Dodaj do ulubionych

ciastka anyżkowe

28.09.07, 15:40
Nabyłam dzisiaj biszkopty "lady fingers" w takim kartoniku
pomarańczowym w kropki z Jarosławia. Pamiętam je sprzed prawie 30
lat ;-) I przypomniały mi się anyżkowe ciastka z mojego dzieciństwa.
Kwiatki z dziurką. Dość grubaśne. Moczyłam je w zimnym mleku...
mniam...
Nie ma takich ciastek :-( Google podaje przepisy na wyciskane ze
szprycy i z 12godzinnym podsuszaniem. Może ktoś pomoże wskrzesić
smaki dzieciństwa i podzieli się przepisem?
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: ciastka anyżkowe 28.09.07, 22:14
      A nie mozesz zrobic zwyklych kruchych (dodajac wiecej cukru, zeby
      byly mocno chrupiace) z tluczonym anyzem?
      Albo makaroniki z anyzkiem, jesli chodzi o ciastka z delikatniejsza
      struktura. Makaroniki sa w galerii.

      --
      Te kobiety sie szanuja i to mocno. Kuchnia im szacunku nie zabiera.
      Odkurzacz czasem tez nie. Jedynie je upieksza.
      wielo-kropek na fk
    • kred-ka Re: ciastka anyżkowe 28.09.07, 22:50
      Też bym chętnie takie ciastka zjadła bo to jeden ze smaków mojego
      dzieciństwa. Zastanawiam się tylko, czy dzisiejszym dzieciakom
      wychowanych na żelkach, piankach i chipsach takie ciastka by
      smakowały.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka