Dodaj do ulubionych

Szukam - kurczak z curry, pomidorami i jabłkami

08.08.07, 00:53
9 lat temu w letnim numerze Dziecka był przepis na kurczaka z
pomidorami i jabłkami w sosie z curry. Gazetka uchowała mi się do
następnego lata, a potem diabli ją wzięli.
Przypomniało mi się, bo potrawa była ciekawa, ale robiłam ją może z
4-6 razy, no i wiele lat temu, więc nie pamiętam jak.

Może ktoś kojarzy takie danie albo ewentualnie potrafi doradzić, jak
dobrac proporcje? Przejrzałam w wyszukiwarce, ale połączenia
pomidora, jabłek i curry z kurczakiem nie znalazłam.


--
Wszędzie dobrze, ale online najlepiej!
Edytor zaawansowany
  • pinos 08.08.07, 10:39
    Ja bym na dwie podwójne piersi z kurczaka (w paski), podsmażone, dała dwa
    średnie jabłka (ale ja akurat połączenie mięsa i owoców lubię), puszkę pomidorów
    (albo dwie) - albo trzy pomidory i dwie puszki mleka kokosowego z łychą (albo
    dwoma) koncentratu - no i curry, ostatnio na tę ilość mięsa i mleka dałam: 2
    łyżeczki ostrego madras curry, łyżkę kurkumy i łyżkę zwykłego curry.

    Tu jest przepis na curry z wołowiny z pomidorami i jabłkami.
    southernfood.about.com/od/crockpotgroundbeef/r/bl38c4.htm
    --
    ... me with my memories, him with his whiskers,
    me and the cat...
  • mika_p 08.08.07, 23:41
    Oooo, i to chyba mniej więcej tak leciało, oprocz tego mleka
    kokosowego, którego nigdy w domu nie miałam.
    Najbardziej pamiętam jasnożółty kolor mięsa na talerzu :)

    A przepis na wołowinę też ciekawy, dzięki :)

    --
    Forum skazane na śmierć
  • Gość: senin IP: *.for.connect.net.au 09.08.07, 08:49
    wprawdzie to nie moje klimaty, ale sie wlacze

    jesli tamto curry bylo zolte, to znaczy bylo sporo kurkumy.
    Curry madraskie sa ostre, duzo chilli wiec potrawa bedzie raczej
    czerwona niz zolta, zwlaszcza jesli dodasz przecier i pomidory

    proponuje tak:

    zeszklic na patelni jedna drobno posiekana cebule, dodac troche
    posiekanego imbiru, lyzke (albo 2) przyprawy curry. do tego wrzucic
    pokrojonego na kawalki kurczaka (mozna, a nawet trzeba z koscmi,
    choc wtedy dluzej trzeba dusic)
    Dodac 1-2 pomidory (swieze lub z puszki)

    ja jablek nigdy nie dodaja i uwazam to za 'swietokradztwo' ;))
    dodaje natomiast inne zakwaszacze : tamaryszek, lub sok z cytryny,
    lub ocet

    oczywiscie sol do smaku. Dusic pod przykryciem do miekkosci,
    podlewajac od czasu do czasu rosolem lub woda


    !!! Curry o jakim ty mowisz, to chyba to dawniejsze, polskie (z
    winiar) pamietam mialo sporo kurkumy i kozieradki

    madraskie bedzie bardziej kolendrowe, moze nawet z nuta cynamonu i
    anyzu, no i dosc ostre, wiec uwazaj :)
  • pinos 09.08.07, 17:01
    dlatego u mnie były dwie łyżeczki madras, łyżka samej kurkumy i łyżka
    kamisowskiego curry, które ma kurkumę i kozieradkę, a niewiele mocy.
    --
    ... me with my memories, him with his whiskers,
    me and the cat...
  • mika_p 09.08.07, 23:48
    Nie, nie, mnie nie chodzi o moc, tylko raczej posmak egzotyki :)
    Ale o imbirze też pomyślę.

    --
    Forum skazane na śmierć
  • Gość: senin IP: *.for.connect.net.au 10.08.07, 10:15
    jesli uzyjesz jakiejkolwiek mieszanki curry to ten egzotyczny smak
    osiagniesz - i warto

    trzeba jednak isc "na calosc" czyli dac duzo mieszanki curry
    nie jakas tam 'lyzeczke' - wybierz raczej lagodne curry, ale dowal
    ze 2-3 czubate lyzki

    dodawanie lyzeczki ostrego jest bez sensu - proporcje i rownowaga
    smakow to wg mnie najwazniejsze w kuchni

    pinosowy przepistez jest dobry

    choc ja zwykle mniej pomidorow do curry dodaje

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka