Dodaj do ulubionych

przecier pomidorowy

IP: *.chello.pl 25.07.07, 19:30
chciala mym zrobić pare słoików z pomidorami na zime czy ktoś wie jak sie je
robi uwielbiam pomidorówke z własnego przecieru
Edytor zaawansowany
  • wampir35 25.07.07, 20:36
    Sparz pomidory, obierz ze skórki, pokrój na drobne cząstki, posól i gotuj na
    wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Gdy zrobi sie z tego jednolita masa,
    odstaw, poczekaj aż wystygnie, przetrzyj prze sitko i zapakuj pulpę do słoików.
    Mnie taki przecier najbardziej smakuje, ale wiem że są jeszcze inne przepisy.
    Aha, kup duuuużo pomidorów. Smacznego :))
  • Gość: Aga IP: *.chello.pl 25.07.07, 21:09
    a czy te słoiki trzeba gotować {z tymi pomidorami}
  • wampir35 25.07.07, 22:44
    Jasne, że trzeba :)) słoiki musisz wyparzyć zanim władujesz do nich pomidory -
    wlewasz wrzątek i czekasz aż przestygnie, potem wylewasz i suszysz.
  • linn_linn 26.07.07, 08:09
    We Wloszech, szczegolnie na poludniu, stosuje sie metode bez gotowania. Do
    przecieru dodaje sie tzw. "kwas". Nie wiem jaki jest sklad chemiczny, ale
    kupuja to w aptece. Jesli nie zapomne, spytam dzisiaj. Zostawia sie przecier na
    caly dzien / razem z dodanym "kwasem" /, a nastepnego dnia przeklada do
    sloikow/butelek i zamyka. Bez gotowania.
  • Gość: Gosia IP: 217.153.207.* 26.07.07, 13:07
    Przetarty, gorący (gotujący) i nieco zagęszczony przecier trafia do wyparzonych
    słoików z czystymi (ale nie przecieram nawet spirytusem, tylko wyparzam we
    wrzątku, z rzadka gotuję), nieuszkodzonymi zakrętkami. Stawiam do górny nogami
    na ściereczce, aż ostygnie. Potem znoszę do piwnicy (ciepłej niestety - ok 18
    stopni), gdzie przecier spokojnie wytrzymuje nawet rok, albo i dłużej. Robię
    kilkadziesiąt słoików, z rzadka zdarza się, żeby coś "wypełzło" albo spleśniało;
    przyczyną jest wtedy zakrętka. Aha - solę trochę.
  • jarek_zielona_pietruszka 26.07.07, 15:35
    5kg pomidorów
    1 duża główka czosnku
    sól i pieprz do smaku
    pomidory myjemy i kroimy na kawałki
    czosnek obieramy i siekamy na drobne kawałeczki
    Na dno dużego garnka wlewamy troszkę wody (tak, żeby cieniutką warstwą pokryła dno)
    wrzucamy pomidory i gotujemy do całkowitej miękkości. Garnek odstawiamy i
    studzimy. Po przestygnięciu przy pomocy przyrządu do przecierania (kilka zł w
    każdym sklepie AGD ) przecieramy wszystko i gotujemy ponownie na wolnym ogniu.
    gotowanie i studzenie powtarzam kilkakrotnie dla zagęszczenia pulpy. do
    ostatniego gotowania dodaję czosnek sól i pieprz do smaku. Gorący przecier
    wlewam do wyparzonych słoików. pasteryzuję 10 min. U mnie tak zrobiony przecier
    potrafi stać kilka lat i nic się z nim nie dzieje. No chyba, że przykrywka
    nawali. pozdrawiam

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.