Dodaj do ulubionych

mam niesamowicie dużo wiśni - jakie przetwory?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 19:51
Witam,
mam bardzo dużo wiśni w tym roku. Jakie przetwory można zrobić?
Nalewka stoi już na oknie od kilku dni, jesteśmy już po zupie owocowej :-),
właśnie robię konfiturkę... Może macie jeszcze jakieś pomysły?
Pozdrawiam
Edytor zaawansowany
  • roseanne 07.07.07, 20:03
    jakbym miala duzo wisni, to bym je wydrylowalai zasypala cukrem na noc

    nastepnego dnia lekko odcisnac z soku i zapasteryzowac w sloikach - uwielbiam
    takie wisnie jako dodatek do lodow lub do ciast

    a sok - oczywiscie zapasteryzowac osobno, do rozcienczania do picia
    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • rena.jk.o 07.07.07, 21:16
    też mam ten "problem"- ogroooomna ilość wiśni.Żal mi je zostawiać na drzewie,
    więc codziennie robię z nich soki w sokowniku; ponadto rozdaję je przyjacioŁom
    i znajomym-niech też coś mają z tego urodzaju.Na podwieczorki proponuję kisiel
    wiśniowy,na śniadanie takąż zupkę, do obiadu- wiśniowy kompot.Może to
    strasznie brzmi,ale na pewno warto wiśnie jeść,skoro są:świeże,smaczne i peŁne
    różnych dobrodziejstw dla naszej urody i zdrowia.Smacznego.Pozdrawiam;)
  • Gość: chetna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 21:53
  • jagoda85 07.07.07, 21:56
    Jak lubisz zupy owocowe, to sobie zamroź, w zimie jak znalazł. Ja tak robię.
    Ale przede wszystkim robimy zawsze, i w tym roku również będziemy robić
    wspaniałe wino z wiśni. Pychotka. Jeszcze mamy z zeszłego roku parę butelek.
    Polecam.
  • sakiko 09.07.07, 00:56
    a możesz się pochwalić, jak je robisz? tak krok po kroku, nadmiar wiśni zachęcił
    mnie do zrobienia takowego, ale niestety nie mam pojęcia jak :(
  • jagoda85 09.07.07, 14:44
    Sprawdź pocztę, wysłałam ci maila, bo za dużo pisania na forum. Pozdrawiam
  • sakiko 10.07.07, 11:08
    bardzo bardzo bardzo bardzo dziękuję :)
  • malwinkakarbowiak 10.07.07, 11:38
    ja też poproszę o przepis :)
  • jagoda85 10.07.07, 14:34
    Sprawdź pocztę. Pozdrawiam
  • malwinkakarbowiak 10.07.07, 14:44
    dzięki bardzo, ale będzie impreza z tym winkiem :)
  • karolinap28 12.07.07, 20:47
    czy ja tez mogę ładnie prosić????
  • jagoda85 13.07.07, 19:47
    Sprawdź pocztę. Pozdrawiam.
  • green-aria 09.07.07, 08:43
    Możesz też zrobić wiśniówkę,na zimowe wieczory jak znalazł.
  • malwinkakarbowiak 10.07.07, 11:35
    Ja też mam bardzo dużo wiśni, zawsze je dryluję i zamrażam. zimą mogę wyjąć,
    zrobić kompot, zrobić ciasto albo zjeść. Sok który zastaje po drylowaniu wlewam
    do woreczków do lodu i potem mam śliczne czerowne kostki :) Polecam :)
  • chatka_ 10.07.07, 12:07
    wisnie z rumem (smaki i aromaty '98) są świetne do lodów i innych deserów

    -2kg wiśni umyć, osuszyc, wydrylować. zostawić na sicie nad miską na co
    najmniej 2h.
    -zebrany sok wlewamy do garnka, dodajemy 1kg cukru, 4 goździki, 1 łyżeczkę
    cynamonu, gotujemy przez 20 min, po czym wsypujemy owoce.
    -smażymy na wolnym ogniu przez 30 min, mieszając od czasu do czasu.
    -zdejmujemy z ognia, odstawiamy w chłodne miejsce na 12 h
    -następnego dnia smażymy przez 30 min. zdejmujemy z ognia, mieszamy z 100 ml
    rumu i przekładamy do słoików.
    -pasteryzujemy przez 20 min

    Clafoutis - owoce z ciastem
    Autor: Kinga Rudnicka
    Składniki:

    - 1/2 kg wiśni lub ciemnych czereśni
    - 1/2 szklanki mąki
    - 1/3 szklanki cukru (wiśnie nie są aż tak słodkie jak czereśnie więc możemy
    dodać do nich 1/2 szklanki)
    - 1 opakowanie cukru waniliowego
    - 3-4 jajka
    - 1 szklanka mleka
    - 1/4 kostki masła
    - cukier puder do posypania gotowego deseru

    Sposób przyrządzania:Płytkie, szklane lub ceramiczne, naczynie żaroodporne
    smarujemy masłem. Resztę masła roztapiamy w rondelku i odstawiamy na bok.
    Wiśnie myjemy, ewentualnie drylujemy (tradycyjnie deser ten przygotowuje się z
    całych owoców - obecność pestek korzystnie wpływa na smak, dodaje specyficznego
    aromatu) i układamy w żaroodpornym naczyniu. Mąkę przesiewamy, łączymy z
    cukrem, dodajemy roztrzepane jajka, następnie wlewamy mleko i stopione,
    przestudzone masło. Wszystko ubijamy na jednolitą masę. Wiśnie zalewamy masą i
    pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po wyjęciu z
    piekarnika obficie posypujemy cukrem pudrem. Podajemy gorące lub letnie. Wiśnie
    lub czereśnie możemy na wstępie namoczyć w alkoholu, np. w wiśniówce. Podobny
    deser możemy przygotować z truskawek, a jesienią ze śliwek. 1/2 kg umytych,
    obranych i osuszonych truskawek łączymy z obraną i pokrojoną w kawałki 1 łodygą
    rabarbaru. Posypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy. Reszta jw., z tym że do
    masy dodajemy skórkę startą z 1 niedużej cytryny. Śliwki natomiast myjemy,
    przepoławiamy, pozbawiamy pestek, posypujemy 2 łyżkami cukru i polewamy 2
    łyżkami Zamiast mleka możemy użyć 12-proc. śmietanki, redukując przy tym ilość
    mąki do 3-4 łyżek.
  • jerry-15 11.07.07, 19:21
    U mnie przebojem są dżemy w poniższych proporcjach:
    Dżem wiśnia + morele (1:1), z żelfix-em lub bez,
    Dżem wiśnia + jagody (1:1 lub 2:1) z żelfix-em lub bez,
    Dżem wisnia + czarna porzeczka (4:1 lub 2:1) bez dodatków.
    Cukier wg receptury na żelfix-ie lub wg własnego smaku.
    Do chlebka i do ciasta/tortów, polecam.


Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka