Dodaj do ulubionych

cynamon w laskach - do czego użyć?

IP: *.viator.gda.pl 29.10.07, 12:40
Czy trzeba go rozkruszyć czy w kawałkach wrzucić do np. przetworów itp.?
Edytor zaawansowany
  • Gość: lizka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.07, 12:46
    W kawałkach i nie dużo, żeby nie dominował.
  • Gość: Gosc IP: *.homenett.pl 29.10.07, 15:45
    kawałek do kawy, poprawia krazenie i działa przeciw grzybicznie.
  • 29.10.07, 15:55
    Uważa się go za afrodyzjak. Przeważnie używa się go do potraw słodkich (u nas).
    Jednak spokojnie można go dodawać do mięs sosów, zup. Szczególnie dobrze się
    komponuje z jagnieciną i baraniną. Nie trzeba go kruszyć.
    --
    Nie mam zamiaru chodzić gdzieś wcześniej , jeśli mogę się w tym miejscu znależć
    później.
  • 29.10.07, 21:25
    Korę cynamonowca dodaję do zalewy kompotu z gruszek. Pychotka, a
    jakie gruszki aromatyczne potem.
  • 29.10.07, 21:48
    przypraawami
  • 29.10.07, 21:49
    Do grzanego wina lub piwa - w całości. Dodać jeszcze goździki i w przypadku piwa miód - świetnie rozgrzewa w zimowe wieczory.
  • Gość: ania_m IP: *.pools.arcor-ip.net 29.10.07, 23:20
    a nie w kuchni. znaczy jesli twoj cynamon pochodzi z wietnamu, chin badz z
    indonezji, to jest to najprawdopodobniej tzw. "cynamon cassia" zawierajacy
    mnostwo cumariny, ktora jest silnie toksycznym zwiazkiem rakotworczym. w
    niemczech jest on dlatego od zeszlego roku zabroniony w przemyslowych produktach
    spozywczych, jak np ciasteczka bozonarodzeniowe.
    szczypta takowego mielonego w potrawach bym sie absolutnie nie przejmowala, ale
    raczej nie gotowalabym moze calej laski godzinam w jedzeniu.
    jesli jednak twoj cynamon w laskach pochodzi ze sri lanki, to wszystko ok, tzw.
    "cynamon caylon" (badz ceylon) zawiera bardzo znikome ilosci cumariny.
    ja cynamon w calosci uzywam najczesciej do przygotowania indyjskiego curry z
    zoltego grochu
  • 30.10.07, 20:50
    Gość portalu: ania_m napisała:

    > a nie w kuchni. znaczy jesli twoj cynamon pochodzi z wietnamu,
    >chin badz z indonezji, to jest to najprawdopodobniej tzw. "cynamon
    >cassia" zawierajacy mnostwo cumariny, ktora jest silnie toksycznym
    >zwiazkiem rakotworczym.

    Masz rację, ja tez slyszalem od miejscowych, że w duzych ilosciach
    jest niezdrowa -moze i tosyczna ale o rakotworczosci nie slyszalem.
    Przed wieloma laty przywiozłem sobie z misji w tamtym rejonie sporo
    bardzo grubej kory cynamonowej z ktorej wyrzeźbiłem pachnace figurki
    i amulety i porozdawalem ludziom; ale ja tę gruba kore sobie ucieram
    po trochu pilnikiem i wsypuje do herbaty czy kawy albo nalewek razem
    z utartymi goździkami i esencyją waniliową....



    w
    > niemczech jest on dlatego od zeszlego roku zabroniony w
    przemyslowych produktac
    > h
    > spozywczych, jak np ciasteczka bozonarodzeniowe.
    > szczypta takowego mielonego w potrawach bym sie absolutnie nie
    przejmowala, ale
    > raczej nie gotowalabym moze calej laski godzinam w jedzeniu.
    > jesli jednak twoj cynamon w laskach pochodzi ze sri lanki, to
    wszystko ok, tzw.
    > "cynamon caylon" (badz ceylon) zawiera bardzo znikome ilosci
    cumariny.
    > ja cynamon w calosci uzywam najczesciej do przygotowania
    indyjskiego curry z
    > zoltego grochu
  • Gość: ania_m IP: *.pools.arcor-ip.net 30.10.07, 21:43
    wczoraj napisalam pobieznie to, co pamietalam z zeszlorocznej paniki nt cynamonu
    w niemieckich mediach. dzisiaj sprawdzilam rzetelniej:
    cumarin jest znany i stosowany w medycynie. przedawkowanie grozi nieodwracalnymi
    zmianami w watrobie, a laboratoryjne szczury zachorowaly po jakims czasie
    naduzywania preparatu na niesprecyzowane tumory i zdechly.
    podobno ciezko jest ustalic dawke za duza i powodujaca chorobe, bo roznie
    reagujemy na cumarin. niektore gatunki cynamonu zawieraja jego mnostwo, stad
    lepiej aby np dzieci nie zajadaly calego pudelka ciasteczek cynamonowych
    gwiazdek, tak popularnych w niemczech.
    mysle jednak, ze male dawki przyprawy dalej mozemy jesc spokojnie.
  • 31.10.07, 00:14
    Dzieki za wiadomosci; teraz sobie przypomnialem ze przeciez w
    świezym sianie sa zawarte wlasnie kumaryny i ze nie wolno spac na
    nim bo sie mozna juz nie obudzic i pamietam ze gdy spalismy z
    dziecmi u goralki w Łapszach w alkierzyku na pięterku a wchodzilo
    sie do niego przez strych z suszacymi sie ziolami to sie tak
    zastanawialismy...bo ten upojny zapach ziół a pewnie i kumarynów byl
    bardzo ale to bardzo mocny i taki odurzający...- sesja narkotyczna
    "za frico"! :-)
  • 30.10.07, 12:10
    Wrzucić razem z goździkami do gotowania wigilijnego kompotu z
    suszonych owoców.
  • 02.11.07, 08:47
    Laseczki cynamonu świetnie nadają sie jako miszadełko do kawy. Takiej słodkiej,
    ze smietanką...
  • 02.11.07, 15:32
    zrób cukier cynamonowy
    do słoja wsypujesz cukier [puder albo drobny kryształ], wkładasz jedną, dwie
    laski cynamonu [zależy czy chcesz mieć bardziej czy mniej ten cukier pachnący],
    odstawiasz i po tygodniu, dwóch będzie gotowy do użycia

    do korzennych wypieków albo nawet posłodzenia herbaty, jeśli lubisz, idealny


    --
    Beznickowcy = Niezalogowany Lud Miast i Wsi
  • Gość: cynamonek IP: *.viator.gda.pl 03.11.07, 13:25
    Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Zaraz włożę kawałek do cukiernicy.Zobaczę,
    czy spodoba się moim gościom taki aromatyczny cukier bo ja sama cukru do kawy i
    herbaty nie używam. A skąd pochodzi mój cynamon, nie mam pojęcia, nie mam już
    opakowania. Ale z ciekawości poczytam sobie na torebkach w sklepach, czy jest w
    ogóle taka informacja.
  • Gość: ania_m IP: *.pools.arcor-ip.net 03.11.07, 16:50
    cholera jasna, wlasnie wrocilam z zakupow. przez ta drake z kumaryna w cynamonie
    w zeszlym roku, znikly w niemczech doszczetnie swiatecznie ciasteczka-gwiazdki
    cynamonowe i wszystkie temu podobne, wrrrr.
    a akurat mnialam na nie ochote. pewnie, ze moge upiec, ale pare sztuk chcialam
    schrupac, a nie wieczor w kuchni spedzic :(

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.