Konfitury z wisni

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl

    W ksiazce kucharskiej znalazlam przepis na konfitury z wisni :” Wydrylowane
    wisnie wlozyc do rondla razem z sokiem, dosypac cukier (na 1 kg wisni - ok.
    1kg cukru i ½ szkl. wody) i smazyc powoli na ogniu 20 min. Potrzasajac
    naczyniem. Odstawic. Nastepnego dnia znow smazyc, ale tylko krotko. Gdy owoce
    będą przezroczyste, przykryc naczynie i smazyc do momentu az owoce nie będą
    się oddzielaly od syropu. Wtedy od razu wkladac do goracych sloikow, zamykac
    i nakrywac kocem az do ostudzenia.”
    Zrobilam jak kazali (no, nie potrzasalam bo się balam, ze mi się wyleje
    tylko zamieszalam lyzka). Nie potrafilam ocenic kiedy sa przezroczyste i
    dzisiaj po kilku godz. gotowania otrzymalam brazowawy plyn , gorzkawy i na
    dodatek kiedy wylalam odrobine na spodeczek po chwili zgestnial tak bardzo,
    ze przypominal gume arabska. Okropnosc. Gdzie zrobilam blad? Może ktos zna
    jakis dobry i sprawdzony przepis na konfitury z wisni. Bylabym wdzieczna.
    • IP: *.jgora.dialog.net.pl

      Gość: Andzia 12.07.03, 22:20 Odpowiedz
      Konfitury z wiśni "Babuni"/ Sprawdzone od wielu lat robię według tego przepisu./
      Dwa kg.wiśni wydrylować.Zasypać połową przewidzianej ilości cukru/do 2kg
      owoców dodajemy 2,5kg cukru/ Odstawić na 2-3 godz następnie ogrzewać w płaskim
      szerokim emaliowanym nieobitym naczyniu aż do wrzenia.Zagotować owoce i
      natychmiast zdjąć z ognia.Starannie zebrać wytworzoną
      na powierzchni pianę i odstawić na 12 godz. Powtórnie doprowadzić do wrzenia i
      po zagotowaniu odlać z roztworu ok.0,5 litra soku do wymytej i wyparzonej
      butelki.Szczelnie zamknąć i zawinąć w koc.Konfitury zasypać resztą cukru i
      zagotować. Zszumować i odstawić na następne conajmniej 12 godz.Po upływie tego
      czasu raz jeszcze zagotować,zszumować i owoce razem z dość gęstym sokiem złożyć
      do wymytych i wyparzonych słoików. Szczelnie zamknąć. Owoce powinny być
      równomiernie zawieszone w gęstym syropie. I TO JEST WŁAŚNIE TO !! 25dkg można
      dodać do odlewanego soku. SMACZNEGO!
      • IP: *.acn.waw.pl

        Gość: mad 13.07.03, 11:20 Odpowiedz
        Zszumować ? Czy to znaczy, że trzeba zdjąć tę pianę z góry?
      • IP: *.devs.futuro.pl

        Gość: Ona 13.07.03, 16:49 Odpowiedz
        Strasznie dużo cukru dodaje sie do konfitury. Ja dodałam na kg owoców 1,5
        szklanki cukru i też wyszły bardzo dobre :)
    • IP: *.chello.pl

      Gość: kiwi 14.07.03, 08:35 Odpowiedz
      Gość portalu: Magda napisał(a):

      > W ksiazce kucharskiej znalazlam przepis na konfitury z wisni
      > Gdzie zrobilam blad? Może ktos zna
      > jakis dobry i sprawdzony przepis na konfitury z wisni. Bylabym wdzieczna.
      Twój błąd to najpewniej za duży gaz i zbyt szybkie gotowanie, no i brak
      potrząsania - zanim potrząśniesz, przykrywaj. co prawda, ja też wolę zamiast
      dyżdać ciężkim garem mieszać (koniecznie "od dna") szeroka, drewnianą łyżką.
      Brązowe i gorzkie - typowe dla przypalonego na umór! A przepis, z którego
      korzystałaś, jest doskonały.

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.