• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

Jak zrobic kawę latte ?

  • 19.09.07, 15:27
    Jak zrobic kawe latte w domowych warunkach, posiadam ręczny ubijak
    jednak nigdy mi nie wyszła taka warstwowa jak uzyskac warstwy mleka,
    kawy i smitanki?
    Moze ktos zdradzi mi swój sekret ;) Pozdrawiam i dziekuje za
    odpowiedzi
    Edytor zaawansowany
    • Gość: Karolina IP: *.adsl.alicedsl.de 19.09.07, 16:38
      • 19.09.07, 21:46
        myslalam, ze latte jest bez piany co odroznia je od cappucino.

        co wiecie na ten temat?
        --
        Change one person's mind.
        Change the world.
        Zuza i Lukasz
        • Gość: ania_m IP: 217.237.166.* 20.09.07, 16:34
          nie,
          cappucino to espresso w filizance zalane spienionym mlekem, badz
          niekiedy bita smietana w proporcji 1:1, natomiast latte to mleko
          "zabrudzone" kawa. na sieci, chociazby w wikipedii znajdziesz wlasciwe
          definicje tych napojow. nie chce mi sie szukac za ciebie
          • 20.09.07, 22:22
            niezupelnie: cappucino to 1/3 kawy, 1/3 mleka, 1/3 piany z mleka
            nigdy śmietana
            • Gość: ania_m IP: 217.237.166.* 21.09.07, 10:49
              w niemczech u wlocha bardzo czesto bita smietana zamiast mleka. wiem,
              ze prawdziwy smakosz kawy sie na to krzywi, ale tu sprzedaja to pod
              nazwa "cappuccino" i basta :)
          • 20.09.07, 22:33
            tutaj niezła strona z definicjami i sposobem przyrządzania róznych
            rodzajów kawy:
            www.cafemoto.com/technical_recipes.php
            • 21.09.07, 02:25
              fajna ta strona :)

              w dlugie, zimne, jesienne poranki robie kawe w Bialetti Mukka
              Express -
              www.kitchencontraptions.com/archives/002956.php
              dobra jest ale jednak to nie to samo co z recznego cisnieniowego
              ekspresu.
              --
              Change one person's mind.
              Change the world.
              Zuza i Lukasz
            • Gość: Inka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 09:36
              Mam opytanie co do temperatury mleka. Bo ubija się mleko schłodzone,
              to trzeba je później podgrzać, żeby połączyć z gorącą kawą?? Bo
              zimne z ciepłym się miesza i powstanie zwykłe bleee.
              • Gość: ania_m IP: *.pools.arcor-ip.net 13.02.08, 09:49
                ubija sie mleko CIEPLE, nawet mocno cieple, jak chcesz. nie moze byc
                gotujace sie, albo zaraz po zagotowaniu, bo sie nie ubije. najlepiej
                zdjac wiec z gazu/wyjac z mikrofali przed zagotowaniem, kiedy bedzie
                mialo jakies, bo ja wiem, 60°C
                ubijajac dysza ekspresu nie musisz sie przejmowac, para mleko ociepli.
                oczywiscie mozna ubic mleko zimne. z kawa espresso instant i odrobina
                cukru bedziemy mieli fajna kawe "mrozona" - po dodaniu kostek lodu,
                badz lodow waniliowych, abo i bez:)
          • 21.09.07, 02:14
            "przemila" aniu zobcz co pisze wikipeda- do ktorej zajzalam zanim
            zapytalamn forumowiczow o ich doswadczenia - na temat latte, cappucino
            i innych mokate
            --
            Change one person's mind.
            Change the world.
            Zuza i Lukasz
            • 21.09.07, 11:11
              Caffe Latte to tylko kawa z mlekiem bez piany a autorce chodzilo o Latte
              Macchiato:)Cappuccino jest z mlekiem i piana-czasem jednak dopuszczalny jest
              dodatek smietany(na polnocy Niemiec i w Austrii-wtedy sie nazywa "Kapuziner":)
              --
              la donna e mobile :)
              no i jeszcze Pinezka
              • 22.09.07, 01:22
                u mnie na kwadracie tak robia, chcialam sie dowiedziec jak jest w
                innych zakatkach. a na polnocy, he :) potzrebuja kalorii
                --
                Change one person's mind.
                Change the world.
                Zuza i Lukasz
    • Gość: ensolei IP: *.icpnet.pl 23.09.07, 23:14
    • Gość: ensoleillement IP: *.icpnet.pl 23.09.07, 23:19
      jeśli chodzi Ci o kawę z dużą ilością piany z mleka i kapką kawy- obojętnie jak
      ją nazwiesz, to u mnie w knajpie robi się ją tak:

      ubijasz mleko, dosyć dużo, ja leję na oko mniej więcej szklankę. Jest to
      najważniejsza część tworzenia tej kawy, od dobrze ubitego mleka zależy, czy
      utworzą się warstwy, czy nie. Najlepiej zrobi to specjalny "ubijak" parowy z
      ekspresu.

      Wylewasz to całe mleko do dużej szklanki, do ok 3/4 wysokości. Robisz espresso
      do malutkiej filiżaneczki z dziubkiem. Delikatnie wlewasz je do piany z mleka.
      Powstają 3 warstwy: mleko/kawa/mleko. Tzn piana z mleka. mozna dodac smakowego
      syropu.
      • 13.02.08, 11:06
        jeżeli chcesz taką trzywarstwową to bardzo prostą ją zrobić :)
        podgrzewasz trochę mleka, lejesz na dno szklanki. Na to sztywna pianka z
        ubitego, tym razem zimnego, mleka. Bokiem szklanki trzeba ostrożnie, wąskim
        strumykiem powoli nalać kawę i gotowe :) Ja nalewam z dzbanuszka na mleko.
        --
        Komitet Pomocy dla Zwierząt
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.