IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 31.08.07, 10:17
Witam.

Kupiłem wczoraj łososia, w postaci tzw dzwonków. Plan jest taki, że będzie
dziś na obiad, ale nie mam pomysłu jak go przygotować i jak podać. Chciałbym
podkreślić smak tej ryby, wiec przepis powinien być raczej prosty. Jakieś
zalecenia co do sposobu smażenia? A z czym podać? Może jakieś warzywa i bez
ziemniaków? Mam brokuła :) Będzie pasował?

Obserwuj wątek
    • pani.serwusowa Re: łosoś 31.08.07, 10:42
      Jak napisano - upiecz w folii, z cytryna lub limonka. Posol,
      popieprz, poloz na lososia plasterek masla (ja daje domowej roboty
      maslo czosnkowo-ziolowe, ale zwykle maslo tez jest dobre).

      Inny prosty przepis, to zrobienia chrupiacej skorki na gorze lososia
      i upieczenie w piekarniku - wymieszaj pokruszona, stara bulke z
      oliwa, swieza bazylia, sokiem/skorka cytryny (opcjonalnie odrobina
      startego parmezanu). Obloz rybe na gorze, piecz ok.20 minut pod
      koniec na 3 minuty daj pod goracy grill, aby gora byla bardziej
      chrupiaca.

      Mozesz zrobic szybki, gesty sos, ktory podkresli smak ryby, ale
      podaj go raczej w sosjerce, niz na talerzu - nie kazdy lubi rybe
      utaplana w sosie. Na sos - maslo, drobno posiekana cebulka -
      zeszlkic. Dodac smietane, zredukowac, wkropic sok z cytryny, mozna
      zetrzec skorke. Mozesz go tez zrobic na bazie beszamelu.

      Brokuly ugotuj, posyp uprazonymi na masle platkami migdalowymi. Jak
      dla mnie ziemniaki zbedne :)
    • mysiulek08 Re: łosoś 31.08.07, 13:25
      Ej, no nie przesadzajcie z tym niesmazeniem lososia :) Pewnie, ze nie usmaze go w panierce czy innej posypce. No i gdzie by mi sie chcialo czekac az sie upiecze w piekarniku :)
      Na patelni rozgrzac oliwe, wlozyc kawalek masla i gdy ten sie rozpusci polozyc kawalki lososia (mozna wczesniej jak ktos lubi potraktowac cytryna). Smazyc krotko, podlac bialym wytrawnym winem, przykryc, zmniejszyc ogien pod patelnia i chwile "poddusic" w tym winie. Popieprzyc grubo zmielonym pieprzem. Ja najczesciej podaje z salata solo lub typu "smietnik" i cytryna do skropienia ryby na talerzu (nie musowo). Brokuly jak najbardziej, najlepiej ugotowane na parze.

      --
      Moja Patagonia
      Archiwum Babci Volviny
      Buzi dla pingwinka
    • bagatella bez przesady z tymi dodatkami 31.08.07, 14:58
      sorry, ale w polsce sa tendencje do zaklocaniu smaku dobrych rzeczy
      nieszczegolnymi dodatkami. losos jest tak dobry i szlachetny sam w
      sobie, ze sie sam wybroni i atrakcji nie potzrebuje. cala sztuka
      jest zrobic dobrze lososia ale bez tych dodatkow. we francji placi
      sie spore sumy w knajpach za lososia usmazonego jednostronnie, a
      rzecz nie jest az tak w cale trudna.
      na rozgrzana patelnie czy patelnie grillowa wrzucamy lososia i po
      chwili, to jest doslownie moment, nalezy zmniejszyc ogien do mimimum
      i tak trzymac, bez przewracania oczywiscie, ok 15 minut. gwarantuje,
      ze twoje kubki smakowe zwariuja bo mieso wychodzi jak delikatne
      maselko i rozpuszcza sie w ustach. aha, ja ani nie sole ani nie
      pieprze lososia tak robionego, nie ma potrzeby. sama natura.
      co do dodatkow to sie nie wypowiadam bo zawsze mam z tym problem,
      ale np duszone i skaramelizowane fenkuly sa milym akcentem dla ryby;
      ale trzeba lubic.
      --
      Ziobro jest jak dziennik tv, wszystko wie najlepiej i ukazuje sie az
      dwa razy dziennie:(:(:(
        • bagatella Re: :-) ale może we Francji sa troszkę lepsze łos 31.08.07, 15:12
          Jacku, sa i takie i takie, te nie hodowlane osiagaja horendalne
          ceny, powyzej 20eu za kg, zawsze poluje na super promocje i mroze
          (sic), ale takimi hodowlanymi tez nie pogardze jak mam ochote i tez
          wychodzi, ta metoda, super. moze kiedys sprobuj tak zrobic jak mowie
          i dasz mi znac czy smakowalo, warunek podstawowy, najpierw duzy
          ogien i natychmiast zmniejszasz do minimum. gwarantuje, ze zmienisz
          zdanie, pzdr, bagatella
          --
          Ziobro jest jak dziennik tv, wszystko wie najlepiej i ukazuje sie az
          dwa razy dziennie:(:(:(
        • uruk-hai Re: :-) ale może we Francji sa troszkę lepsze łos 31.08.07, 15:19
          Umyć go, potem nieco soli i kropel cytryny z każdej strony - niech
          sobie poleżakuje godzinkę - potem osuszyć i oprószyć mąką i na
          patelnię z nim: na mocno rozgrzaną oliwę , kilka minut z jednej
          strony i nieco krócej z drugiej strony - pod sam konec dodaj nieco
          masełka na wierzch. Tak jest najprosciej a smakuje wybornie!

          ...do tego jem sobie sałatkę podpatrzona w Chorwacji: połówki
          brzoskwini z puszki + kawałki (krojone wzdłuż) papryki podsmażonej
          chwilę na oliwie z dodatkiem soli, cukru i tymianku. Ostatnie dodaję
          jeszcze plaster ananasa.

          Zapełniacz to ryż (lubię z kurkumą , nie jest wtedy taki smutny)
          albo ziemniaki , ćwiartki z frytownicy - frytki mi się znudziły, a
          tak przygotowane 'ziemniaki pieczone' sa smaczniejsze

          :)
          --
          HTTP://www.jagdtiger.net/forum
      • mysiulek08 Re: bez przesady z tymi dodatkami 31.08.07, 18:03
        I tu sie z Toba calkowicie zgadzam :) Lososia (a i inne pacyficznych ryb) nie sole, nie ma takiej potrzeby, a traktuje pieprzem bo lubie, tak samo jak salate.
        Co do oliwy to i owszem europejska, ostra w samku moze zmienic smak lososia, ale uwierz chilijska delikatna, pelna slonca i morza daje mu dodatkowego uroku, wino takoz i czesto wlasnie smaze go tylko po jednej stronie :)
        No i chyba jestem blizej do lososia z prawdziwego zdarzenia mniej za niego placac :)

        Jacku, jak sie ma porzadny gaz w sieci a nie boliwijsko-argentynskie popluczyny w butli to 15 minut wystarczy piekarnikowi.

        --
        Moja Patagonia
        Archiwum Babci Volviny
        Buzi dla pingwinka
          • foxie777 Re: Aha, i 31.08.07, 18:32

            Ja lososia lubie na ostro, i przyprawiam pieprzem,
            cytryna, uzywam tez ostrych sosow.Na patelnie kilka minut,
            podaje z salata lub jarzynkami na parze np szparagi,czy
            cukinia.

            pozdr
              • bagatella Re: dorady świeżej, tuńczyka Świeżego, łososia 31.08.07, 20:36
                no to juz jest duzy postep:):) no ale czemuz to innym ciagle
                proponujesz cytryne do obrobki, to tego nie jestem w stanie pojac,
                zreszta juz o tym kiedys pisalam, ze cytryna przed gotuje rybe i
                jest wtedy po rybie:)
                --
                Ziobro jest jak dziennik tv, wszystko wie najlepiej i ukazuje sie az
                dwa razy dziennie:(:(:(
                • pani.serwusowa Re: dorady świeżej, tuńczyka Świeżego, łososia 31.08.07, 21:45
                  Masz rację Bagatello, cytryna przed gotuje rybę, ale w jednym z
                  przepisów z BBC Food słyszałam, że cytryna zaczyna gotować rybę
                  jeśli ryba leży w niej dłużej niż godzinę. Ryby z reguły piekę w
                  piekarniku i kładę cyrynę obok, nie maltretuje nią mięsa
                  bezpośrednio (no może czasem kilka kropel, to zależy z czym rybę
                  jem), a po upieczeniu i tak lubię wycisnąć z cytryny sok na rybę, ot
                  takie małe zboczenie ;) Swego czasu kropiłam też notorycznie
                  kurczaka - taki miałam okres na jedzenie na kwaśno ;) Pójdę za Twoją
                  radą i spróbuję zminimalizować obróbkę łososia.
                  --
                  Sing a song of six pence...
        • bagatella Re: bez przesady z tymi dodatkami 31.08.07, 18:29
          och, jak sie ciesze, ze robisz podobnie jak ja z lososiem:)
          moze w koncu nasz Jacek przestanie traktowac rybe wczesniej cytryna
          i czym tam jeszcze i przestawi sie na nature?
          co wcale tez nie znaczy, ze nie zdziwiam nigdy z rybami, ale te za
          ktore place drogo (te z atlantyku u mnie)traktuje jak sie nalezy!
          PS. nie mam niestety dostepu do chilijskiej oliwy, napewno jest
          pyszna, chetnie moge sie wymienic z toba na francuska:)

          Ziobro jest jak dziennik tv, wszystko wie najlepiej i ukazuje sie az
          dwa razy dziennie:(:(:(
    • monia_77 Re: łosoś 31.08.07, 22:48
      Moj przepis jest b. prosty bo hop na patelnie i juz, ale potrzebny
      jest imbir ktory daje smak orientalny. Brokul pasuje baardzo,
      posypany podprazonymi ziarnami slonecznika lub sezamu.

      Tu jest moj przepis:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,61844446,61844446.html
      Ponadto najprostsza wersja to na masle usmazony losos (piekarnika
      nie polecam bo jednak wysusza i smrodek sie osadza na dlugi czas w
      piekarniku)przyprawiony ulubionymi przyprawami np. pieprz, sol i
      chilli do tego sporo sokou z cytryny i juz. Brokul sam w sobie
      pyszny.
      • monia_77 Re: łosoś 31.08.07, 22:49
        aaa zapomnialam dodac ze ja robie na patelni grillowej bez tluszczu,
        bo losos to jest taki "smalczyk" wsrod ryb i tluszcze mu nie
        potrzebne zadne.
        • coolania_77 Re: łosoś 01.09.07, 10:18
          w brytyjskiej telewizji jest taka reklama - przepis na lososia:
          wierz smarujesz philadelphia ( taki twarozek do chleba) ze
          szczypiorkiem i posypujesz to lekko bulka tarta.i sru do piekarnika.
          Aniolek wystepujacy w tej reklamie twierdzi ze smak jest niebianski,
          a przeciez aniolki nie klamia, no nie?



          ania
          • Gość: lolka Re: łosoś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.07, 17:55
            Podobny przepis znam od pewnej damy z Wrzeszcza.Otóż filet należy
            położyć od strony skóry na grubej /1cm/ warstwie soli i tak trzymać
            w lodówce ok.45 min.Następnie strząsnąć sól, popieprzyć, posmarować
            jogurtem nat. wymieszanym ze szczypiorkiem i piec.Tylko nie pamiętam
            czy pod przykryciem, bo nie zapisałam ani nie robiłam.Ale zapewniano
            mnie, że taka ryba to miodzio.
    • Gość: cow Re: łosoś IP: *.b-ras1.chf.cork.eircom.net 03.09.07, 14:47
      Lososc duszony z cebula i papryka.
      Obsmazasz lososia z 2 stron. kazda strona 2 min wraz z cebula i
      pokrojana w paski papryka.
      Nastepnie dodajesz odrobine wody, przykrywasz patelnie i zostawiasz
      to na 10-15 min. 3 min przed koncem duszenia posypujesz siekanym
      koperkiem.Gotowe!
      P.s.Oczywiscie calosc nalezy przyprawic pieprzem i sola.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka