Dodaj do ulubionych

Wyparzacie słoiki w piekarniku?

06.06.07, 11:39
Znalazłam coś takiego na jednym z forów kulinarnych. Podobno można tak wyparzać słoiki i pasteryzować przetwory. Chętnie bym tak zrobiła, bo zawsze mam z tym problem, ale trochę się boję, bo mam elektryczny piekarnik, co będzie jak mi jakiś słoik trzaśnie? I jeszcze - w ilu stopniach wyparzać, w jakim ustawieniu (tzn. grill, grzałka z nawiewem / bez nawiewu)?
--
Mikołaj
Magdalena
Marynarka czyli sceny z życia żony marynarza
Edytor zaawansowany
  • 06.06.07, 12:02
    Słoiki wyparza się wrzątkiem, w piekarniku sie je suszy bo wytarcie ścierką
    niszczy efekt wyparzania
  • 06.06.07, 12:39
    a ja wyparzam - tzn. nie wiem, czy to technicznie wyparzanie, ale zawsze tak
    robię, tzn. słoiki świeżo lub niemal świeżo ze zmywarki, ew. jeśli po np. 1
    godz. od zmywarki, to przelane wrzątkiem wsadzam na maks. 20 min (dłużej nie, bo
    właśnie mogą trzasnąć) do gorącego piekarnika (180-200 st.), wyjmuję i po ok.
    10-15 min wkładam gorące przetwory.
    --
    You are the tiger burning bright...
    Bica
  • Gość: mmena IP: *.crowley.pl 06.06.07, 12:48
    Nie, nie wyparzam. Ani w piekarniku, ani nigdzie indziej.
  • 06.06.07, 13:10
    wyparzam
    ale nigdy jeszcze tak nei pasteryzowałam
    --
    Literówki to moja specjalność :)
  • 06.06.07, 13:12
    Pewnie, że właśnie tak robię. Też mam elektryczny piekarnik, nastawiam na
    ok.180 stopni i daję dolną grzałkę (ale to chyba nie większego znaczenia).
    Oczywiście nie wkładam mokrych słoików do gorącego piekarnika i nie wkładam
    zimnych przetworów do gorących słoików. Pokrywki wygotowuję. Wszystkie
    przetwory trzymają mi się znakomicie. AGA
  • Gość: km IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 15:21
    Ja do wyparzania słoików używam zwykłego czajnika z gwizdkiem (takiego do
    gotowania na gazie / kuchence elektrycznej). Gotuje się w nim woda, a otwór po
    gwizdku przykrywam odwróconym słoikiem. Kiedy do pierwszego słoika nakładam
    gorący dżem itp to następny wyparza się na czajniku. Taśma produkcyjna - trzeba
    tylko pamietać, że zdemowanie słoika wymaga "łapek" czy rekawicy, bo słoik jest
    gorący.
    Pozdrawiam
    km
  • 06.06.07, 17:06
    ooo, znakomity patent
    tak zrobię dzis, własnie smażę dżem truskawkowo-rabarbarowy
    dzięki:-)
  • 06.06.07, 19:12
    W mikrofalówce.
    --
    I'll take a quiet life
    No alarms and no surprises
    Silent, silent
  • Gość: zadumana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.07, 19:06
    Nigdy nie wyparzam. Myję (używam nowy czysty zmywaczek), wycieram czystą
    ściereczką albo wcale nie wycieram, nakładam gorące produkty. Po czym zamykam
    słoik i ustawiam do góry nogami.
    Teraz wsadzam do zmywarki, wyjmuję gotowe.
    Tak czy tak - wszystko jest w porządku, a ja mam dużo czasu na inne rzeczy.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.