IP: *.netmax.net.pl 08.10.07, 19:23
przepisy na papryczkę peperoni( chili) uchodowałem to ostre cudo ale co z tym
zrobic
Edytor zaawansowany
  • Gość: JANO IP: *.netmax.net.pl 08.10.07, 20:44
    suszone papryczki służa jako przyprawa a sambal to dodatek do dan gorących czy
    też gotowy składnik do leczo ?
    czy można dodać peperoni do marynowanej słodkiej papryki?/ dzieki za przepis
    prosze jeszcze o odpowiedz
  • ba_nita 08.10.07, 20:54
    Do dań gorących, mięs, sosów, ryb, zup i sałatek. Do marynowanej papryki
    dodałbym raczej swieże peperoni lub mielone, suszone.Ale moc będzie miała ta
    papryka wszystkich Jedi we wszechświecie.)))
    --
    Nie mam zamiaru chodzić gdzieś wcześniej , jeśli mogę się w tym miejscu znależć
    później.
  • Gość: JANO IP: *.netmax.net.pl 08.10.07, 21:28
    dzieki za przepis na sambal a slyszałem ze dodając do marynowania papryki
    czerwonej warto do wzbogacenia smaku dodać peperoni dodaje ostrości i aromatu
  • ba_nita 08.10.07, 21:32

    --
    Nie mam zamiaru chodzić gdzieś wcześniej , jeśli mogę się w tym miejscu znależć
    później.
  • marghe_72 08.10.07, 23:06
    poszukaj przepisów z "chili" lub "peperoncino" w treści
    np w Galerii Potraw
    --
    Homo sapiens non urinat in ventum
  • Gość: elo IP: *.subscribers.sferia.net 08.10.07, 23:49
    jesli dodatek kuminu
  • ba_nita 09.10.07, 00:02
    Harissa:
    pl.wikipedia.org/wiki/Harissa
    Sambal:
    pl.wikipedia.org/wiki/Sambal_oelek
    To, że coś jest podobne nie ma znaczenia.
    --
    Nie mam zamiaru chodzić gdzieś wcześniej , jeśli mogę się w tym miejscu znależć
    później.
  • Gość: ole IP: *.subscribers.sferia.net 09.10.07, 00:51
    sambal nie ma kuminu, rozumiemy sie? a podstawowa harissa to
    przecier chilli + kumin.
  • trojan_57 09.10.07, 20:16
    A skąd to wiesz. Może znasz też skład magii - usiłowałem to zgłębić. tak samo
    jak z sambal olelek nie udało mi się (po prostu jej używam-nie wnikam w skład).
    jest jeszcze wiele różnych "przypraw", gdzie podane składy są z księżyca
  • winoczerwone 09.10.07, 02:03
    wikipedia to kiepskie kompendium wiedzy, banita, poczytaj porządne
    źródła, skoro nie znasz z autopsji; sambal oelek składa się z chili,
    z dodatkiem soli i cukru, często tez octu winnego lub np. soku z
    limonki. FINITO
    w żadnym przepisie na sambal oelek nie spotkałam kminu, a juz kminek
    (przy którym ty sie upierasz) to totalne nieporozumienie
    www.foodsubs.com/CondimntAsia.html
  • winoczerwone 09.10.07, 02:09
    powyżej link do Cook's Thesaurus, znakomite zródlo wiedzy
    ale jestem życzliwa, wiec poszlam jescze do lodówki i spisuję
    ponizej skład sambal oelek, przywiezionego przeze mnie osobiście z
    Tajlandii:
    red chili pepper, water, salt, sugar, vinegar.
  • trojan_57 09.10.07, 20:34
    A proporcje, red chili pepper - jaki, przedstawię co najmniej 10( wtym dwa
    zrobione przeze mnie- pozostałe kupione w różnych cz. świata - i tak różnie
    smakują) i tu tkwi cała tajemnica - czy wiemy skąd jest ta przyprawa). jest na
    pewno wiele elementów , których nie ma w składzie, ponieważ zawartości są
    śladowe. Albo przyjmujemy sambal olelek (ja przyjmuję)albo odrzucamy firmę
  • Gość: ole IP: *.subscribers.sferia.net 09.10.07, 08:26
    tacy jak ty istnieją,bany, co to racji nie ma, ale wymądrzac to sie
    bedzie dalej.
  • pinos 09.10.07, 11:32
    Chyba szkoda iść w zaparte. Sambal nie ma kminu, a już na pewno kminku. Harissa
    go (kmin) mieć może. I tyle.
    Nie jest sztuką wiedzieć wszystko. Ale jest sztuką podziękować za naukę...
    --
    Rzucenie tortem może odkryć niejedną twarz. (ŁM)
  • Gość: elo IP: *.subscribers.sferia.net 09.10.07, 14:53
    rozumiem że z kojarzeniem cięzko wiec służe pomocą.
  • winoczerwone 09.10.07, 18:34
    wiesz co? przekonales mnie, siła rzeczowych argumentów zawsze mnie
    przekonuje

    czy ty, banita,jestes werbalnie upośledzony, że nie potrafisz
    dyskutowac, tylko rzucasz bluzgi, wyzwiska i drwiny?
  • Gość: ole IP: *.subscribers.sferia.net 09.10.07, 18:57
    świadomością że wprowadzałes ludzi w błąd, czy raczej ze
    świadomością że nigdy nie przyznasz sie do błędu nawet jak ci
    podetkną pod nos...
  • Gość: ole IP: *.subscribers.sferia.net 10.10.07, 08:20
    ma racji i lepiej wypisywać bzdury dalej co? bo to że tam jakies
    wypocinki napiszesz nie zmieni faktu że RACJI NIE MIASZ, po prostu
    nie masz bo Myliłes sie i normalna osoba powiedziałaby "sorry". ALe
    nie ty... no coż, to że nie jestes normalny i brak ci ikry to widac.

    Ok, konczmy tą rozmowę bo nie ma co cię dalej pogrążac. Poza tym to
    nie jest serwer na jakies twoje prywatne wypociny, a mnie sie juz
    znudziło cię podpuszczac. Powodzenia i trzymaj tak dalej Bany.
  • Gość: senin IP: *.for.connect.net.au 10.10.07, 11:54
    nazywaj sobie ta paste najlepsza pasta chilli na swiecie...
    ale nie nazywaj tego sambal oelek, please!!


    sambal oelek kuminu nie zawiera
    zawiera chilli + slone + kwasne + slodkie

    czesto wiec:chilli + blachan + tamarind + cukier... w zaleznosci od
    regionu/lokalnych upodoban

    jest to sos malajski/indonezyjski a te dwie kuchnie ( mimo
    obecnosci hindusow w poblizu) kumin traktuja dosc sceptycznie
    ...ale jak juz zrobia ta 'fiuzyn' z kuminem ... to hej, palce lizac


    ale sambal oelek - zdecydowanie bez kuminu
  • Gość: marghe_72 IP: *.acn.waw.pl 10.10.07, 13:17
    Funkcja "ignoruj" bardzo się przydaje
    polecam ;-)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka