IP: 80.51.255.* 12.06.03, 20:58
Czy ktoś tutaj zna przepis na te pyszne babeczki? Niestety wyszukiwarka nic
nie znalazła. Tylko proszę o przepis łopatologiczny, najlepiej typu " xxx
szklanek mąki" "y jajek" bo angielskie miary to nie dla mnie:-)
Kiedyś moja była, kanadyjska szefowa zrobiła tez muffiny z marchewką, były
przepyszne.... i tak chodzą za mną od wielu miesięcy.
Edytor zaawansowany
  • Gość: kluba1 IP: *.we.client2.attbi.com 12.06.03, 22:34
    Gość portalu: Monika napisał(a):

    > Czy ktoś tutaj zna przepis na te pyszne babeczki? Niestety wyszukiwarka nic
    > nie znalazła. Tylko proszę o przepis łopatologiczny, najlepiej typu " xxx
    > szklanek mąki" "y jajek" bo angielskie miary to nie dla mnie:-)
    > Kiedyś moja była, kanadyjska szefowa zrobiła tez muffiny z marchewką, były
    > przepyszne.... i tak chodzą za mną od wielu miesięcy.
    Ale o jakie ci chodzi ? Jest ich cale mnostwo. To w zasadzie nazwa "babeczki"
    ale tak, jak przy babeczkach jest ich bardzo wiele roznych. Czy chodzi ci o
    ciasteczkowe, na slodko, sniadaniowe, z owocami , z serem itd?
  • Gość: Monika IP: 80.51.255.* 13.06.03, 09:33
    Ciężko mi określić dokładnie..bo ja tylko konsumowałam:-)
    Jest to ciasto tak jak na keks tylko bardziej puszyste, jednocześnie cięższe,
    pulchne, elastyczne. Na pewno jest robione z tłuszczem (masłem?) i jajkami no i
    mąką. Muffinki były słodkie, dobrze wyrośnięte, jadłam z chocolate chips
    (podobno nie ma w Polsce), marchewką i bananami.
    Zresztą jeśli masz dużo przepisów to chętnie wszystkie wypróbuję,
    przeznaczenie - jako deser do kawy i dla dzieci.
    Dziękuję z góry.
  • Gość: millie IP: *.lshtm.ac.uk 13.06.03, 12:55
    255g maki
    3 lyzeczki proszku do pieczenia
    1/2 lyz. soli
    100 g cukru
    240 ml mleka
    1 jajko
    90 ml oleju roslinnego lub stopionego masla
    Wymieszac make z proszkiem sola i cukrem, w osobnym naczyniu ubic jajko, dodac
    mleko i potem olej/maslo. Wlac 'czesc plynna' do 'czesci suchej' wymieszac (nie
    za dlugo, ma byc lekko krupiaste). Wlozyc do formy muffinowej, ok 3/4 wysokosci
    miseczek, piec 20 - 25 min w piekarniku 200C, gaz 5-6.
    Wariacje do wyboru: pokruszona czekolada, wisnie, jagody, skorka pomaranczowa,
    rodzynki..............
  • Gość: kluba1 IP: *.we.client2.attbi.com 13.06.03, 16:17
    Swietne !! I wlasnie wyjasnienie : ciasto na muffins nie moze byc dlugo
    mieszane, gladkie. Ciasto powinno byc grudkowate, takie ledwo wymieszane.
    Wplywa to bardzo na proces pieczenia muffinkow.
  • alluette 13.06.03, 16:52
    zobacz na www.mniammniam.pl, tam jest cale mnostwo przepisow na muffinki
    dokladnie objasnionych

    pozdr.
    a
  • masia27 13.06.03, 19:51
    alluette napisała:

    > zobacz na www.mniammniam.pl, tam jest cale mnostwo przepisow na muffinki
    > dokladnie objasnionych
    >
    > pozdr.
    > a

    Wypróbowałam przepisy na muffinki ze strony mniammniam i nie polecam. Wychodzą
    z tego babeczki jakby z ciasta piaskowego, zupełnie to nie przypomina
    prawdziwych muffinek.
  • Gość: Monika IP: 80.51.255.* 13.06.03, 19:55
    Dziękuję ślicznie za przepisy, jutro próba generalna, dam znać jak wyszły:-)
    Co do strony mniammniam.pl to zniechęciłam się do niej bo nie wiem jak u was
    ale u mnie wyszukiwarka przepisów nie działa. Nawet jak wpiszę zwykły "żurek"
    to mam zero rezultatów:(( i jestem na tej samej stronie. Co robię nie tak?
  • niebieski_motylek 14.06.03, 01:26
    Nie wiem czy jeszcze potrzebujesz przepis na "Carrot muffins" ale i tak podam
    moze sprobujesz.

    3/4 szklanki margaryny
    1/2 szklanki cukru (brazowego najlepiej)
    1 jajo
    1 lyzka wody
    2 szklanki marchewki startej na tarce
    1 1/4 szklanki maki
    1 lyzeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
    przyprawy jak do piernikow.(cinamon etc.)

    to jest przepis na 12 muffins.
    Ubic margaryne z cukrem i jajkiem(mikserem). Dodac wode. Dodac marchewke.
    Nastepnie make wymieszana z soda i przyprawy (lyzka) Wymieszaj. I juz gotowe.
    Piec przez ok 35 min na 180 C. Gotowe.

    niebieski motylek

    --
    Only a pessimist complains about the noise when oppurtunity knocks.
  • mufka 14.06.03, 02:27
    Najpyszniejsze jakie jadlam to byly olbrzymie muffiny z beza w srodku.
    Probowalam rozebrac go na czesci pierwsze i wywnioskowalam, ze do czekoladowego
    ciasta muffinowego, ktore juz jest w papierowej foremce, trzeba wcisnac lyzka
    ubite bialka, tak by powstala biala kreska (srednica) w foremce. Kiedys
    probowalam i nie wyrosly, czy ktos jadl takie i ma przepis?
    Niebo w gebie, slowo daje......;) I ladnie wyglada.
    Pozdrawiam,
    Mufka zwana muffin;))))))
  • niebieski_motylek 14.06.03, 02:30
    Hm ja nigdy takich nie jadlam. Twoj opis mi przypomina muffins czekoladowe z
    philladelphia cream cheese w srodku.. podobny effect, ale z bezami, ciekawe...
    motylek
    --
    Only a pessimist complains about the noise when oppurtunity knocks.
  • Gość: Monika IP: 80.51.255.* 14.06.03, 17:48
    Właśnie upiekłam:-) wg przpisu Millie. Są takie jakie powinny być, mięciutkie,
    elastyczne i puszyste. Dziękuję serdecznie, za tydzień piekę z marchewką:-)
    Dziękuję Niebieski Motylku, twój przepis na pewno na pewno wykorzystam.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka