• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

cynamon w laskach - do czego użyć? Dodaj do ulubionych

  • IP: *.viator.gda.pl 29.10.07, 12:40
    Czy trzeba go rozkruszyć czy w kawałkach wrzucić do np. przetworów itp.?
    Zaawansowany formularz
    • Gość: lizka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.07, 12:46
      W kawałkach i nie dużo, żeby nie dominował.
      • Gość: Gosc IP: *.homenett.pl 29.10.07, 15:45
        kawałek do kawy, poprawia krazenie i działa przeciw grzybicznie.
    • 29.10.07, 15:55
      Uważa się go za afrodyzjak. Przeważnie używa się go do potraw słodkich (u nas).
      Jednak spokojnie można go dodawać do mięs sosów, zup. Szczególnie dobrze się
      komponuje z jagnieciną i baraniną. Nie trzeba go kruszyć.
      --
      Nie mam zamiaru chodzić gdzieś wcześniej , jeśli mogę się w tym miejscu znależć
      później.
    • 29.10.07, 21:25
      Korę cynamonowca dodaję do zalewy kompotu z gruszek. Pychotka, a
      jakie gruszki aromatyczne potem.
    • 29.10.07, 21:48
      przypraawami
    • 29.10.07, 21:49
      Do grzanego wina lub piwa - w całości. Dodać jeszcze goździki i w przypadku piwa miód - świetnie rozgrzewa w zimowe wieczory.
    • Gość: ania_m IP: *.pools.arcor-ip.net 29.10.07, 23:20
      a nie w kuchni. znaczy jesli twoj cynamon pochodzi z wietnamu, chin badz z
      indonezji, to jest to najprawdopodobniej tzw. "cynamon cassia" zawierajacy
      mnostwo cumariny, ktora jest silnie toksycznym zwiazkiem rakotworczym. w
      niemczech jest on dlatego od zeszlego roku zabroniony w przemyslowych produktach
      spozywczych, jak np ciasteczka bozonarodzeniowe.
      szczypta takowego mielonego w potrawach bym sie absolutnie nie przejmowala, ale
      raczej nie gotowalabym moze calej laski godzinam w jedzeniu.
      jesli jednak twoj cynamon w laskach pochodzi ze sri lanki, to wszystko ok, tzw.
      "cynamon caylon" (badz ceylon) zawiera bardzo znikome ilosci cumariny.
      ja cynamon w calosci uzywam najczesciej do przygotowania indyjskiego curry z
      zoltego grochu
      • 30.10.07, 20:50
        Gość portalu: ania_m napisała:

        > a nie w kuchni. znaczy jesli twoj cynamon pochodzi z wietnamu,
        >chin badz z indonezji, to jest to najprawdopodobniej tzw. "cynamon
        >cassia" zawierajacy mnostwo cumariny, ktora jest silnie toksycznym
        >zwiazkiem rakotworczym.

        Masz rację, ja tez slyszalem od miejscowych, że w duzych ilosciach
        jest niezdrowa -moze i tosyczna ale o rakotworczosci nie slyszalem.
        Przed wieloma laty przywiozłem sobie z misji w tamtym rejonie sporo
        bardzo grubej kory cynamonowej z ktorej wyrzeźbiłem pachnace figurki
        i amulety i porozdawalem ludziom; ale ja tę gruba kore sobie ucieram
        po trochu pilnikiem i wsypuje do herbaty czy kawy albo nalewek razem
        z utartymi goździkami i esencyją waniliową....



        w
        > niemczech jest on dlatego od zeszlego roku zabroniony w
        przemyslowych produktac
        > h
        > spozywczych, jak np ciasteczka bozonarodzeniowe.
        > szczypta takowego mielonego w potrawach bym sie absolutnie nie
        przejmowala, ale
        > raczej nie gotowalabym moze calej laski godzinam w jedzeniu.
        > jesli jednak twoj cynamon w laskach pochodzi ze sri lanki, to
        wszystko ok, tzw.
        > "cynamon caylon" (badz ceylon) zawiera bardzo znikome ilosci
        cumariny.
        > ja cynamon w calosci uzywam najczesciej do przygotowania
        indyjskiego curry z
        > zoltego grochu
        • Gość: ania_m IP: *.pools.arcor-ip.net 30.10.07, 21:43
          wczoraj napisalam pobieznie to, co pamietalam z zeszlorocznej paniki nt cynamonu
          w niemieckich mediach. dzisiaj sprawdzilam rzetelniej:
          cumarin jest znany i stosowany w medycynie. przedawkowanie grozi nieodwracalnymi
          zmianami w watrobie, a laboratoryjne szczury zachorowaly po jakims czasie
          naduzywania preparatu na niesprecyzowane tumory i zdechly.
          podobno ciezko jest ustalic dawke za duza i powodujaca chorobe, bo roznie
          reagujemy na cumarin. niektore gatunki cynamonu zawieraja jego mnostwo, stad
          lepiej aby np dzieci nie zajadaly calego pudelka ciasteczek cynamonowych
          gwiazdek, tak popularnych w niemczech.
          mysle jednak, ze male dawki przyprawy dalej mozemy jesc spokojnie.
          • 31.10.07, 00:14
            Dzieki za wiadomosci; teraz sobie przypomnialem ze przeciez w
            świezym sianie sa zawarte wlasnie kumaryny i ze nie wolno spac na
            nim bo sie mozna juz nie obudzic i pamietam ze gdy spalismy z
            dziecmi u goralki w Łapszach w alkierzyku na pięterku a wchodzilo
            sie do niego przez strych z suszacymi sie ziolami to sie tak
            zastanawialismy...bo ten upojny zapach ziół a pewnie i kumarynów byl
            bardzo ale to bardzo mocny i taki odurzający...- sesja narkotyczna
            "za frico"! :-)
    • 30.10.07, 12:10
      Wrzucić razem z goździkami do gotowania wigilijnego kompotu z
      suszonych owoców.
    • 02.11.07, 08:47
      Laseczki cynamonu świetnie nadają sie jako miszadełko do kawy. Takiej słodkiej,
      ze smietanką...
    • 02.11.07, 15:32
      zrób cukier cynamonowy
      do słoja wsypujesz cukier [puder albo drobny kryształ], wkładasz jedną, dwie
      laski cynamonu [zależy czy chcesz mieć bardziej czy mniej ten cukier pachnący],
      odstawiasz i po tygodniu, dwóch będzie gotowy do użycia

      do korzennych wypieków albo nawet posłodzenia herbaty, jeśli lubisz, idealny


      --
      Beznickowcy = Niezalogowany Lud Miast i Wsi
      • Gość: cynamonek IP: *.viator.gda.pl 03.11.07, 13:25
        Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Zaraz włożę kawałek do cukiernicy.Zobaczę,
        czy spodoba się moim gościom taki aromatyczny cukier bo ja sama cukru do kawy i
        herbaty nie używam. A skąd pochodzi mój cynamon, nie mam pojęcia, nie mam już
        opakowania. Ale z ciekawości poczytam sobie na torebkach w sklepach, czy jest w
        ogóle taka informacja.
        • Gość: ania_m IP: *.pools.arcor-ip.net 03.11.07, 16:50
          cholera jasna, wlasnie wrocilam z zakupow. przez ta drake z kumaryna w cynamonie
          w zeszlym roku, znikly w niemczech doszczetnie swiatecznie ciasteczka-gwiazdki
          cynamonowe i wszystkie temu podobne, wrrrr.
          a akurat mnialam na nie ochote. pewnie, ze moge upiec, ale pare sztuk chcialam
          schrupac, a nie wieczor w kuchni spedzic :(
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.