Dodaj do ulubionych

Konfitury z wisni

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.03, 21:25
W ksiazce kucharskiej znalazlam przepis na konfitury z wisni :” Wydrylowane
wisnie wlozyc do rondla razem z sokiem, dosypac cukier (na 1 kg wisni - ok.
1kg cukru i ½ szkl. wody) i smazyc powoli na ogniu 20 min. Potrzasajac
naczyniem. Odstawic. Nastepnego dnia znow smazyc, ale tylko krotko. Gdy owoce
będą przezroczyste, przykryc naczynie i smazyc do momentu az owoce nie będą
się oddzielaly od syropu. Wtedy od razu wkladac do goracych sloikow, zamykac
i nakrywac kocem az do ostudzenia.”
Zrobilam jak kazali (no, nie potrzasalam bo się balam, ze mi się wyleje
tylko zamieszalam lyzka). Nie potrafilam ocenic kiedy sa przezroczyste i
dzisiaj po kilku godz. gotowania otrzymalam brazowawy plyn , gorzkawy i na
dodatek kiedy wylalam odrobine na spodeczek po chwili zgestnial tak bardzo,
ze przypominal gume arabska. Okropnosc. Gdzie zrobilam blad? Może ktos zna
jakis dobry i sprawdzony przepis na konfitury z wisni. Bylabym wdzieczna.
Edytor zaawansowany
  • Gość: Andzia IP: *.jgora.dialog.net.pl 12.07.03, 22:20
    Konfitury z wiśni "Babuni"/ Sprawdzone od wielu lat robię według tego przepisu./
    Dwa kg.wiśni wydrylować.Zasypać połową przewidzianej ilości cukru/do 2kg
    owoców dodajemy 2,5kg cukru/ Odstawić na 2-3 godz następnie ogrzewać w płaskim
    szerokim emaliowanym nieobitym naczyniu aż do wrzenia.Zagotować owoce i
    natychmiast zdjąć z ognia.Starannie zebrać wytworzoną
    na powierzchni pianę i odstawić na 12 godz. Powtórnie doprowadzić do wrzenia i
    po zagotowaniu odlać z roztworu ok.0,5 litra soku do wymytej i wyparzonej
    butelki.Szczelnie zamknąć i zawinąć w koc.Konfitury zasypać resztą cukru i
    zagotować. Zszumować i odstawić na następne conajmniej 12 godz.Po upływie tego
    czasu raz jeszcze zagotować,zszumować i owoce razem z dość gęstym sokiem złożyć
    do wymytych i wyparzonych słoików. Szczelnie zamknąć. Owoce powinny być
    równomiernie zawieszone w gęstym syropie. I TO JEST WŁAŚNIE TO !! 25dkg można
    dodać do odlewanego soku. SMACZNEGO!
  • Gość: mad IP: *.acn.waw.pl 13.07.03, 11:20
    Zszumować ? Czy to znaczy, że trzeba zdjąć tę pianę z góry?
  • Gość: Ona IP: *.devs.futuro.pl 13.07.03, 16:49
    Strasznie dużo cukru dodaje sie do konfitury. Ja dodałam na kg owoców 1,5
    szklanki cukru i też wyszły bardzo dobre :)
  • Gość: kiwi IP: *.chello.pl 14.07.03, 08:35
    Gość portalu: Magda napisał(a):

    > W ksiazce kucharskiej znalazlam przepis na konfitury z wisni
    > Gdzie zrobilam blad? Może ktos zna
    > jakis dobry i sprawdzony przepis na konfitury z wisni. Bylabym wdzieczna.
    Twój błąd to najpewniej za duży gaz i zbyt szybkie gotowanie, no i brak
    potrząsania - zanim potrząśniesz, przykrywaj. co prawda, ja też wolę zamiast
    dyżdać ciężkim garem mieszać (koniecznie "od dna") szeroka, drewnianą łyżką.
    Brązowe i gorzkie - typowe dla przypalonego na umór! A przepis, z którego
    korzystałaś, jest doskonały.

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.