Dodaj do ulubionych

Sos grzybowy do makaronu

23.08.07, 12:19
Tagliatelle, spaghetti czy inny makaron (bądź risotto), produkowałam
zazwyczaj z kurek bądź pieczarek. teraz naszło mnie, aby wykorzystać
suszone grzyby (głównie podgrzybki), jaki proponujecie sposób
wykonania? Ew. mogę połączyć grzyby z piersią kurzęcą.
Oczekiwam zatem propozycji i podpowiedzi :)
Pozdrawiam
--
Grafomani rozmawiają o sztuce, artyści - o kobietach, jedzeniu i
pieniądzach
A. Rubinstein
Edytor zaawansowany
  • plucha 23.08.07, 12:31
    To może nie przepis :) ale tak z głowy to ja bym zrobiła tak:
    Suszone grzyby zalać wodą, odstawić na godzinkę, potem zagotować. Na
    patelni rozpuścić łyżkę masła, zeszklić cebulę, wrzucić namoczone
    grzyby, osolić, popieprzyć, chwilę podusić razem, potem wlać wodę z
    gotowania, gotować do miękkości grzybów, podprawić śmietaną z mąką.
  • ba_nita 23.08.07, 12:38
    Grzyby moczysz przynajmniej przez godzinę w gorącej wodzie, kiedy napęcznieją
    gotujesz je do miękkości, siekasz a potem postępujesz jak z każdym sosem ze
    świeżych grzybów.
    Ale jeśli chcesz nietypowo to polecam ten przepis:
    GRZYBY W SOSIE Z KRABAMI

    300 g grzybów (przygotować jak na wstępie było), 1 ząbek czosnku, 1 cm świeżego
    imbiru, 1 łyżka oliwy, sól, 1 łyżka sake lub sherry, 150 g obranych krabów (od
    biedy mogą być te nibu paluszki krabowe),1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyzeczka
    jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka oleju sezamowego.
    Grzybów po wyjęciu z wywaru nie siekasz (chociaż można) i trzymasz je w cieple.
    Czosnek po obraniu tniesz w cienkie plasterki i dusisz je krótko w rozgrzanej
    oliwie razem z tak samo pociętym imbirem. Dodajesz 200 ml wywaru z grzybów,
    grzyby, sake, odrobinę soli i całość gotujesz do momentu odparowania płynu.
    W rondelku gotujesz 125 ml wody, wkłądasz do niej kraby i gotujesz je z olejem
    sezamowym i sosem sojowym około 4 minuty.
    Mąkę ziemniaczaną mieszasz z 2 łyżkami zimnej wody, dodajesz do sosu i gotujesz
    do zgęstnienia. Potem oczywiście trzeba wymieszać z makaronem chociaz do tego
    dania pasuje i ryż.
    --
    Naprzód spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz.
    — Epikur
  • marghot 23.08.07, 12:44
    także Twój przepis/pomysł kusi mnie :)
    Dziękuję bardzo
    --
    Grafomani rozmawiają o sztuce, artyści - o kobietach, jedzeniu i
    pieniądzach
    A. Rubinstein
  • ba_nita 23.08.07, 12:46
    odparuje i może się okazać zbyt słone.)))
    --
    Naprzód spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz.
    — Epikur
  • marghot 23.08.07, 12:55
    mam opanowaną :)
    --
    Grafomani rozmawiają o sztuce, artyści - o kobietach, jedzeniu i
    pieniądzach
    A. Rubinstein
  • Gość: evro44 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.07, 12:48
    jeżeli możesz zastąp świeżymi, na sos do makaronu o niebo lepsze.U
    mnie opychają się właśnie takim.Podsmażone na cebuli i czosnku,
    podlane bulionem i zagęszczone serkiem topionym + dużo pieprzu, sok
    z cytryny do smaku+ zielenina.Mam w zamrożone woreczki z
    podsmażonymi podgrzybkami,prawdziwkami i kożlarzami i to jest dobra
    baza wypadowa a suszone to bliżej klimatów bożonarodzeniowych i
    bigosowych
  • marghot 23.08.07, 12:56
    no właśnie nie mam surowych, za to sporo suszonych. Stąd tez pytanie
    o poradę.
    Sama wolę świeże, choć i suszone mają sój urok
    --
    Grafomani rozmawiają o sztuce, artyści - o kobietach, jedzeniu i
    pieniądzach
    A. Rubinstein
  • Gość: evro44 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.07, 13:05
    to proponuję taką wersję łazankową z kiszoną kapustą i boczekiem.Tu
    sprawdzą się napewno.
  • ba_nita 23.08.07, 13:16
    przynajmniej dla mnie, młoda kiszona jest niesmaczna.
    --
    Naprzód spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz.
    — Epikur
  • Gość: evro44 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.07, 13:24
    a u nas całkiem niezła

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka