Dodaj do ulubionych

Leniwe gołąbki,niby gołabki.

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.07, 21:27
Chcę zrobić leniwe gołąbki,ale są rózne przepisy.Będę robić z
włoskiej kapusty i tu mam parę pytań do doswiadczonych w tym
temacie.Czy kapustę trzeba gotować?Czy ryż dać surowy czy ugotowany?
Ja znalazłam taki przepis,kapustę włoską pokroić drobno,1/2kg miesa
mielonego,1/3 szkl ryżu surowego,1/3szkl kaszy
mannej,2jajka,cebula,przyprawy.Uformować kotlety,obsmażyć na
patelni.Czy wiecie ile tej kapusty miałoby być?Czy robiliście i czy
się udało?Będę wdzięczna za pomoc,pozdrawiam.
Edytor zaawansowany
  • Gość: Emi IP: *.streamnet.pl 10.08.07, 21:43
    Robiłam tekie leniwe gołąbki z podobnego przepisu, tylko bez ryżu,
    sama kasza manna. Kapusty dałam tak około 1/4 małej główki.
    Z dobrym sosem są niezłe.
    Kapusty się nie gotuje, dodaje się surową, poszatkową do mięsa i
    dokładnie wyrabia. Początkowo wydaje się, że jest jej za dużo, ale
    ona potem znika.
    Aha, posmażone kotleciki jeszcze podlałam wodą i dusiłam.
  • Gość: Tomek IP: *.kalisz.mm.pl 21.08.07, 20:15
    Smaczniejsze niz tradycyjne-(okropnie smakowały jesli kapusta była zatwarda co
    sie zdazało dosc czesto a z włoska to nie ten smak).
    Tu KAPUSTKA ZAWSZE mięciutka i ten przepis w smaku i składniki odzywcze o wiele
    b. bogaty.
    GOłABKI LENIWE Z 3 KASZAMI.
    Podobne jak wyzej lecz z dodatkiem po 1/2 szklanki kaszy jeczmiennej i
    gryczanej-ugotowanej sredniej kapusty poszatkowanej podgotowanej na miekko ( nie
    rozgotowanej)(niektózy niegotuja) ja wole dmuchac na zimne :).Dodaje 1/2
    szkalnki.manny i tyle samo ryżu 2 cebule podsmazone pieprz(tylko świeżo mielony
    i nie żałuję) Vegeta ,odrobine orygano i odrobine przyprawy do miesa
    mielonego-(niekoniecznie).Mięsa lubie duzo wiedz dodaje 500-700dkg 1 łyżke
    przecieru pomidorowego aromatycznego lecz nie kwasnego.
    Na koniec 1- 2 jajka w zaleznowsci od konsyntencji nie moze byc za żadka
    Fromuje średniej wielkosci Gołabko-kotlety optaczam w bułce tartej .Wczesniej
    jak masa jest zazadka dodaje b.tartą tez do środka i smażę na patelni na wolnym
    ogniu -(nie małym), podpiec z obydwu stron aby bólka była chrupiaca
    10-15min.Nagrzany do 180oC piekarnik.
    Do naczynia żarodpornego układam gołabki zalewam bulionem grzybowym.
    Pieke 50min konwekcyjnaym - 40min -(z termoobiegiem trzeba zagladac i skosztowac
    jak wszystko wydobywa inensywny aromat pieczemy jeszcze chiwle prubujemy-
    rozpyła sie u ustach-wyciagamy.Z pozostałego sosu po dodanu podsmażoznych
    .pieczarków,śmietany,ceb. itp. przyżadzamy sos grzybowy o lekkiej smietankowej
    konsystyencji - polewamynasze gołabki Podajemy jako 2 danie Ja lubie z1 łyżką
    pire Pycha.
  • anka_p24 10.08.07, 23:53
    Ja znam wersję jszcze bardziej leniwą - kapustę trzeba zetrzeć na
    dużych oczkach tarki (ja używam takiej maszynki z korbką).
    Szatkowanie jakoś mi kiepsko wychodzi - albo poszatkuję za grubo,
    albo trafiam w paluchy i krew się leje :-(
  • bagatella 11.08.07, 11:18
    raz jeden jedyny sie skusilam tym pomyslem, ale to po raz pierwszy i
    ostatni.
    wszystko zalezy co kto i jak lubi, ja osobiscie nie lubie
    rozgotowanej bryji. zrobilam z kapusty wloskiej, pokkrojona byla
    nawet niezbyt drobno, tylko na tzw grubo, ryz byl podgotowany na pol
    surowo, a mimo wszystko nam nie pasowalo, jakas taka konsystencja
    nie taka, do prawdziwych golabkow to sie ma tak jak wrobel do orla;
    --
    Lepper jest jak dziennik tv, wszystko wie najlepiej i ukazuje sie az
    dwa razy dziennie:(:(:(
  • Gość: anew IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.07, 22:28
    Bardzo wszystkim dziekuję za podpowiedzi i jutro robię na obiad,Sama
    jestem ciekawa wrazeń smakowych.Pozdrawiam.
  • Gość: :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 09:30
    Koniecznie daj znać, jak wyszły!
    I według jakiego przepisu ostatecznie były robione :-)
  • Gość: anew IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.07, 21:16
    Witam,gołąbki wyszły smaczne i zrobiłam wg przepisu podanego przez
    Gościa,ale trochę zmodyfikowałam czyli robiłam tak,70dkg kapusty
    włoskiej drobno pokrojonej,25dkgzmielonej wołowiny,25dkg zmielonej
    wieprzowiny,2jajka,2łyzki kaszy mannej,2 łyżki mąki
    ziemniaczanej,3cebule drobno pokrojone,2/3szkl
    ryżu,przyprawy.Wymieszałam,uformowałam kotlety i smażyłam na
    patelni,przełożyłam do garnka z gotującą się wodą z
    maggi,solą,pieprzem i oliwą,przykryłam pokrywa i dusiłam na małym
    ogniu 20 minut.Na patelni poddusiłam pomidory,przetarłam przez
    sito,dodałam do garnka z gołąbkami i zagesciłam mąka.Wyszły
    pyszne,smakowały tez mojej rodzinie,będę robić cześciej.Została mi
    jeszcze kapusta więc posoliłam,dodałam
    octu,pieprzu,kminku,oliwy,cebulę,majeranek i pokrojone
    pomidory.Zjedliśmy na kolację z bagietką czosnkową.Pozdrawiam mile:)
  • Gość: :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 22:42
    Aż mi tutaj zapachniało gołąbkami w pomidorach i czosnkową bagietką :-) Super,
    że obiad i kolacja takie smaczne i udane. Pomysł na danie niewątpliwie do
    podchwycenia... Pozdrawiam także :-)
  • Gość: wer.tepy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 23:42
    a ja znalazłam takie 'klopsiki gołąbkowe' wg dziuuni:
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,34662326,34664457.html
    może się komuś w najbliższym czasie przepis przyda?
  • Gość: Tomek IP: *.kalisz.mm.pl 21.08.07, 20:02
    Smaczniejsze niz tradycyjne-okropnie smakowały jesli kapusta była zatwarda co
    sie zdazało dosc czesto a z włoska to nie ten smak.
    Tu KAPUSTKA ZAWSZE mięciutka i ten przepis w smaku i składniki odzywcze o wiele
    b. bogaty.
    GOłABKI LENIWE Z 3 KASZAMI.
    Podobne jak wyzej lecz z dodatkiem po 1/2 szklanki kaszy jeczmiennej i
    gryczanej-ugotowanej sredniej kapusty poszatkowanej podgotowanej na miekko ( nie
    rozgotowanej)(niektózy niegotuja) ja wole dmuchac na zimne :).Dodaje 1/2
    szkalnki.manny i tyle samo ryzu 2 cebule podsmazone pieprz(tylko świeżo mielony
    i nie żałuję ) Vegeta ,odrobine orygano i odrobine przyprawy do miesa mielonego
    (niekoniecznie).Mięsa lubie duzo wiedz dodaje 500-700dkg 1 łyżke przecieru
    pomidorowego aromatycznego lecz nie kwasnego.
    Na koniec 1- 2 jajka w zaleznowsci od konsyntencji nimoze byc za żadka Fromuje
    średniej wielkosci Gołabko-kotlety optaczam w bułce tartej .Wczesniej jak masa
    jest zazadka dodaje tarta do środka i smażę na patelni na wolnym ogniu - nie
    małym (wystarczy podpiec z obydwu stron) 10-15min.Nagrzany do 180sC piekarnik w
    naczynu zarodpornym wlewam bulion grzybowy do połowy zanurzam w nim gołabki
    pieke 50min konwekcyjnaym - 40min -(z termoobiegiem trzeba zagladac i skosztowac
    jak wszystko wydobywa inensywny aromat pieczemy jeszcze chile prubujemy rozpyła
    sie u ustach wyciagamy z pozostałego sosu po dodanu grzybów (pieczarków)
    śmietany_ przyżadzamy sos grzybowy o lekkiej konsystyencji - podajmy z sosem Ja
    lubie z łyzką pire Pycha
  • Gość: figaro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.07, 21:19
    Mnie z masy na leniwe gołąbki kotlety jakoś nie chciały się trzymać,
    więc władowałam wszystko do tortownicy i upiekłam w piekarniku.
    Pyszne było, podałam z sosem i od tej pory powtarzam czasami.
    Robię z kapusty białej albo włoskiej, z kaszą gryczaną i mięsem (
    najlepsze), albo zamiast kaszy z ryżem. Polecam
  • Gość: dorotka IP: *.hsd1.il.comcast.net 23.08.07, 09:26
    a ile czasu sie cos takiego piecze?
  • billy.the.kid 23.08.07, 21:36
    między dwie kromeczki chleba, masełko, taki gołąbeczek w srodek-
    prześwietna kanapka do pracusia.
  • Gość: figaro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 13:31
    Piecze się w 190-195 stopniach ok. 1 godziny, pod przykryciem, a pod
    koniec bez, ale nie za długo, bo się wysuszy

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka