Dodaj do ulubionych

Gołąbki gołąbkami, ale kaczuszki?

22.10.07, 12:07
Macie jakieś przepisy, które są Waszymi przebojami? Dodam, że nie chodzi mi o
linki do googla, tylko jakieś Wasze hiciory. Kiedyś robiłam pieczone piersi
kaczki, ale wyszły okrutnie twarde. Całej kaczuchy nie piekłam, bo jest nas
dwoje i kto by to zjadł?
Może macie jakieś tajne sposoby, żeby kaczuszka wyszła mięciutka?
--
Uwielbiam dzieci. Zwłaszcza płci męskiej, między 18 a 40 rokiem życia.
Forum Avon
Edytor zaawansowany
  • ba_nita 22.10.07, 12:39

    --
    Nie mam zamiaru chodzić gdzieś wcześniej , jeśli mogę się w tym miejscu znależć
    później.
  • chicarica 22.10.07, 12:42
    Nie, wielkości kaczki.
    Ale zeżreć całą kaczkę, to już coś.
    Owszem, można potem sobie odgrzewać, ale to nie to samo. Lubię świeżo ugotowane
    żarcie i staram się nie robić porcji na 3 dni.
    --
    Uwielbiam dzieci. Zwłaszcza płci męskiej, między 18 a 40 rokiem życia.
    Forum Avon
  • Gość: evro44 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.07, 13:18
    faktycznie Banita ma rację-upieczona kaczka w całości bez nadzienia
    to nie powalająca ilość, ale jeżeli chodzi o piersi robiłam
    niedawnoi wyszły soczyste, miękkie.Warunek, że poleżą w marynacie
    dobę, potem szybko z dwóch ston na patelni grilowej i na 5-10 min do
    nagrzanego piekarnika.Zresztą skóra z tłuszczykiem chroni kaczy
    biust przed wyschnięciem.Moja marynata "co się nawinie"-oliwa,ocet
    balsamiczny,sos sojowy,ostrygowy, coś ostrego (chili, peperoni...)i
    trochę miodu
  • roseanne 22.10.07, 13:25
    kaczke w pomaranczach robie przynajmniej raz w roku - bo to i czasu potrzeba na
    przygotowanie, jak i na trawienie po - nie da sie ukryc ze kaczuszki bywaja
    tluste i potrzebuja wspomagacza :P

    miekkosc i dlugosc pieczenia zalezy od wielkosci pticy

    wyjatkiem jest piers kaczkowa smazona- gdzie , tak jak w przypadku innych
    smazonych mies oborbka musi byc szybka i mieso nie do konca sciete, alo
    bedzie twarda podeszwa
    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • paczka111 22.10.07, 13:55
    Mniam, kaczuszki.Robię na trzy sposoby. Faszerowana nadzieniem z
    wątróbką i dodatkami, pieczona, jedzona jest na zimno. Nadziewana
    jabłkami, pieczona, na ciepło. To maleństwo jest, na dwie głodne
    osoby jak w sam raz. Trzeci rodzaj to pokrojona w kawałki, obsmażona
    i podduszana w sosie własnym. Można ją odgrzewać i jest pyszna.
    Piersi nie robię nigdy, bo w ogóle nie szanuję filetów, tzw.
    czystego mięsa, kosteczki są integralną częścią ptaka. Raz słyszałam
    też o kaczce duszonej na sposób francuski, do sześciu godzin się ją
    trzyma w piekarniku, ale nie znam szczegółów. Może ktoś z Francji
    słyszał? Myślę, że to jakiś dawny przepis, kto by miał zdrowie teraz
    do takich.
  • Gość: evro44 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.07, 14:04
    po francusku to chyba confi (nie wiem jak to się pisze)ale to kaczka
    gotowana w tłuszczu
  • menk.a 22.10.07, 14:32
    Kaczkę naziołować i przyprawić czym się chce, zostawić na noc w
    lodówce, potem podsmażyć lub nie i udusić lub upiec z jabłkami (albo
    pomarańczami, ananasem lub śliwkami). Pycha:)
    --
    opieram się wszystkiemu, oprócz pokusy /O.W.
  • chicarica 22.10.07, 17:07
    Dobra, chyba już wiem w czym błąd, za długo te biusty kacze trzymałam w piekarniku!
    Na najbliższy niedzielny obiad będzie kaczka wyborcza :) I to cała, będę ogryzać
    zioberka ;)
    --
    Uwielbiam dzieci. Zwłaszcza płci męskiej, między 18 a 40 rokiem życia.
    Forum Avon

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka