Dodaj do ulubionych

czym zastapic szafran?

IP: *.lshtm.ac.uk 09.06.03, 16:44
bo drogi jak diabli... czy ktos wie? kurkuma? turmerykiem? ale zeby nie bylo
za mocno pachnace by ja tylko bym chciala kolor zolciutki.
Edytor zaawansowany
  • Gość: hania IP: *.virnxx1.adsl.tele.dk 09.06.03, 16:51
    Curcuma longa to lacinska nazwa kurkumy farbuje na zolto jak nic to ta sama
    przyprawa co w curry
  • Gość: millie IP: *.lshtm.ac.uk 09.06.03, 17:28
    czyli mozna uzyc np. w paelli? chociaz nie jestem pewna czy tu sie jakos
    inaczej nie nazywa, nazwe 'curcuma' chyba z Polski pamietam...
  • hania_76 09.06.03, 17:31
    Gość portalu: millie napisał(a):

    > czyli mozna uzyc np. w paelli? chociaz nie jestem pewna czy tu sie jakos
    > inaczej nie nazywa, nazwe 'curcuma' chyba z Polski pamietam...

    Millie, wydaje mi się, że smak kurkumy nie bardzo będzie pasował do paelli.
    Zrób bez żółtego kolorku, skoro nie będziesz używać szafranu. Na pewno będzie
    smaczna!

    PS. Ja to nie hania z poprzedniego postu :-)
  • Gość: sz IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.06.03, 17:32
  • Gość: millie IP: *.lshtm.ac.uk 09.06.03, 17:34
    dzieki wszystkim tak czy siak, moze sprobuje kurkumy albo zrobie bez
    zoltego...:-(((
  • hania_76 09.06.03, 17:41
    Gość portalu: millie napisał(a):

    > dzieki wszystkim tak czy siak, moze sprobuje kurkumy albo zrobie bez
    > zoltego...:-(((

    Millie, może dodaj kurkumy do eksperymentalnej odrobiny paelli. Jeśli będzie
    dobra, to dodaj do reszty. Jeśli nie, to przynajmniej będziesz wiedzieć, a
    paella nie powędruje do kosza :-) Daj znać, jak wyszło, jeśli
    zaeksperymentujesz. Ja daję zawsze szczyptę szafranu, ale tutaj kosztuje 2 zł
    za torebkę, która wystarcza na 2 mniejsze "dawki", albo 1 dużą. Rozumiem
    jednak, że w UK cena może być znacznie wyższa!
    Pozdrawiam :-)
  • Gość: hania IP: *.virnxx1.adsl.tele.dk 09.06.03, 23:17
    pamietaj ze prawdziwy szafran to najdrozsza przyprawa swiata. sa to preciki ze
    specjalnej odmiany krokusa to napewno wiesz. wyglada na to ze nie roztlukujesz
    szafranu przed uzyciem. bo wedlug mnie jest on dosyc wydajny. wloz preciki do
    porcelanowego naczynia aptekarskiego i rozetrzyj s sola albo cukrem.
  • Gość: Roy IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 10.06.03, 10:21
    Niczym, kolor możesz podrobić tymi przyprawami, które wymieniasz, ale smak jest
    nie do podrobienia.
  • Gość: tanita IP: *.146.66.251.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 01.05.17, 09:27
    łyżeczka papryki słodkiej z połową łyżeczki kurkumy

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka