce, mozesz
    przetrzec ciasto przez rzadkie sito - grudki zostana na nim. Ale najlepiej
    wywalic to do smieci i zrobic jeszcze raz, przy dodawaniu maki mieszajac
    intensywnie trzepaczka (nie ta sprezynowa, tylko ta druga).


    --
    -So, we’re the last feminists? Feminism dies with my generation?
    -It is to be hoped for, dear.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka