Impreza- tanie szybkie latwe danie na cieplo Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Potrzebne mi przepisy na cos co mozna podac imprezowym "wyżeraczom" o 2 w
    nocy raczej na cieplo plliisss ..
    • Moja przyjaciółka co roku urządza urodziny na 60-70 osób i podaje o 1-2 w nocy
      risotto albo bigos - wszyscy wcinają aż im się uszy trzęsą. Kilka wątków niżej
      są przepisy na jambalayę - to też jest prosta do przygotowania potrawa, b.
      wydajna, efektowna i ekonomiczna :-)
      • dzieki Haniu Moj budzet jest dosc skromny a to dlatego ze nie ma w domu
        chwilowo rodzicow wiec brak rowniez stalego zrodla zasilania pienieznego po
        prostu zrobili sobie wakacje :)) Ja planuje kupic paluszki, popcorn jakies
        prazynki cos do przegryzania ale wiem jak bylo poprzednio, najbardziej oblegana
        i meczona bylam ja i toster ktory nontoper produkowal tosty z serem :))
        • A może zrób po prostu całą blachę albo dwie pieczywa czosnkowego z serem? Albo
          zapiekanki - takie z pieczarkami i serem? Nie powinno wyjść super drogo, a
          może żarłoków trochę zapcha :-) Mam jeszcze jeden pomysł - powiedz, żeby każdy
          coś przyniósł - albo do picia albo do pogryzania!
          Powodzenia :-)
    • HAH :) juz wpadłam na świetny pomysł :)
      Upieke wyśmienite bułki tak zwane Hot Cross Buns. Wpadłam na ten przepis jakos
      w swieta a wlasciwie podsunal mi go pewien znajomy anglista. Sa to bułeczki
      wypiekane w Anglii na wielkanoc ale niezaleznie od swieta czy pory roku smakuja
      rewelacyjnie
    • Gość: hania IP: *.virnxx1.adsl.tele.dk 19.06.03, 17:07
      zupa cebulowa!
    • a moze rybe po grecku? mam jakies ryby zamrozone i chyba nikt ich nie zje wiec
      to co najdrozsze juz kupione wiec teraz tylko warzywa jakie? :)
    • Gość: kaska IP: *.tele2.pl 19.06.03, 17:32
      przepis z internetu:
      - 4 filety z mintaja, dorsza lub innej ulubionej ryby,
      - 10 średnich marchewek,
      - 1 por,
      - 4 cebule,
      - 1/4 selera,
      - 1 mały przecier pomidorowy,
      - 1 koncentrat pomidorowy,
      - olej,
      - sól, cukier, pieprz, papryka,
      - liść laurowy, ziele angielskie,
      - 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej,
      - 1 łyżeczka octu.

      Jak przyrządzić?
      1) Obrane jarzyny (marchewka, seler) zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
      Posiadacze sprzętu zmechanizowanego robią to błyskawicznie.

      2) Cebulę i por kroimy na półplasterki.

      3) Na dużej patelni rozgrzewamy sporo oleju i kładziemy cebulę. Smażymy ją bez
      przyrumieniania - na szklisto. Przekładamy do rondla. Teraz na patelni
      przesmażamy jarzyny na sporym ogniu. Przekładamy do rondla i dusimy do momentu,
      gdy jarzyny zmiękną. Można dolać nieco wody. Dokładamy pieprz w ziarenkach i
      liść laurowy.

      4) Do jarzyn dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat, sól, cukier, paprykę. Na
      spokojnym ogniu dusimy ok. 20 min. Dodajemy kilka kropel octu, który sprawi, że
      smak stanie się bardziej zdecydowany. Ci, którzy nie używają octu, mogą go
      zastąpić cytryną lub w ogóle zrezygnować z dodatkowego zakwaszania. Sprawdzamy
      smak; uzupełniamy to, czego nam brakuje.

      5) Mąkę ziemniaczaną mieszamy w niedużej ilości wody. Wlewamy do jarzyn i
      energicznie mieszamy. Masa powinna zgęstnieć.

      6) Rondel odstawiamy w chłodne miejsce.

      7) Filety mrożone rozmrażamy i pozbawiamy wody. Dzielimy na zgrabne porcje.
      Smażymy je po obu stronach na oleju na zdecydowanym ogniu. Delikatnie
      przekładamy na drugą stronę, żeby się nie rozpadły.

      8) Na wybrany półmisek (dosyć głęboki) kładziemy na dno cienką warstwę masy
      jarzynowo-pomidorowej. Na niej układamy kawałki ryby. Rybę teraz solimy.

      9) Wracamy do naszego rondla. Sprawdzamy smak po raz ostatni. Pamiętajmy, że
      dopóki sos jest ciepły wszystkie aromaty są intensywniejsze. Po ostygnięciu
      część z nich znacznie osłabnie. Także w tej chwili smak powinien być bardzo
      zdecydowany.

      10) Rybę przykrywamy sporą warstwą sosu. Wyciągamy ziarenka pieprzu i liść
      laurowy na wierzch. Odstawiamy w chłodne miejsce przynajmniej na 3-4 godziny.
      Najlepiej na całą noc.

      Jak podawać?
      Zdejmujemy ziarenka pieprzu. Liść laurowy może pozostać jako dekoracja.
      Kładziemy nieco zielonej pietruszki. Podajemy schłodzoną, ale nie powinna być
      wściekle zimna.

    • Gość: kaska IP: *.tele2.pl 19.06.03, 17:35


      Ryba po grecku
      Autor: Aneta Data: 2003-03-14 17:09:02

      Porcje: 7-8 porcji Koszt: 15 zł Trudność: średni Czas: 30 min. Kalorie:
      średnio dużo




      Składniki:
      - 4 marchewki,
      - 2 pietruszki,
      - 1 seler,
      - 1 por,
      - 1 cebula,
      - 1 puszeczka koncentratu pomidorowego,
      - szklanka oleju,
      - szczypta pieprzu,
      - 1 łyżka wegety,
      - 1 łyżke cukru,
      - 4 duże filety rybne (według uznania),v - szklanka mąki,
      - 1 jajko,
      - pół szklanki mleka,
      - szczypta soli.

      Jak przyrządzić?
      Rybe rozmrozić. Przygotować panierke - jajko, mleko i mąke wlac do naczynia i
      wymieszać tak aby powstała gensta masa, dodać sól. Filety panierować i smażyć
      na złoty kolor. Warzywa zetrzeć na grubej tarce, cebule pokroić w paski. Na
      patelnie na kórej uprzednio smażyła się ryba, wrzucać warzywa i cebule,
      przykryć pokrywką. Smażyć na małym ogniu aż zmięknie, doprawić peirzem, wegetą,
      cukrem.Na koniec dodać koncentrat i dusić ok. 5 min. Przekładać gorące na
      pułmisek partiami , warzywa ,ryba. Zkończyć warzywami.


      Uwagi:
      Warzywa nie mogą być za miękie i zbyt przypalone.Przy smażeniu starać się nie
      podlewać wodą.
    • Gość: mika 49 IP: *.icpnet.pl 19.06.03, 17:43
      ja dla moich chłopaków na imprezę zrobiłam cos takiego:kupiłam gotowe
      pyzy,przekroiłam wszystkie na pół,posmarowałam masłem ,na to końcówki
      kiełbas,szynki podsmażone z cebulką doprawione chili,tymiankiem ,przykryte
      plastrem żółtego sera i posypane oregano.Możesz tez dodac ketchup.Wkladam na 7
      min, do piekarnika i gotowe.Jest tanie ,można zrobić dużo wcześniej i jest
      b.dobre.Przykładowo z 1 paczki pyz masz 16 mini zapiekanek.
    • Gość: huanna IP: *.wielun.sdi.tpnet.pl 20.06.03, 01:07
      no tak zrobilam drugi raz ze swiezutkich i wyszly piekne pachnące:)
      Jakos nie mam jeszcze przekonania do tych w proszku :)
      Kasiu czy moglabys mi podac przepis na ta potrawe z parówek? bardzo bylabym
      wdzieczna
    • Gość: kuba IP: *.spray.net.pl 20.06.03, 23:23
      mam nadzieję, że jeszcze nie po imprezie, bo jeśli tak to się niepotrzebnie
      dużo narobiłaś. oto danie imprezowe bomba: kluski kładzione z podsmażanym
      boczkiem!!! łatwe, szybkie, tanie, można bez problemu zrobić dużo, dobrze
      wchodzi pod piwko i przede wszystkim... smakuje bosko!

      proporcje na kluski kładzione:
      1 jajko
      szklanka mąki
      woda (by ciasto dało się rozmieszać)
      szczypta soli

      "kładzie" się je z miski na wrzątek, jak wszystkie wypłyną, to po minucie są
      gotowe. dodać podsmażony boczek... i zajadać!

      Pozdrawiam i smacznego,
      Kuba

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.