• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

watrobka z cebulka - pomocy????? Dodaj do ulubionych

  • 03.11.07, 10:46
    mam ochote, ale niewiem jak zrobic , jaka kupic....
    Edytor zaawansowany
    • 03.11.07, 11:00
      Nieważne jaką kupisz.Zasady są takie:
      1.panierujesz w mące;
      2.wstępnie obsmażasz z obu stron;
      3. odkładasz i szklisz cebulę;
      4. Dokładasz wstępnie podsmażoną wątróbkę
      5. dusisz do miekkości i na końcu doprawiasz.
      P.S.Drobiowe są bardziej proste do zrobienia.
      --
      Nie mam zamiaru chodzić gdzieś wcześniej , jeśli mogę się w tym miejscu znależć
      później.
      • 03.11.07, 11:44
        Najlepsza wieprzowa, lub cielęca:)
        wołowa twarda, drobiowej nie lubię.
        Oczywiście nie solić przed smażeniem, no a najbardziej efektywna to z patelni,
        niedosmażona:)
        Cebulka osobno, musowo:)


        --
        Co należy zrobić po upadku? To, co robią dzieci: podnieść się
        • 03.11.07, 11:56
          i to naprawde zalezy od sposobu smazenia - moja wolowa konsystencja
          niczym sie nie rozni od cielecej

          nie tylko solenie ma wplyw na twardosc watrobki - dlugosc smazenia
          rowniez
          • 03.11.07, 13:06
            amaroola napisała:

            > i to naprawde zalezy od sposobu smazenia - moja wolowa konsystencja
            > niczym sie nie rozni od cielecej


            różni się, tak jak wołowina od cielęciny:)
            i nie chodzi o konsystencję, tylko smak i delikatność


            >
            > nie tylko solenie ma wplyw na twardosc watrobki - dlugosc smazenia
            > rowniez



            oczywiście, ale posolona przed smażeniem wątróbka zawsze będzie twardawa, lub
            całkiem twarda i niesmaczna.

            --
            Co należy zrobić po upadku? To, co robią dzieci: podnieść się
      • Gość: zapomniałeś IP: 81.210.69.* 06.11.07, 07:39
        Zapomniełeś ba_nito dodac , że wątrubka musi być dobrze osuszona bo
        inaczej będzie strzelać i że imdłużej wątrobę się smaży (dusi) tym
        robi się twardsza!
    • 03.11.07, 11:39
      niewazne jaka kupisz
      1. kroisz dosc cienko Ok 1cm
      2.szklisz cebulepokrojoma w plastry
      3.panierujesz watrobke w mace i wrzucasz na goacy tluszcz
      4. smaysz z jednejstrony az na mace ojawia sie czerwone plamy
      5 . przewracasz,smazysz az do ukazania sie tych plamek
      6. odkladasz do naczynia, solisz, dajesz warstwe przesmazonej cebuli
      7. smazysz nastepne plastry

      waznejest by watrobki nie smazyc zbyt dlugo inie solic przed, bo
      stwardnieje i zgorzknieje - nie powinna byc smazona niz 2- 3 minuty
      (to zalezy od grubosci)

      ta, o ktorej mowie bedzie gwarantowanie krucha i slodkawa bez tych
      gorzkawych,twardych grudek chrakterystycznych dla zle przyrzadzonej
      watrobki
    • 03.11.07, 16:52
      na początek z inną niż drobiową możesz sobie nie poradzić

      --
      Pozdrawiam

      <a href="http://www.globalkredyt.pl"_blank">kredyty hipoteczne</a>
    • 03.11.07, 17:34
      Ja robię tylko drobiową, ale podobno bardzo niezdrowa. Trudno robię to rzadko i
      do duszenie dodaję pokrojone w kostkę jabłko. Solę na talerzach.
    • 03.11.07, 23:04
      najbardziej lubie drobiowa i wieprzowa

      na dwie patelnie


      watrobke oplukac, osuszyc, pokroic usuwajac zylki, blonki itd
      na kawalki na widelec

      osobno pokroic duza cebule w polplasterki,

      cebule zeszklic i podbrazowic, sola porzadnie, podsypujac majerankiem


      na drugiej patelni rozbrzac olej, dodac watrobke, szybko zesmazyc tak, by nie
      byla dluzej czerwona - lubie lekko krwista

      na talerz wylazyc watrobe, na to cebule, posypac pieprzem, dosolic


      ewentualnie do cebuli mozna dodac pokrojone w czastki obrane kwaskowe jablko
      --
      Inny Swiat - Zespół Aspergera
    • Gość: endywia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.07, 23:25
      do wsyztskiego powyżej, najpierw moczyc w mleku;)
      • Gość: Ja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.07, 13:38
        co powoduje namoczenie wątróbki w mleku? i Jak długo
    • 04.11.07, 00:07
    • Gość: Marek IP: *.dip.t-dialin.net 04.11.07, 05:07
      Cebule posiekac drobno i zeszklic

      Wyjąc z tłuszczu

      Watrobe (plastry najwyzej 1 cm grubosci) panierowac w mące, wrzucic na tłuszcz w którym przedtem była cebula

      (ale jak długo smazyc, nie wiem, robie na wyczucie)

      Sól i pieprz dopiero potem.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.