Dodaj do ulubionych

Jak zrobic kawę latte ?

19.09.07, 15:27
Jak zrobic kawe latte w domowych warunkach, posiadam ręczny ubijak
jednak nigdy mi nie wyszła taka warstwowa jak uzyskac warstwy mleka,
kawy i smitanki?
Moze ktos zdradzi mi swój sekret ;) Pozdrawiam i dziekuje za
odpowiedzi
Edytor zaawansowany
  • 19.09.07, 21:46
    myslalam, ze latte jest bez piany co odroznia je od cappucino.

    co wiecie na ten temat?
    --
    Change one person's mind.
    Change the world.
    Zuza i Lukasz
  • Gość: ania_m IP: 217.237.166.* 20.09.07, 16:34
    nie,
    cappucino to espresso w filizance zalane spienionym mlekem, badz
    niekiedy bita smietana w proporcji 1:1, natomiast latte to mleko
    "zabrudzone" kawa. na sieci, chociazby w wikipedii znajdziesz wlasciwe
    definicje tych napojow. nie chce mi sie szukac za ciebie
  • 20.09.07, 22:22
    niezupelnie: cappucino to 1/3 kawy, 1/3 mleka, 1/3 piany z mleka
    nigdy śmietana
  • Gość: ania_m IP: 217.237.166.* 21.09.07, 10:49
    w niemczech u wlocha bardzo czesto bita smietana zamiast mleka. wiem,
    ze prawdziwy smakosz kawy sie na to krzywi, ale tu sprzedaja to pod
    nazwa "cappuccino" i basta :)
  • 21.09.07, 02:25
    fajna ta strona :)

    w dlugie, zimne, jesienne poranki robie kawe w Bialetti Mukka
    Express -
    www.kitchencontraptions.com/archives/002956.php
    dobra jest ale jednak to nie to samo co z recznego cisnieniowego
    ekspresu.
    --
    Change one person's mind.
    Change the world.
    Zuza i Lukasz
  • Gość: Inka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 09:36
    Mam opytanie co do temperatury mleka. Bo ubija się mleko schłodzone,
    to trzeba je później podgrzać, żeby połączyć z gorącą kawą?? Bo
    zimne z ciepłym się miesza i powstanie zwykłe bleee.
  • Gość: ania_m IP: *.pools.arcor-ip.net 13.02.08, 09:49
    ubija sie mleko CIEPLE, nawet mocno cieple, jak chcesz. nie moze byc
    gotujace sie, albo zaraz po zagotowaniu, bo sie nie ubije. najlepiej
    zdjac wiec z gazu/wyjac z mikrofali przed zagotowaniem, kiedy bedzie
    mialo jakies, bo ja wiem, 60°C
    ubijajac dysza ekspresu nie musisz sie przejmowac, para mleko ociepli.
    oczywiscie mozna ubic mleko zimne. z kawa espresso instant i odrobina
    cukru bedziemy mieli fajna kawe "mrozona" - po dodaniu kostek lodu,
    badz lodow waniliowych, abo i bez:)
  • 21.09.07, 02:14
    "przemila" aniu zobcz co pisze wikipeda- do ktorej zajzalam zanim
    zapytalamn forumowiczow o ich doswadczenia - na temat latte, cappucino
    i innych mokate
    --
    Change one person's mind.
    Change the world.
    Zuza i Lukasz
  • 21.09.07, 11:11
    Caffe Latte to tylko kawa z mlekiem bez piany a autorce chodzilo o Latte
    Macchiato:)Cappuccino jest z mlekiem i piana-czasem jednak dopuszczalny jest
    dodatek smietany(na polnocy Niemiec i w Austrii-wtedy sie nazywa "Kapuziner":)
    --
    la donna e mobile :)
    no i jeszcze Pinezka
  • 22.09.07, 01:22
    u mnie na kwadracie tak robia, chcialam sie dowiedziec jak jest w
    innych zakatkach. a na polnocy, he :) potzrebuja kalorii
    --
    Change one person's mind.
    Change the world.
    Zuza i Lukasz
  • Gość: ensolei IP: *.icpnet.pl 23.09.07, 23:14
  • Gość: ensoleillement IP: *.icpnet.pl 23.09.07, 23:19
    jeśli chodzi Ci o kawę z dużą ilością piany z mleka i kapką kawy- obojętnie jak
    ją nazwiesz, to u mnie w knajpie robi się ją tak:

    ubijasz mleko, dosyć dużo, ja leję na oko mniej więcej szklankę. Jest to
    najważniejsza część tworzenia tej kawy, od dobrze ubitego mleka zależy, czy
    utworzą się warstwy, czy nie. Najlepiej zrobi to specjalny "ubijak" parowy z
    ekspresu.

    Wylewasz to całe mleko do dużej szklanki, do ok 3/4 wysokości. Robisz espresso
    do malutkiej filiżaneczki z dziubkiem. Delikatnie wlewasz je do piany z mleka.
    Powstają 3 warstwy: mleko/kawa/mleko. Tzn piana z mleka. mozna dodac smakowego
    syropu.
  • 13.02.08, 11:06
    jeżeli chcesz taką trzywarstwową to bardzo prostą ją zrobić :)
    podgrzewasz trochę mleka, lejesz na dno szklanki. Na to sztywna pianka z
    ubitego, tym razem zimnego, mleka. Bokiem szklanki trzeba ostrożnie, wąskim
    strumykiem powoli nalać kawę i gotowe :) Ja nalewam z dzbanuszka na mleko.
    --
    Komitet Pomocy dla Zwierząt

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.