Dodaj do ulubionych

ciasta bez pieczenia-znacie jakies?

IP: *.ggsn.netcom.no 11.06.07, 15:27
witam.mam do was pytanie,czy znacie jakies ciasta ktore nie wymagaja
pieczenia?jesli tak to czy moge prosic o jakis przepis?pytam poniewaz tu
gdzie teraz mieszkam w norwegi nie ma piekarnika a od czasu do czasu maz z
checia zjadlby sobie jakis slodki deser albo ciasto.pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • joanna623 Re: ciasta bez pieczenia-znacie jakies? 11.06.07, 16:15
      moze byc tiramisu, albo np:tort cappucino z truskawkami.6 plaskich lyzeczek
      zelatyny, (albo 6 platkow zelatyny), 3 torebki kawy cappuccino ' po 10 gr)
      250 ml smietanki kremowki ,1 op cukru waniliowego, 500 gr serka mascarpone, 100
      gr cukru, 750 gr (lub wiecej) truskawek , 200 gr podluznych biszkoptow( jak w
      Pl "gurgule"), 200 gr smietanki kremowki, 1 lyzeczka kakao.
      Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie.Cappuccino wymieszac z 250 ml przegotowanej
      goracej wody.Zelatyne dodac do goracej kawy i rozpuscic.Kawe wystudzic, wstawic
      do lodowki na ok.30 min.
      250 ml smietanki kremowki ubic z cukrem waniliowym . Serek mascarpone wymieszac
      z cukrem na kremowa mase. Do tezejacej masy kawowej dodawac mascarpone ,
      nastepnie ubita smietanke, delikatnie wymieszac.
      Dno okraglej tortownicy ( 26 - 28 cm) wylozyc pergaminem przelozyc pol porcji
      kremu.Na krem wylozyc truskawki-gesto(umyte, wysuszone) jak barrrrdzo duze
      przekrawac,kilka sztuk zostawic do dekoracji.
      na truskawki druga czesc kremu. Na wierzchu, ulozyc biszkopty (ja je zanurzam
      na moment w rozpuszczalnei kawie , zeby nie byly bardzo suche ).Calosc do
      lodowki na 3- 4 godz.Ostroznie zdjac obrecz tortownicy .Tort przykryc duzym
      plaskim talerzem deserowym, calosc odwrocic, zdjac z gory pergamin, pozostale
      200 ml kremowki ubic, posmarowac wierzch i boki , posypac odrobina kakao,
      udekorowac kilkoma truskawkami.
      Gwarantuje ze tylko wyglada na skomplikowana "operacje" .bardzo latwe, nie da
      sie zepsuc.
    • Gość: Matylda Re: ciasta bez pieczenia-znacie jakies? IP: 85.112.196.* 11.06.07, 17:06
      Jest wiele takich przysmaków. U mnie ostatnio króluje takie coś bez nazwy i z
      pewnością znajdziesz u siebie w sklepie jeśli nie te same produkty to
      odpowiedniki.
      Potrzebne sa 3 opakowania dużych krakersów i dwa kremy "Karpatka" mogą być te
      bez gotowania (na mleku). W formie trzeba ułożyć warstwę krakersów, na to
      połowę kremu, potem drugą warstwę krakersów, krem i przykryć ostatnią warstwą
      krakersów. Można to polać jakąś polewą. Naprawdę bardzo smaczne i wygląda jak
      pieczone.
      Drugie to takie coś:
      herbatniki ułożyć w formie i na nich poukładać jakies owoce. Ugotować budyń,
      wystudzić i utrzeć z masłem. Krem wyłożyć na owoce. Na wierzchu może być
      galaretka z owocami. Inna wersja to zamiast kremu bita śmietana zmiksowana z
      żelatyną.
      Jeszcze jedno:
      śmietanę 18% (4 opakowania po 200g) zmiksować z żelatyną (8 łyżeczek
      namoczonych w wodzie) i to wszystko wymieszać z trzema różnokolorowymi,
      wcześniej przygotowanymi i posiekanymi galaretkami (do galaretek trzeba dodać
      mniej wody). Wlać do formy i zastudzić. Potem można udekorować to owocami i
      zalać jeszcze jedną galaretką.
      Wszystko to zrobisz jak masz do dyspozycji robot. Jeśli byś go nie miała to
      możesz zrobić racuszki (ciasto wyrabiane łyżką i smażone w oleju) albo faworki,
      jak ktoś już wcześniej wspomniał.
      • Gość: goska35 Bananowiec IP: *.lubin.dialog.net.pl 11.06.07, 21:57
        BANANOWIEC

        masa bananowa:
        1kostka masła lub margarynki
        3 żółtka (3 białka - nie wypijać będą jeszcze potrzebne)
        1 galaretka cytrynowa (koniecznie)
        4 dorodne banany
        Galaretkę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody i odstawić do przestudzenia -
        nie zupełnie, żeby się nie zsiadła.
        Banany rozgnieść widelcem lub zmiksować. Utrzeć masło z żółtkami, dodając po
        łyżce masy z bananów. schłodzoną galaretkę dodać do masy i dokładnie utrzeć.
        Masę wyłożyć na brytfankę wyłożoną biszkoptami. Dobrze jest też nasączyć
        biszkopty np. mocną herbatą lub wodą z jakimś sokiem, czy co tam macie pod
        ręką...
        Masę na biszkoptach (oczywiście też z brytfanką) wstawić do lodówki, aż się
        zsiądzie - to jakieś 15 minut i już zaczyna twardnieć.

        pianka:
        3 białka
        1/2 szkl. cukru pudru
        1 galaretka wiśniowa (tak jak w masie też koniecznie taka)galaretkę tak jak do
        masy rozpuścić w połowie szklanki wody.
        białka ubić, dodać cukier i schłodzoną galaretkę.
        Piankę wyłożyć na masę bananową i znowu do lodówy.

        Na wierzch jak już pianka zesztywnieje ułożyć pokrojone w plasterki banany i
        zalać galaretką agrestową (też koniecznie taką).
        • Gość: goska35 pianka IP: *.lubin.dialog.net.pl 11.06.07, 21:58
          „PIANKA ”

           4 jajka
           30 dkg cukru pudru
           2 łyżki żelatyny
           ½ litra mleka
           1 kostka masła
           1 galaretka

          Z mleka odlać ½ szklanki i zalać żelatynę. Resztę mleka zagotować i wlać do
          żelatyny.
          Cukier masło i żółtka utrzeć, dodać pianę z białek i na końcu żelatynę.
          Masę podzielić na 2 części – do jednej dodać kakao, a do drugiej zapach.

          Wylać do tortownicy jedną część, potem tężejącą galaretkę, a potem drugą część
          pianki*. Na wierzch wylać polewę czekoladową.
          (* pewniejsze jest jednak wylewania obu mas, a na koniec galaretkę na wierzch –
          bo masa szybko zastyga)
          • Gość: goska35 rolada kokosowo - czekoladowa IP: *.lubin.dialog.net.pl 11.06.07, 21:59
            „ROLADA KOKOSOWA”

            Ciasto ciemne:
             ½ szklanki wody lub mleka
             5 łyżek cukru
             2 łyżki kakao
            Zagotować, a po ostudzeniu dodać 1 łyżkę masła.
             30 dkg herbatników
            utrzec i dodać do masy. Wyłożyć na folię wysmarowaną masłem (na kształt
            prostokąta)

            Ciasto jasne:
             10 dkg masła
             5 łyżek cukru pudru
             10 – 15 dkg wiórek kokosowych
             1 żółtko
             3-4 łyżki alkoholu
            Wszystkie składniki utrzeć dodając wiórki kokosowe na końcu.

            Masę jasną wyłożyć na masę ciemną i zwinąć w roladę. Wstawić do lodówki
            owinięte w folię.

            • Gość: śmietanowiec Re: rolada kokosowo - czekoladowa IP: *.lubin.dialog.net.pl 11.06.07, 22:01
              „ŚMIETANOWIEC”

               3 opakowania galaretek różnego koloru
               5 dkg żelatyny
               1 szklanka mleka
               2 szklanki śmietany
               niepełna szklanka cukru
               owoce sezonowe (ewentualnie)

              Przyrządzić 2 galaretki. Gdy stężeją pokroić je na drobne kawałki.
              Żelatynę namoczoną wcześniej w małej ilości wody rozpuścić w gorącym mleku,
              dodać cukier, odstawić do wystygnięcia.
              Do zimnego mleka wlać śmietanę, wsypać pokrojone galaretki, przelać do
              tortownicy i wstawić do lodówki.
              Gdy masa stężeje – ułożyć na wierzchu owoce i zalać trzecią gęstniejącą
              galaretką
              • Gość: goska35 Rafaello IP: *.lubin.dialog.net.pl 11.06.07, 22:03
                R a f a e l l o



                Składniki
                 2 tabliczki białej czekolady
                 2 galaretki cytrynowe
                 20 dkg wiórków kokosowych
                 2 opakowania bitej śmietany błyskawicznej w proszku
                 paczka podłużnych biszkoptów (duża, firma San)
                 2 szklanki mleka



                Wykonanie:
                Galaretkę rozpuszczamy w 2 szklanach gorącej wody, łamiemy na kawałki czekoladę
                i wrzucamy ją do gorącej galaretki żeby się w niej rozpuściła. Odstawiamy do
                przestygnięcia.

                Miksujemy śmietanę w proszku z 2 szklankami mleka i dodajemy do niej po
                chochelce lekko tężejącą galaretkę. Na koniec wsypujemy do masy ok. 15 dkg
                wiórków – resztę zostawiamy do posypania wierzchu .

                Dno dużej prostokątnej blachy wykładamy pergaminem, na nim układamy biszkopty
                (można je nasączyć alkoholem albo mlekiem – wtedy są miękkie od razu po
                stężeniu masy. Bez nasączenia mięknie dopiero na drugi dzień.), wylewamy masę,
                posypujemy resztą wiórków i możemy w równych odstępach ułożyć np. kokosowe
                kulki (do kupienia w cukierniach lub innych sklepach spożywczych), migdały,
                ewentualnie nic nie kłaść .

                Całość wstawić do lodówki na 2 godziny.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka