Dodaj do ulubionych

watrobka z cebulka - pomocy?????

03.11.07, 10:46
mam ochote, ale niewiem jak zrobic , jaka kupic....
Edytor zaawansowany
  • 03.11.07, 11:00
    Nieważne jaką kupisz.Zasady są takie:
    1.panierujesz w mące;
    2.wstępnie obsmażasz z obu stron;
    3. odkładasz i szklisz cebulę;
    4. Dokładasz wstępnie podsmażoną wątróbkę
    5. dusisz do miekkości i na końcu doprawiasz.
    P.S.Drobiowe są bardziej proste do zrobienia.
    --
    Nie mam zamiaru chodzić gdzieś wcześniej , jeśli mogę się w tym miejscu znależć
    później.
  • 03.11.07, 11:56
    i to naprawde zalezy od sposobu smazenia - moja wolowa konsystencja
    niczym sie nie rozni od cielecej

    nie tylko solenie ma wplyw na twardosc watrobki - dlugosc smazenia
    rowniez
  • 03.11.07, 13:06
    amaroola napisała:

    > i to naprawde zalezy od sposobu smazenia - moja wolowa konsystencja
    > niczym sie nie rozni od cielecej


    różni się, tak jak wołowina od cielęciny:)
    i nie chodzi o konsystencję, tylko smak i delikatność


    >
    > nie tylko solenie ma wplyw na twardosc watrobki - dlugosc smazenia
    > rowniez



    oczywiście, ale posolona przed smażeniem wątróbka zawsze będzie twardawa, lub
    całkiem twarda i niesmaczna.

    --
    Co należy zrobić po upadku? To, co robią dzieci: podnieść się
  • Gość: zapomniałeś IP: 81.210.69.* 06.11.07, 07:39
    Zapomniełeś ba_nito dodac , że wątrubka musi być dobrze osuszona bo
    inaczej będzie strzelać i że imdłużej wątrobę się smaży (dusi) tym
    robi się twardsza!
  • 03.11.07, 11:39
    niewazne jaka kupisz
    1. kroisz dosc cienko Ok 1cm
    2.szklisz cebulepokrojoma w plastry
    3.panierujesz watrobke w mace i wrzucasz na goacy tluszcz
    4. smaysz z jednejstrony az na mace ojawia sie czerwone plamy
    5 . przewracasz,smazysz az do ukazania sie tych plamek
    6. odkladasz do naczynia, solisz, dajesz warstwe przesmazonej cebuli
    7. smazysz nastepne plastry

    waznejest by watrobki nie smazyc zbyt dlugo inie solic przed, bo
    stwardnieje i zgorzknieje - nie powinna byc smazona niz 2- 3 minuty
    (to zalezy od grubosci)

    ta, o ktorej mowie bedzie gwarantowanie krucha i slodkawa bez tych
    gorzkawych,twardych grudek chrakterystycznych dla zle przyrzadzonej
    watrobki
  • 03.11.07, 16:52
    na początek z inną niż drobiową możesz sobie nie poradzić

    --
    Pozdrawiam

    <a href="http://www.globalkredyt.pl"_blank">kredyty hipoteczne</a>
  • 03.11.07, 17:34
    Ja robię tylko drobiową, ale podobno bardzo niezdrowa. Trudno robię to rzadko i
    do duszenie dodaję pokrojone w kostkę jabłko. Solę na talerzach.
  • 03.11.07, 23:04
    najbardziej lubie drobiowa i wieprzowa

    na dwie patelnie


    watrobke oplukac, osuszyc, pokroic usuwajac zylki, blonki itd
    na kawalki na widelec

    osobno pokroic duza cebule w polplasterki,

    cebule zeszklic i podbrazowic, sola porzadnie, podsypujac majerankiem


    na drugiej patelni rozbrzac olej, dodac watrobke, szybko zesmazyc tak, by nie
    byla dluzej czerwona - lubie lekko krwista

    na talerz wylazyc watrobe, na to cebule, posypac pieprzem, dosolic


    ewentualnie do cebuli mozna dodac pokrojone w czastki obrane kwaskowe jablko
    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • Gość: endywia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.07, 23:25
    do wsyztskiego powyżej, najpierw moczyc w mleku;)
  • Gość: Ja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.07, 13:38
    co powoduje namoczenie wątróbki w mleku? i Jak długo
  • Gość: Marek IP: *.dip.t-dialin.net 04.11.07, 05:07
    Cebule posiekac drobno i zeszklic

    Wyjąc z tłuszczu

    Watrobe (plastry najwyzej 1 cm grubosci) panierowac w mące, wrzucic na tłuszcz w którym przedtem była cebula

    (ale jak długo smazyc, nie wiem, robie na wyczucie)

    Sól i pieprz dopiero potem.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.