Dodaj do ulubionych

Potrawy na dwa,trzy dni....

IP: *.dip.t-dialin.net 17.06.03, 11:29
Drodzy smakosze! Szukam przepisow na potrawy,ktory mozna z dwa,trzy dni
przechowac w lodowce / albo zamrozic/,w nieskonczonosc podgrzewac a one nadal
pyszne a moze jeszcze pyszniejsze. Pomijajac klasyczne bigosy i fasolki po
bretonsku co by tu mozna bylo ugotowac na zapas???
Edytor zaawansowany
  • Gość: Senin IP: 144.134.77.* 17.06.03, 11:45
    Jest tego wiele odmian. Wszelkie curry z Indii rodem sie kwalifikuja (co do
    tajskich - nie probowalam zamrazac)
  • Gość: Saldo IP: *.dip.t-dialin.net 17.06.03, 11:55
    Senin! A czy moglabym prosic o jakis fajny przepis???
    Brzmi bardzo zachecajaco:-))))
  • Gość: Senin IP: 144.134.77.* 17.06.03, 12:57
    Po pierwsze - zaopatrzyc sie w dobra paste curry (Patak, Fernz, sharwood, czy
    jakas inna z Indii czy Cejlonu, Sri Lanki)
    Nie polecam mieszanek sproszkowanycjh bo oszukuja - dodaja maki ziemniaczanej
    (ktora zageszcza curry, ale jako ze przyprawe dodawac nalezy na poczatku
    gotowania- powoduje "zapackanie" przywieranie, sklejanie i inne pierdoly)

    a zatem - na oleju przesmazyc drobno posiekana duza cebule, dodac luzke (lub
    dwie) pasty, wrzucic mieso, podsmazyc, posolic, udusic do miekkosci.

    Po drodze dodac mozna: ziemniaki pokrojone w kostke.

    tamarind (lub ocet) dla zakwaszenia

    Yogurt - zakwaszenie, zlagodzenie

    Liscie curry - aromat

    pomidory - jesli dodany ocet - otrzymamy vindaloo



    Wszystko inne typu: dynia, marchewka, zielony groszek i inne "specjaly" to
    anglosaska mieszanka melancholii (kolonialnej) z megalomania(mocarstwowa) -
    nie polecam, bo to prostytucja kuchenna.
  • trinka 17.06.03, 12:19
    kilka dni temu podawalam przepis na picadillo [nadzienie do tortilli] i chilli
    con carne. naprawde rownie doskonale smakuje po odmrozeniu i spokojnie mozna
    zjadac przez kilka dni pod rzad, jesli tylko ci sie nie przeje :-)
    oto link :
    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=6443182&a=6483653
  • Gość: bruno IP: 217.11.133.* 17.06.03, 12:34
    Wszelkie mięsiwa dobrze znoszą zamrażanie - zarówno gulasze, jak rolady, bitki
    itepe.
    Dobrze zamraża się też bogracz, czyli węgierska zupa gulaszowa. Podam Ci
    przepis (własny):
    -kilka różnych gatunków mięsa ale nie musi być najpiękniejsze - wołowego,
    wieprzowego, może byc drób czy baranina. Razem ok. kilograma; drobno pokrojone
    w małą kostkę (jeść się przecież będzie łyżką, a nie nożem i widelcem)
    - 3 duże cebule
    - 3 papryki
    - 2 ziemniaki
    - 3-4 ząbki czosnku pokrojone w bardzo duże kawały (można więcej :)))
    - fasolka z puszki (ja lubię jasia, ale może być drobna, albo kolorowa)
    - Przyprawy : sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, tymianek,
    może byc pasta paprykowa, przecier pomidorowy (lub pomidory) ziarna gorczycy,
    kolendry - według uznania.
    ******
    Mięso osmażyć na oleju lub smalcu, a jak będzie brązowe, to wsypać pokrojoną
    cebulę, smażyć na złoto, dodać paprykę pokrojoną w słupki, jak wszystko zacznie
    smacznie pachnieć, wsypać pokrojone pyry, fasolę i resztę przypraw, po chwili
    wlać tyle wody, żeby powstała zupa, ale gęsta.
    Jeśli gotujesz w szybkowarze - ok. 1 godziny, w normalnym garnku 2,5.
    Do zamrażania nie rób zasmażki, zrobisz ją jak będziesz odgrzewać, ja wtedy
    zamiast niej robię drobne kluski kładzione.

  • Gość: mada IP: *.dyn.optonline.net 17.06.03, 13:11
    ja zawsze zamrazam golabki i lasagne. Nie powinno sie do zamrazanych potraw
    dodawac smietany, jezeli sos jej wymaga, dodaje przy odgrzewaniu
  • Gość: kaska IP: *.tele2.pl 18.06.03, 18:44
    ja uwielbiam danie tanie proste a super pyszne: podsmazasz cebule i pokrojone w
    plasterki parowki. Przekladasz do garnka, zalewasz pomidorami z puszki lub z
    kartonu, rozdziabujesz troche lyzka, dodajesz natke, sol, pieprz i cukier a pod
    koniec smietane.
  • Gość: kluba1 IP: *.we.client2.attbi.com 18.06.03, 20:04
    spagietti !! Jest swietne odgrzane ale nie zostawiaj makaronu z sosem -
    makaron wypije!!
  • hania_76 18.06.03, 21:30
    Pierogi, pyzy, zeppeliny - można większe ilości zamrozić w porcjach i
    odgrzewać. Można zakisić czerwony barszczyk i rozcieńczać zakwas z bulionem i
    przyprawami (zakwas można przechowywać w lodówce nawet kilka miesięcy).

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.