Dodaj do ulubionych

botwinka do słoika

15.06.07, 07:32
czy ktoś może wie jak zaprawia się do słoików botwinkę?
Edytor zaawansowany
  • 15.06.07, 08:36
    czytałam , że robi się go tak jak szczaw : wrzuca do słoika, lekko przyciska,
    posypuje solą, zakręca, pasteryzuje
  • Gość: kabushka IP: *.proxy.aol.com 15.06.07, 08:43
    Dokladnie to samo chcialam napisac ;-) W ten sposob ponoc od lat botwinke robi
    mama mojej kolezanki. Zastanawiam sie, czy sama nie skorzystam, bo w tym roku
    pierwszy raz posadzilam buraczki i okazalo sie, ze za gesto... ;-) Musze je
    troche poprzerywac, a szkoda mi je tak po prostu wywalic.
  • 15.06.07, 09:47
    Moja mama robiła bez pasteryzowania, bo pasteryzowana botwinka zmieniała kolor,
    zieleniała. Po prostu doprowadzała do wrzenia i taką gorącą wlewała do słoików
    i zamykała. I to się trzymało zupełnie dobrze. Wydaje mi się, że z przypraw
    stosowała sól, cukier i kwasek cytrynowy.
  • 15.06.07, 11:54
    botwinka
    Zalewa:
    1 l wody, 1/2 szklanki octu spirytusowego, 7 dkg cukru, 2,5 dkg soli,
    1 liść laurowy, kilka ziaren pieprzu

    Wodę zagotować z przyprawami, po ostygnięciu dodać ocet. Botwinkę bardzo
    dokładnie umyć, posiekać, nałożyć do wyparzonych słoików, zalać zalewą.
    Dokładnie zamknąć, pasteryzować dwa razy po 5 minut.
    --
    Antropomorfizacja bajek? Przy tym zezwierzęceniu człowieka?
    — Stanisław Jerzy Lec

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.