Dodaj do ulubionych

kurki- czy mozna zamrozić

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.03, 23:04
Mam 2 kg kurek, jak je przetworzyc by później nadawały sie na sos? Mozna
zamrozić? A moze poddusic na masle, zapasteryzowac? Prosze o mozliwie szybką
odpowiedz bo kurki czekaja . Dzieki!!!
Edytor zaawansowany
  • mufka 28.07.03, 01:19
    Podgotowuje w malej ilosci wody i zamrazam z plynem.
  • Gość: Gal IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 28.07.03, 09:57
    Blanszuję krótko i zamrażam bez płynu. Raczej nie gotuję zupy grzybowej z
    kurek, a do innych potraw płyn z blanszowania niepotrzebny:)

    Pzdr.
    Gal
  • Gość: eowin IP: 212.180.147.* 28.07.03, 11:58
    a ile mozna kurki przechowywac w lodowce?
    jak kupie dzisiaj .. [poniedzialek] i wsadze w gazete zawiniete do lodowki, to
    dotrwaja soboty? albo piatku? kiedy to je udusze :]
    bo nie ma pewnosci czy w piatek bedzie mozna kupic.. :(
  • hania_76 28.07.03, 14:33
    Gość portalu: eowin napisał(a):

    > a ile mozna kurki przechowywac w lodowce?
    > jak kupie dzisiaj .. [poniedzialek] i wsadze w gazete zawiniete do lodowki,
    to
    > dotrwaja soboty? albo piatku? kiedy to je udusze :]
    > bo nie ma pewnosci czy w piatek bedzie mozna kupic.. :(

    Tak jak napisałam poniżej - kurki można trzymać w lodówce do 10 dni. Więc do
    tej soboty dotrwają w b. dobrej formie, o ile będą suche :-)
  • Gość: aalutka666 IP: *.play-internet.pl 21.09.13, 12:14
    JAK DŁUGO MOGĄ BYĆ SUROWE KURKI (GRZYBY) WLODÓWCE?
  • beata_ 21.09.13, 12:19
    Gość portalu: aalutka666 napisał(a):

    > JAK DŁUGO MOGĄ BYĆ SUROWE KURKI (GRZYBY) WLODÓWCE?

    W lodówce - tyle czasu, ile NAPISANO (!!!), a wlodówce, to nie wiem...


    --
    Nigdy...!
  • Gość: ursi IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 28.07.03, 13:55
    Kupowałam w Selgrosie takie mrożone ale nie były wcześniej blanszowane tylko
    czyściutkie od razu wsadzone do zamrażalnika. Tak samo były potraktowane inne
    grzyby np. podgrzybki i borowiki.
  • Gość: lola IP: korbank:* / 10.0.0.* 28.07.03, 14:11
    Dzieki za podpowiedzi, poszłam na łatwizne i po prostu zamroziłam bez
    wczesniejszych ceregieli, mam nadzieje ze bedą ok
  • hania_76 28.07.03, 14:32
    W domowych warunkach nie zamrozisz kurek, bo grzyby mrozi się w specjalnych
    zamrażarkach, w których temperatura w momencie zamrażania wynosi około -80
    stopni.
    Kurki mają jednak to do siebie, że można je przechowywać w lodówce nawet do 10
    dni, więc może przez 10 dni 2 kg uda Ci się spożytkować na pierogi, bakłażany
    albo cukinie nadziewane kurkami, kurki duszone ze śmietaną, jajecznicę z
    kurkami, itd.
  • agus7 28.07.03, 14:35
    o kurcze, a ja wczoraj zamrozilam takie swieze, umyte...
    Haniu, czy powinnam je zatem zuzyc w ciagu 10 dni? czy potem stana
    sie "trujace"? :)
  • hania_76 28.07.03, 14:54
    agus7 napisała:

    > o kurcze, a ja wczoraj zamrozilam takie swieze, umyte...
    > Haniu, czy powinnam je zatem zuzyc w ciagu 10 dni? czy potem stana
    > sie "trujace"? :)

    Trujące się nie staną :-), ale mogą się z nich zrobić "kapcie". Do sosu się
    może będą nadawać, ale jako nadzienie albo do duszenia już może nie. Mrożenie w
    temperaturze -80 C powoduje, że grzyby nie tracą swojej jędrności i można je
    przyrządzać tak samo jak świeże.
  • masia27 31.07.03, 19:41
    agus7 napisała:

    > o kurcze, a ja wczoraj zamrozilam takie swieze, umyte...
    > Haniu, czy powinnam je zatem zuzyc w ciagu 10 dni? czy potem stana
    > sie "trujace"? :)
    Trujace nie będą, ale będą miały goryczkę. Wiem, bo parę lat temu sama tak
    zamroziłam kurki, a potem niestety musiałam je wyrzucić, bo nie nadawały się
    ani do uduszenia ani na zupę :/
    Od tej pory kurki duszę i pasteryzuję w słoikach.
  • Gość: lola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.03, 19:50
    masia27 napisała:

    > agus7 napisała:
    >
    > > o kurcze, a ja wczoraj zamrozilam takie swieze, umyte...
    > > Haniu, czy powinnam je zatem zuzyc w ciagu 10 dni? czy potem stana
    > > sie "trujace"? :)
    > Trujace nie będą, ale będą miały goryczkę. Wiem, bo parę lat temu sama tak
    > zamroziłam kurki, a potem niestety musiałam je wyrzucić, bo nie nadawały się
    > ani do uduszenia ani na zupę :/
    > Od tej pory kurki duszę i pasteryzuję w słoikach.

    A na stronie www.mniammniam.pl pisza ze mozna normalnie zamrozic, wiec tak
    zrobiłam, jak to bedzie niewypał to zgłosze reklamacje
  • masia27 31.07.03, 21:10
    Gość portalu: lola napisał(a):

    > A na stronie www.mniammniam.pl pisza ze mozna normalnie zamrozic, wiec tak
    > zrobiłam, jak to bedzie niewypał to zgłosze reklamacje

    Ja już parę razy się 'przejechałam' na poradach zamieszczonych na stronie
    mniammniam.
    Więc jak będziesz zgłaszać reklamację, to ja się przyłączę ;)
  • masia27 31.07.03, 21:12
    I jeszcze dodam, że ja swoje mroziłam w zamrażalniku, a moi rodzice zrobili to
    samo w zamrażarce, gdzie temperatura jest niższa. I im kurki też wyszły gorzkie.
  • masia27 31.07.03, 21:14
    jeszcze jedno ;)
    ja mroziłam kurki surowe, może zblanszowane wychodzą OK?
  • hania_76 31.07.03, 21:19
    Nawet kurki zamrażane w temperaturze -80 są bardziej goryczkowe niż świeże.
    Ale zimą, jako dodatek do mięs, jajecznicy, omletu - jednak niezastąpione.

    Co do porad w mniammniam, np. recenzje win tam zamieszczane są po prostu
    żenujące. I nie jest to tylko moja opinia, ale i osób, dla których wina są
    wieloletnią pasją albo wiążą się z ich działalnością zawodową.
  • Gość: Simon IP: 213.17.165.* 01.08.03, 05:38
    hania o jakich recenzjach win mówisz?
    Nic takiego tam nie znalazłem

    Pozd,
    Simon
  • Gość: Simon IP: 213.17.165.* 01.08.03, 05:41
    mozna mrozic kurki a ze sa ciut gorzkie po zamrozeniu taki urok
    mimo wszystko warto to robic mniam jajecznica z kurkami w srodku zimy pychota

    pozd,
    Simon
  • masia27 01.08.03, 09:51
    Gość portalu: Simon napisał(a):

    > mozna mrozic kurki a ze sa ciut gorzkie po zamrozeniu taki urok
    > mimo wszystko warto to robic mniam jajecznica z kurkami w srodku zimy pychota
    >

    do jajecznicy swietnie nadaja sie kurki przechowywane w sloiku (uduszone
    wczesniej), i problem z goryczka odpada
  • hania_76 01.08.03, 10:02
    Gość portalu: Simon napisał(a):

    > hania o jakich recenzjach win mówisz?
    > Nic takiego tam nie znalazłem
    >
    > Pozd,
    > Simon

    Usunęli link z pierwszej strony, ale np. tu masz jedną z recenzji:

    mniammniam.pl/a.php?p=in194
    Szkoda, że autorka nie podała, czy Biondi Santi jest dostępne w Polsce ;-)

    Jeśli znajdę znów link do spisu treści recenzji o winach, podrzucę Ci. Zabawa
    jest przednia.

  • Gość: Simon IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.03, 16:16
    dziękuję hania76,

    a tak na marginesie to straszna lipa w tej sieci z stronami albo design
    przedwojenny albo portale

    pozostanę przy miesięczniku Kuchnia. Co papier to papier.

    Simon
  • Gość: annjen IP: *.dynamic.chello.pl 21.09.13, 14:17
    Miały goryczkę, bo ich nie zblanszowałaś:)
  • pinos 06.08.03, 15:10
    Aby pozbyć się goryczki, kurki przed zamrożeniem należy 4 razy zagotować (do
    świeżej zimnej wody, doprowadzić do wrzenia, wystudzić).
    Tak powiada mądrość ludowa.
    Po takim przygotowaniu mozna spokojnie mrozić.

    P.
  • Gość: annjen IP: *.dynamic.chello.pl 21.09.13, 14:21
    Ale co wtedy zostanie z tych kurek? Ja blanszuję raz i nie zauważyłam, by były gorzkie, fakt, że nie jemy ich samych, tylko jako dodatek, więc może dlatego. W każdym razie do tej pory byłam uzależniona od jajecznicy z kurkami, a teraz jeszcze doszła tarta na drożdżowym cieście z kwestii smaku, więc mam w zamrażalniku pewnie parę kilo:)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka